Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη – Εκτός ατζέντας το Κυπριακό

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόψε στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος – 11 π.μ τοπική)) στη Νέα Υόρκη, δεσπόζει στο σημερινό πρόγραμμα των διαδοχικών συναντήσεων που έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η δεύτερη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας σε μόλις λίγους μήνες, μετά από αυτή που είχαν τον Ιούλιο συγκεντρώνει όλα τα «φώτα» της δημοσιότητας του  πολιτικού, οικονομικού και διπλωματικού ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αθήνα αναμένει ότι στο αποψινό ραντεβού των δύο ανδρών θα επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση η προοπτική συνέχειας και συνέπειας στην κατεύθυνση της περεταίρω βελτίωσής τους. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς η συννάντηση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν θα πλαισιώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντά, όπως και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, η Άννα Μαρία Μπούρα από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού και ο Τσαγατάϊ Κιλίτς από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Στην ελληνική αποστολή επικρατεί η αισιοδοξία ότι «τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα», με την Τουρκία να μην επιστρέφει στην επιθετική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες που κυριάρχησαν στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας πριν τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά έχει ψηλά στην ατζέντα να συνεχιστεί το θετικό κλίμα διαλόγου με την Άγκυρα, αλλά χωρίς καμία διάθεση να κάνει έστω και βήμα πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας. «Η Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στο διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτός είναι ο στόχος ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές,  προϊδεάζουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντησή τους επί Λιθουανικού εδάφους, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είναι κάρτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Εκτος ατζέντας το Κυπριακό

Κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση πως ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά και θα είναι εκτός της συζήτησης η οποία θα γίνει με την Τουρκία.  Συνεπώς το Κυπριακό παραμένει εκτός ατζέντας της συζήτησης των δύο ανδρών.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη σε τοπικές ώρες έχει ως εξής:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest

11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές

12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale

18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ενώ στις 13.05, θα ακολουθήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΓΓ ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διμερείς σχέσεις στις δύο γειτονικές χώρες αναμένεται να συνεχιστούν με σταθερό πρόγραμμα συναντήσεων τους επόμενους μήνες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό

Στην πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία και στην στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι σαφές ότι δεν βοηθούν, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στη συνάντηση τους επιδιώκοντας την επαναφορά της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά πάνω στο θέμα και σήμερα, μετά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

 



Source link