Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μιλούσε για τον βασανισμό των ΑμεΑ στο διαδίκτυο

Γιώργος Στογιάννος

Τουλάχιστον μία τριετία λαμβάνουν χώρα φρικιαστικές εικόνες κακοποίησης ατόμων με νοητική υστέρηση σε συγκεκριμένα κανάλια στο YouTube, ωστόσο ουδείς είχε ασχοληθεί μέχρι να υποβληθούν οι καταγγελίες κατά του 42χρονου βασανιστή του Κερατσινίου.

Η «Ζούγκλα» σε προηγούμενο δημοσίευμά της είχε αποκαλύψει ότι η περίπτωση του Κερατσινίου δεν είναι μοναδική καθώς υπάρχουν και άλλα κανάλια που κακοποιούν συστηματικά τα ίδια θύματα. Κάθε βράδυ το ελληνικό ίντερνετ κατακλυζόταν από ακραία περιστατικά κακοποίησης. Τσακωμοί, άγριο ξύλο, «απειλές» μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων που ζουν από αυτό, ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, αλλά και καλτ φιγούρες που αναδείχθηκαν μέσα από αυτό το φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το κανάλι του 42χρονου υπάρχουν και άλλα κανάλια που λειτουργούσαν με τον ίδιον ακριβώς τρόπο, με ακριβώς τους ίδιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι αρκετές φορές εναλλάσσονταν στο πού θα εμφανίζονται.

Ακόμη, δεκάδες είναι οι λογαριασμοί οι οποίοι με δικά τους βίντεο αναπαράγουν τα «best of», τα καλύτερα στιγμιότυπα δηλαδή, των όσων διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των livestreams. Mάλιστα, αυτοί οι λογαριασμοί, οι οποίοι ουσιαστικά είναι «δευτερεύοντες» συγκεντρώνουν από δεκάδες έως χιλιάδες προβολές.

Όπως αναφέραμε στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Η ‘σκοτεινή’ εικόνα του… φανερού Διαδικτύου», με τον όρο «δευτερεύοντες λογαριασμοί» εννοούμε τα κανάλια που ουσιαστικά «μαζεύουν» το περιεχόμενο που μεταδίδεται σε live μετάδοση από τα «πρωτεύοντα», το μοντάρουν και ουσιαστικά κοινοποιούν ένα μικρό μέρος από το αρχικό βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί στη Ζούγκλα η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, για να κινηθεί η διαδικασία για τους λογαριασμούς αυτούς «Θα πρέπει να ταυτοποιηθούν οι άνθρωποι που αναδημοσιεύουν αυτό το υλικό και να ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Για να δούμε αν θα τους καλέσει για να ασκήσει πειθαρχική δίωξη ή θα ζητήσει κάτι από την αστυνομία, γιατί τώρα που έχουμε μπει στην ανάκριση ό,τι κάνουμε το κάνουμε σε συνεννόηση με τον ανακριτή από εδώ και πέρα. Προανακριτικά όμως δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνει αυτό γιατί έπρεπε να βιαστούν να συλλάβουν αυτούς τους ανθρώπους στο αυτόφωρο».

Από την άλλη πλευρά η αστυνομία σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ τόσα χρόνια δεν είχε κινηθεί «γιατί δεν υπήρχε καταγγελία».

Είναι απορίας άξιο πώς χιλιάδες άνθρωποι που γελάνε καθημερινά για τόσα χρόνια με την κακοποίηση αυτών των ανθρώπων, δεν είχε ούτε ένας ευαισθητοποιηθεί σε σημείο που να καταγγείλει το γεγονός. Η καταγγελία η οποία ουσιαστικά άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τον βασανιστή του Κερατσινίου, έγινε μόλις πριν μια εβδομάδα!

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τις Διωκτικές Αρχές παρά τα όσα αποκαλύψαμε και για τα άλλα κανάλια που υπάρχουν στο YouTube η αστυνομία επιμένει πως «δεν γνωρίζει».

Κανάλια που υπάρχουν στην κορυφαία πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο που επισκέπτονται και χρηματοδοτούν χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν προκαλέσει την εντύπωση των Αρχών, παρά τα όσα σοκαριστικά σκηνικά λαμβάνουν χώρα σε Live μετάδοση. Κάθε βράδυ!

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που υποβάλλαμε προς την εκπρόσωπο της αστυνομίας για το αν η ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει για την ύπαρξη άλλων «καναλιών» με παρόμοιο περιεχόμενο και τους ίδιους πρωταγωνιστές, η απάντηση ήταν η εξής: «Όχι δεν γνωρίζουμε. Ξέρω ότι έχει δώσει ο ανακριτής εντολή και του έχουν κάνει κατ’ οίκον έρευνα του συγκεκριμένου συλληφθέντα. Έχουν κατάσχει οτιδήποτε ηλεκτρονικό υπήρχε στο σπίτι του. Γίνεται μια πιο διευρυμένη έρευνα και για τους υπόλοιπους που φαίνονται στα βίντεο. Για άλλο κανάλι δεν γνωρίζουμε. Θα πρέπει να μιλήσουμε με την ρατσιστική βία».

Αναφορικά με τον τρόπο που κινείται η διαδικασία από το στάδιο της καταγγελίας μέχρι την εξιχνίαση μιας τέτοιας υπόθεσης, η κυρία Δημογλίδου ανέφερε τα εξής: «Την υπόθεση ανέλαβε το τμήμα ρατσιστικής βίας γιατί μιλάμε για άτομα που είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα, οι οποίοι παρακολουθούσαν πότε θα γίνει προκειμένου να τους συλλάβουν στο αυτόφωρο. Για να ξεκινήσει να ανεβαίνει ένα βίντεο, να κάνουν έφοδο και να γίνει η σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία».

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, τα βίντεο που δείχνουν τις σοκαριστικές εικόνες κακοποίησης είναι ακόμη ανεβασμένα στο YouTube, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή έχει γίνει αλληλογραφία από την ρατσιστική βία στην πλατφόρμα προκειμένου να κατέβουν τα βίντεο.

Για του λόγου το αληθές η «Ζούγκλα» παρουσιάζει φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα όσα λέγονται παραπάνω:



Source link