Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Όταν η Αργεντινή κατέκτησε το πρώτο Mundobasket και η Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε να σηκωθεί στον ισπανικό ύμνο…


 

Το 1950 διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Αργεντινής το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ανδρών, το οποίο και κατέκτησε η διοργανώτρια χώρα, σε ένα τουρνουά που έγραψε ιστορία στο άθλημα και το άφησε να εξελιχθεί όπως το γνωρίζουμε σήμερα!

Από την Ολυμπία στο Λονδίνο και από εκεί στο Μπουένος Άιρες για χάρη ενός… Καναδού. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, το μπάσκετ επινοήθηκε από έναν Καναδοαμερικανό καθηγητή φυσικής αγωγής, Τζέιμς Νέισμιθ, το 1891, αλλά μέχρι το 1950 δεν υπήρχε μία παγκόσμια διοργάνωση ειδικά αφιερωμένη σε εκείνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ναι μεν το είχαν συμπεριλάβει σαν άθλημα, αλλά σε αυτούς του 1948, στο Λονδίνο, η FIBA υπέγραψε για να αποκτήσει υπό την αιγίδα της ένα τουρνουά μπάσκετ, παγκοσμίων διαστάσεων, με εναρκτήρια χρονολογία το 1950.

Ο τόπος και ο τρόπος διοργάνωσης

Διοργανώθηκε στην Αργεντινή, η οποία ήταν και πρώτη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου. Το γήπεδο που φιλοξένησε όλη την αθλητική δράση είναι το “Λούνα Παρκ Στέιντιουμ”, στο Μπουένος Άιρες. Αρχικά συμπεριλάμβανε ομάδες μόνο από την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, ενώ στο σύνολο ήταν δέκα.

Τρόπος πρόκρισης

Η FIBA αποφάσισε να εντάξει στο τουρνουά της τις τρεις καλύτερες ομάδες των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων (Λονδίνο, 1948), δηλαδή την Γαλλία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Έβαλε επίσης τις δύο καλύτερες ομάδες από το πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής, την Ουρουγουάη και την Χιλή. Επέλεξε την νικήτρια του Ευρωμπάσκετ 1949, Αίγυπτο, αλλά και την Νότια Κορέα. Τέλος, αφού η Αργεντινή ήταν η οικοδέσποινα χώρα, της επέτρεψε να αγωνιστεί και εκείνη.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα αποσύρθηκε, λόγω ταξιδιωτικών δυσκολιών, και η Ουρουγουάη απέκτησε πρόβλημα με την έκδοση VISA για να ταξιδέψει στην γείτονα χώρα. Επομένως, η FIBA προσκάλεσε το Εκουαδόρ, την Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία και το Περού, κάνοντας τις συμμετέχουσες ομάδες 10 στο σύνολο.

Η πρώτη και η δεύτερη φάση του αρχικού φορμάτ

Την πρώτη μέρα του τουρνουά, την 22η Οκτωβρίου, το Περού και η Γιουγκοσλαβία ήταν οι ομάδες που έδωσαν την εναρκτήρια αναμέτρηση, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης. Η λατινοαμερικάνικη ομάδα νίκησε με τελικό σκορ 33-27. Νικήτρια ήταν και η Αίγυπτος, αφού επικράτησε του Εκουαδόρ με 43-37 και με το Περού πέρασαν στην δεύτερη προκαταρκτική φάση. Ο Ισημερινός και οι Γιουγκοσλάβοι προκρίθηκαν στον πρώτο επαναληπτικό γύρο.

Στην δεύτερη φάση, στις 23 Οκτωβρίου, υπήρξαν τέσσερα παιχνίδια:

ΗΠΑ – Χιλή 37-33
Αργεντινή – Γαλλία 56-40
Περού – Βραζιλία 33-40
Ισπανία – Αίγυπτος 56-57

Η αναμέτρηση με την Ισπανία και την Αίγυπτο αποτέλεσε το πρώτο “ντέρμπι” του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού το ματς έληξε στον πόντο υπέρ των Αιγύπτιων. Μαζί με εκείνους, η Αργεντινή, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ προκρίθηκαν στον τελικό γύρο. Η Χιλή και η Γαλλία πέρασαν στον πρώτο επαναληπτικό και το Περού με την Ισπανία στο δεύτερο.

