Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Φ. Σερέτης για Θεσσαλία: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης – Σε ποιες περιοχές παραμένει ακατάλληλο το νερό

Σερέτης

Για την εικόνα των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού, τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, αλλά και την καταλληλότητα του νερού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, μίλησε στο πλαίσιο σημερινής ενημέρωσης ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Μέσω του δικτύου συνδρομητικής επιτήρησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την τελευταία εβδομάδα, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, καταμετρήθηκαν 9.281 προσέλευσης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές, οι 1333 πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Από 20/10 μέχρι και σήμερα 219 περιστατικά έχουν καταγραφεί σαν λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και 1195 σαν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 23 περιστατικά λοίμωξης του γαστρεντερικού και 152 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού. Από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι 491 είχαν θετικό αποτέλεσμα για ανίχνευση στον SARS-CoV-2, 61 από αυτά ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η αναλογική νοσηρότητα της γαστρεντερίτιδας βρίσκεται στο αναμενόμενο επίπεδο, με πτωτική τάση τα τελευταία 24ωρο. Όσον αφορά την αναλογική νοσηρότητα της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, βρίσκεται πάνω από το αναμενόμενο επίπεδο, ωστόσο κάτω από το όριο ειδοποίησης. Από την προηγούμενη ενημέρωση της τελευταίας εβδομάδας συνολικά έχουν εισαχθεί 37 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 114 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, εκ των οποίων 5 και 17 για το κάθε κλινικό σύνδρομο αντίστοιχα, το τελευταίο 24ωρο” τόνισε ο κ. Σερέτης και εξήγησε ότι τόσο η αναλογία των ημερήσιων νέων νοσηλειών περιστατικών γαστρεντερίτιδας όσο και των νέων νοσηλειών περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος προς το σύνολο των νέων νοσηλειών κυμαίνεται στο αναμενόμενο επίπεδο.

Σχετικά με τις μοριακές μεθόδους ανίχνευσης παθογόνων γαστρεντερικού και ανώτερου αναπνευστικού που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, έχουν διεξαχθεί 30 έλεγχοι σε δείγματα γαστρεντερικού, εκ των οποίων σε 25 δείγματα ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό εντερο-παθογόνων. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 34 έλεγχοι σε δείγματα ανώτερου αναπνευστικού, εκ των οποίων σε 16 ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό παθογόνων ανώτερου αναπνευστικού. Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα γρίπης H1N1. “Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να σημειώσουμε ότι δεν παρατηρείται συρροή περιστατικών γαστρεντερίτιδας ή λοίμωξης του αναπνευστικού που να σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα” δήλωσε.

Σχετικά με άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα από την προηγούμενη Παρασκευή στις 20 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, διαγνώστηκαν εργαστηριακά δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης και κανένα το τελευταίο 24ωρο. Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 44 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονται. Βρίσκονται υπό διερεύνηση 109 περιστατικά, ωστόσο 80 από αυτά έχουν αρνητικό έλεγχο.

Όσον αφορά τώρα στο δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα 27/10 έχουν πραγματοποιηθεί 2.750 λήψεις δειγμάτων.

Ακολουθεί η παρούσα κατάσταση στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων:

Στο Δήμο του Βόλου το νερό είναι κατάλληλο εκτός από τη Δράκεια και τα Χάνια.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου το νερό είναι ακατάλληλο εκτός από τα Καλά Νερά, τους Αφέτες, τη Μετόχη, τη Συκή, τους Πινακάτες, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, τη Λαμπρινού, την Ξυνόβρυση, καθώς και στους οικισμούς Αργαλαστής, Λαύκου, Κορώπη, Μηλιές, Αφήσσου και Ζερβόχιας.

www.ertnews.gr



Source link