Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Βίντεο αποκαλύπτει τη δράση των μαχητών της Χαμάς μέσα από τα υπόγεια τούνελ

Ένα ακόμη βίντεο, που παρουσιάζει τον τρόπο που μάχεται στην εμπόλεμη ζώνη, δημοσίευσε η Χαμάς.

Στο συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό βλέπουμε έναν μαχητή της ισλαμιστικής οργάνωσης να βρίσκεται σε ένα από τα περιβόητα υπόγεια τούνελ της οργάνωσης που διατρέχουν ολόκληρη τη Γάζα, να εξοπλίζεται με ένα από τα δεκάδες όπλα που βρίσκονται εκεί και να βγαίνει στην επιφάνεια της Γης για να πολεμήσει με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Στα πλάνα που ακολουθούν βλέπουμε δεκάδες πυροβολισμούς μεταξύ των δύο πλευρών τόσο έξω στους δρόμους της βομβαρδισμένης πόλης, όσο και από το εσωτερικό κατεστραμμένων σπιτιών.

 Δείτε το βίντεο:

Ο υπόγειος εχθρός

Ο ισραηλινός στρατός εξαρχής γνώριζε πως ο πόλεμος θα κριθεί στο δαιδαλώδες υπόγειο σύστημα από τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Τα συγκεκριμένα υπόγεια τούνελ αποτελούν ίσως τον χειρότερο «εφιάλτη» για το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του καθώς το 2014, στην τελευταία εισβολή του στην περιοχή, είχαν παγιδευτεί και σκοτωθεί σε αυτά στρατιώτες στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μαχητές της οργάνωσης.

Η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει αυτό τον «λαβύρινθο» από τούνελ για να παρακάμψει τον αποκλεισμό από το Ισραήλ και να δώσει ζωή στη Λωρίδα της Γάζας φέρνοντας τα πάντα από φαγητό μέχρι όπλα και καύσιμα.

Το συγκεκριμένο σύστημα των τούνελ έχει βοηθήσει τη Χαμάς  να λαμβάνει και σημαντική βοήθεια διευρύνοντας το οπλοστάσιο της. «Η Χαμάς έχει λάβει όπλα στη Γάζα μέσω λαθρεμπορίου από το Ιράν μέσω των τούνελ», δήλωσε σύμφωνα με το CNN, o Ντάνιελ Μπάιμαν από το Πρότζεκτ Πολυεθνικών Απειλών του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το «διαμάντι» του ισραηλινού στρατού

Στο σημείο αυτό την εμφάνισή της κάνει η Μονάδα Yahalom (στα εβραϊκά σημαίνει διαμάντι) η ελίτ του ισραηλινού στρατού που είναι εκπαιδευμένη να δρα σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Ανήκει στις Ειδικές Δυνάμεις και καλείται να αντιμετωπίσει ειδικές μηχανικές εργασίες, όπως είναι οι υπόγειες και κρυφές σήραγγες της Γάζας.

Επιπλέον, η Μονάδα εξειδικεύεται στον χειρισμό επικίνδυνων πυρομαχικών και έχει παράσχει βοήθεια στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε επιχειρήσεις με εμπόδια εδάφους και νερού.

Πέρυσι η Yahalom εισήλθε στο βαθύτερη σήραγγα της Χαμάς. Μέλη της Μονάδας αποκάλυψαν ότι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακάλυψαν τη σήραγγα τον Οκτώβριο του 2020 μετά τον εντοπισμό ανώμαλης υπόγειας δραστηριότητας.

Η σήραγγα είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα. Υπάρχουν γωνίες στο πλάι του κύριου διαδρόμου για ξεκούραση ή για αποθήκευση εξοπλισμού. Ο αέρας είναι ζεστός και αποπνικτικός.

Οι υπόγειες σήραγγες που προέρχονταν από τη Γάζα ταλαιπωρούσαν το νότιο Ισραήλ για χρόνια και ήταν μια αιτία για τη σύγκρουση του 2014 μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων της Γάζας και των ισραηλινών στρατευμάτων, που πέρασαν στη Λωρίδα για να καταστρέψουν διασυνοριακές σήραγγες.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, που ονομάστηκε Επιχείρηση Προστατευτική Άκρη (Operation Protective Edge), το Ισραήλ κατέστρεψε περίπου 30 σήραγγες που διείσδυσαν στο Ισραήλ, και από τον πόλεμο, επιπλέον 20.



Source link