Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σκύλος: Τι κρύβει ο χρόνιος βήχας στο αγαπημένο μας τετράποδο

Ωστόσο, ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής υποκείμενης νόσου ή ιατρικής κατάστασης.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βήχα στον σκύλο σου είναι οι εξής:

Κάποιο ξένο σώμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πιθανό ο σκύλος σου να έχει προσλάβει κάποιο αντικείμενο ή υλικό, όπως ένα παιχνίδι, ένα κόκκαλο ή κάποιο ύφασμα, που μπορεί να τον βλάψει αν παραμείνει στην περιοχή της τραχείας του.

Το περιλαίμιο του τον πιέζει

Επίσης ενδέχεται να πιεστεί ο λαιμός του λόγω ενός δυνατού τραβήγματος στον οδηγό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βραχυκεφαλικό σύνδρομο

Το βραχυκεφαλικό σύνδρομο αποτελεί μια ανατομική ανωμαλία που παρουσιάζεται συχνά σε ράτσες σκύλων όπως τα boxers και τα pugs. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από στενά ρουθούνια (μυκτήρες), επιμηκυμένη ηπερώα ή, για παράδειγμα στην περίπτωση των bulldogs, στενή τραχεία. Οι πιο κοινές ενδείξεις του συνδρόμου είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή και η χαμηλή αντοχή στη σωματική άσκηση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να έχεις τον έλεγχο του βάρους του σκύλου σου μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ώστε να αποφύγεις τα αναπνευστικά προβλήματα.

Καρδιακές ασθένειες

Αν ο σκύλος σου παρουσιάζει βήχα, έχει μικρό μέγεθος και είναι πιο προχωρημένης ηλικίας, τότε είναι πιθανό να υποφέρει από κάποιο καρδιακό πρόβλημα, που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αντοχή στη σωματική άσκηση, αδυναμία ή σε πιο προχωρημένο στάδιο μέχρι και βήχα (ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες).

Βακτηριακή πνευμονία

Η βακτηριακή πνευμονία αποτελεί μια συνηθισμένη ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από διάφορα είδη βακτηρίων και να προσβάλλει σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας και ράτσας. Προκαλεί μια φλεγμονή στην περιοχή των πνευμόνων, συνεπώς η άμυνα του οργανισμού του σκύλου σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία μιας τέτοιου είδους ασθένειας.

Χρονική βρογχίτιδα

Αν έχεις παρατηρήσει πως ο σκύλος σου βήχει για τουλάχιστον δύο μήνες αλλά δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να υποφέρει από το σύνδρομο αυτό, που αποτελεί μία ασθένεια των μικρότερων αεροφόρων οδών (βρόγχοι) και προσβάλλει κυρίως σκύλους μεσήλικους ή προχωρημένης ηλικίας μικρού μεγέθους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η καταρροή και ο βαρύς και έντονος βήχας. Για να ενισχύσεις τις άμυνες του σκύλου σου ενάντια σε αυτό το σύνδρομο, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσεις την καλή διατροφή του.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βήχα στον σκύλο σου, όπως:

Αμυγδαλίτιδα

Άλλες ασθένειες των βρόγχων

Αλλεργική ή παρασιτική αλλεργία

Διλοφιλαρίωση

Νεοπλάσματα

Αν ο σκύλος σου βήχει, θα πρέπει να συμβουλευτείς σίγουρα τον κτηνίατρό σου, καθώς αυτός θα μπορέσει να προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να αποκτήσεις μια σωστή διάγνωση.

Πηγή: govastiletto.gr



Source link