Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τριαντόπουλος: Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς του θεσσαλικού κάμπου

Τριαντόπουλος-1024x567

Ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισα, δήλωσε, ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ προς 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, προανήγγειλε στοχευμένα μέτρα -εκτός από τα οριζόντια- για τις επιχειρήσεις, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τις περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση, συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και τοπικές αγορές, που επλήγησαν από την κακοκαιρία που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο.

Την Πέμπτη (26/10), πιστώθηκαν 6.163.084 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

=>1.841.495 ευρώ σε 502 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

=>59.585 ευρώ προς 11 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής

=> 4.262.000 ευρώ προς 2.052 επιχειρήσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στις οποίες περιλαμβάνονται κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Αθροιστικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 82,1 εκατ. ευρώ προς 20.794 αιτούντες, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδος.

“Και όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις. Και όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες παγίου κεφαλαίου” είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ένα πλαίσιο, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, αλλά και τον ΕΛΓΑ, ώστε να δοθεί, το συντομότερο δυνατόν, η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα:

  • Διαμορφώνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής.
  • Δημιουργούνται δομές διοικητικής υποστήριξης και στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων.
  • Προτείνεται με χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης η στελέχωση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμβασιούχους ειδικούς στα πεδία των οικονομικών και της Γεωπονίας
  • Δρομολογείται με γρήγορες διαδικασίες η χορήγηση ως προκαταβολή του μισού της τελικής αποζημίωσης, δηλαδή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε συνέχεια της πρώτης αρωγής

Φυσικά ο μεγάλος στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η καταβολή της τελικής επιχορήγησης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό” σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από τους πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Κλείνει λόγω μια αναγκαίας διαδικασίας διασταυρώσεων και θα ανοίξει εκ νέου σε νέα φάση, τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο περιθώριο δηλώσεων, από τη Λάρισα, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις υποβολές ενστάσεων.

Το μότο της κρατικής αρωγής είναι “δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές“. Αυτό το μότο δεν είναι τυχαίο, ούτε προκύπτει αβίαστα. Είναι ο στόχος μας και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή που πλήττει σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, για πολλούς τους κόπους μιας ζωής. Γι αυτό το λόγο βρισκόμαστε δίπλα από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, από τις πρώτες ώρες για να καταγράψουμε τις ζημιές, για να ενεργοποιήσουμε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων άμεσα αλλά και δίκαια. Η πρώτη αρωγή θα πηγαίνει και θα κατευθύνεται στους πολίτες που το δικαιούνται πραγματικά. Για να το πετύχουμε αυτό εργαζόμαστε εντατικά και με ιδιαίτερη προσοχή” σημείωσε.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη

www.ertnews.gr



Source link