Οι επαναληπτικοί γύροι

Η Χιλή κέρδισε την Γιουγκοσλαβία και την Ισπανία, περνώντας στον τελικό γύρο, με την Γαλλία να πράττει όμοια, κερδίζοντας το Εκουαδόρ και το Περού. Μάλιστα, στην αναμέτρηση με την χώρα της Νότιας Αμερικής, οι “Τρικολόρ” κέρδισαν στην παράταση, σημειώνοντας έτσι για πρώτη φορά παιχνίδι με επιπρόσθετο χρόνο. Η Ισπανία και το Περού υποβιβάστηκαν στον γύρο κατάταξης.

Γύρος Κατάταξης

Αυτή η φάση του τουρνουά άφησε ιστορία, αφού στις 30 Οκτωβρίου, όταν είχε προγραμματιστεί η αναμέτρηση ανάμεσα στην Γιουγκοσλαβία και στην Ισπανία, οι Γιουγκοσλάβοι αρνήθηκαν να σταθούν όρθιοι στον ύμνο των αντιπάλων τους. Οι λόγοι ήταν πολιτικοί και το παιχνίδι “κατοχυρώθηκε” στην Ισπανία. Ωστόσο, την προηγούμενη μέρα είχε πραγματοποιηθεί και το ματς ανάμεσα στους Βαλκάνιους και στο Περού, το οποίο ολοκληρώθηκε με διπλή παράταση (43-46 υπέρ των Περουβιανών).

27 Οκτωβρίου

Εκουαδόρ – Γιουγκοσλαβία 45-40
Περού – Ισπανία 43-37

29 Οκτωβρίου

Γιουγκοσλαβία – Περού 43-46 (διπλή παράταση)
Εκουαδόρ – Ισπανία 54-50

30 Οκτωβρίου

Ισπανία – Γιουγκοσλαβία 2-0
Εκουαδόρ – Περού 43-51

Βαθμολογία:

7. Περού – 6 βαθμούς
8. Εκουαδόρ – 5 βαθμούς
9. Ισπανία – 4 βαθμούς
10. Γιουγκοσλαβία – 2 βαθμούς

Τελικός γύρος

Μέσα από τις αναμετρήσεις, το ζευγάρι του “φαινομενικού” τελικού ήταν η Αργεντινή με τις ΗΠΑ, σε ένα ματς που τράβηξε 20 χιλιάδες άτομα για να το παρακολουθήσουν. Επί της ουσίας, νικητής ήταν αυτός που μάζευε τους περισσότερους πόντους στην βαθμολογία και δεν υπήρχε διαδικασία τελικού, ημιτελικών, προημιτελικών κτλ. Το τελικό σκορ ήταν 64-50, με πρωταθλήτρια κόσμου την Αργεντινή και MVP τον παίκτη της, Όσκαρ Φέρλονγκ, ο οποίος σκόραρε 20 πόντους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο Φέρλονγκ ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης ολόκληρου του τουρνουά, αφού πετύχαινε 11.2 πόντους ανά παιχνίδι, αλλά ο κορυφαίος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Άλβαρο Σαλβαδόρες, ο Ισπανός που είχε 13.8 πόντους ανά παιχνίδι. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Χιλή.

Τα παιχνίδια:

27 Οκτωβρίου

Χιλή – Γαλλία 48-44
Αίγυπτος – ΗΠΑ 32-34

29 Οκτωβρίου

Αίγυπτος – Γαλλία 31-28
Αργεντινή – Βραζιλία 40-85

30 Οκτωβρίου

Αργεντινή – Χιλή 62-41
Βραζιλία – ΗΠΑ 42-45

31 Οκτωβρίου

Βραζιλία – Αίγυπτος 38-19
Αργεντινή – Γαλλία 66-41

1 Νοεμβρίου

Χιλή – ΗΠΑ 29-44
Αργεντινή – Αίγυπτος 68-33

2 Νοεμβρίου

Γαλλία – ΗΠΑ 33-48
Βραζιλία – Χιλή 40-51

3 Νοεμβρίου

Χιλή – Αίγυπτος 40-43
Βραζιλία – Γαλλία 59-27
Αργεντινή – ΗΠΑ 64-50

Η βαθμολογία:

  1. Αργεντινή – 10 βαθμοί (Χρυσό)
  2. ΗΠΑ – 9 βαθμοί (Ασημένιο)
  3. Χιλή – 7 βαθμοί (Χάλκινο)
  4. Βραζιλία – 7 βαθμοί
  5. Αίγυπτος – 7 βαθμοί
  6. Γαλλία – 5 βαθμοί

Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού



Source link