Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σεισμός στο Μαρόκο: Δυσκολίες στις επιχειρήσεις διάσωσης – Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον «φονικό» σεισμό που έπληξε το Μαρόκο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της τραγωδίας που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε σε 2.122, ενώ ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2.421.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7 Ρίχτερ εντοπίστηκε στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Δυσκολίες στις επιχειρήσεις διάσωσης – Αρκετοί άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τον «φονικό» σεισμό περιέγραψε ο Μαροκινός γερουσιαστής και πρώην υπουργός, Λαχτσέν Χαντάντ μιλώντας στο Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή κάποια από τα χωριά που επλήγησαν βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και είναι αποσωνόμενα, έτσι χρειάζεται να γίνει καθαρισμός των δρόμων για να φτάσουν τα ασθενοφόρα και οι ομάδες των διασωστών για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμών και στη μεταφορά των τραυματιών.

Μεταφορά τραυματία που εντοπίστηκε στα χαλάσματα μετά τον σεισμό στο Μαρόκο

«Κάποιοι από τους δρόμους που οδηγούν στα χωριά δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, οπότε πρέπει να φέρεις τον στρατό για να φτάσεις στους κατοίκους. Στη συνέχεια αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης. Ταυτόχρονα απομακρύνονται κάποιοι τραυματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα με τις κοινότητες τους να έχουν καταστραφεί. «Χθες κατάφεραν να διασώσουν δύο ανθρώπους. Ελπίζουν να επαναληφθεί σήμερα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο, επειδή είναι δύσκολο να φτάσεις στην περιοχή», ανέφερε ο ανταποκριτής του δικτύου, Χασέμ Αχελμπάρα από το  Talat N’Yaaqoub, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές.

«Μου πήρε έξι ώρες για να οδηγήσω από το αεροδρόμιο ως το Talat N’Yaaqoub. Είδα δρόμους να έχουν μπλοκαριστεί από τεράστιους βράχους που έπεσαν από τα βουνά αμέσως μετά τον σεισμό. Αυτά αποτελούν υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις Αρχές», προσέθεσε.

Διασώστης σε ερείπια κτιρίου μετά τον σεισμό στο Μαρόκο

Σκάβουν ομαδικούς τάφους – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Σε χωριά γύρω από το Μαρακές οι ώρες είναι δραματικές. Μάλιστα, πολίτες έχουν ξεκινήσει να σκάβουν ομαδικούς τάφους, αποχαιρετώντας πρόχειρα τους δικούς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή της τους εξαιτίας των φονικών Ρίχτερ.

Το Μαρόκο αποδέχθηκε ξένη βοήθεια

Το Μαρόκο αποδέχθηκε ξένη βοήθεια από την Ισπανία, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνα με μία κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται  το Al Jazeera για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τέσσερις νεκροί Γάλλοι

Ο σεισμός στο Μαρόκο έχει στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σε τέσσερις Γάλλους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 15 άλλων, ανακοίνωσε την Κυριακή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε νέο απολογισμό που κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λυπούμαστε για τον θάνατο άλλων τριών Γάλλων υπηκόων κοντά στο Μαρακές, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Γάλλων, σε αυτή τη φάση, σε τέσσερις. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν 15 τραυματισμένοι Γάλλοι υπήκοο», ανέφερε το ΥΠΕΞ ανακοίνωσή του.

Χθες Σάββατο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Γάλλου στο Αγκαντίρ.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μετασεισμοί, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, αλλά και νέες ζημιές στα ήδη χτυπημένα από τον κύριο σεισμό κτίρια.

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αμπντελμαλέκ Εσααντί, Μοχάμεντ Μπιν Μακλούφ, οι δυνατοί μετασεισμοί, όπως αυτός των 4,5 Ρίχτερ που έγινε νωρίτερα την Κυριακή, είναι ένα θετικό σημάδι.

«Όταν οι μετασεισμοί είναι σχετικά δυνατοί, αυτό σημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα χαλαρώνει στη συγκεκριμένη περιοχή», είπε στο Al Jazeera.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών οφείλεται στη χαμηλή ποιότητα των υποδομών, αλλά και στην ώρα που έγινε οι σεισμός αφού έπιασε τους ανθρώπους στον ύπνο.



Source link