Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

‘Περίπατος’ του Φερστάπεν για τη νίκη στον αγώνα Sprint του Όστιν


Ο Μαξ Φερστάπεν αμύνθηκε στην επίθεση του Σαρλ Λεκλέρ στην εκκίνηση του αγώνα Sprint στο Τέξας και έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ πίσω, κατακτώντας με χαρακτηριστική άνεση τη νίκη στο πέμπτο Sprint της χρονιάς – εμπρός από τους Λιούις Χάμιλτον και Λεκλέρ.

Ο Μάξ Φερστάπεν έκανε άλλη μία από τις επιβλητικές φετινές του εμφανίσεις με την κυρίαρχη Red Bull RB19 για να κερδίσει -από τα φώτα της εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία- το πέμπτο φετινό Sprint της Formula 1, στο πλαίσιο του GP των ΗΠΑ στο Όστιν του Τέξας, 18ου φετινού αγωνιστικού τριημέρου του πρωταθλήματος.

Η μόνη στιγμή που απειλήθηκε ο Ολλανδός ήταν στην εκκίνηση, όταν ο Σαρλ Λεκλέρ προσπάθησε να βάλει τη Ferrari του στην εσωτερική ενόψει της πρώτης, ανηφορικής αριστερής στροφής, Όμως ο πρωταθλητής αμύνθηκε, ωθώντας το κόκκινο μονοθέσιο προς τις άκρες της ασφάλτου στην έξοδο των πιτς, για να διατηρήσει την πρωτοπορία που του χάριζε η πολ ποζίσιον.

Η επίθεση του Μονεγάσκου οδηγού της Scuderia από την εσωτερική, όμως, τον έκανε ευάλωτο στον Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός είχε την πολυτέλεια από την τρίτη θέση της εκκίνησης να ακολουθήσει την ιδανική γραμμή κι έτσι, έχοντας καλύτερη έξοδο από τον Λεκλέρ στην πρώτη στροφή πέρασε τη Ferrari στην αμέσως επόμενη. Το έκανε βγάζοντας τη Mercedes του εκτός της ασφάλτου, αλλά οι αγωνοδίκες έκριναν ότι δεν υπήρξε κάποια παράβαση εκεί.

Ο Χάμιλτον κατάφερε για λίγους γύρους να παραμείνει μέσα στο DRS -δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του δευτερολέπτου- από τον Φερστάπεν, αλλά δεν ήταν ποτέ σε θέση να απειλήσει τον Ολλανδό. Οι δύο τους, πάντως, απομακρύνθηκαν σύντομα από τον Λεκλέρ – έχοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Ferrari που ο Μονεγάσκος στο τέλος χαρακτήρισε “αναμενόμενο”.

Παρότι ο Μαξ στους πρώτους πέντε γύρους είχε προβλήματα με την οδηγησιμότητα της RB19, και με την πρόσφυση του πίσω μέρους (καθώς ο Χάμιλτον διαπίστωνε ότι ο Ολλανδός είχε αρκετές μικροεξόδους από την άσφαλτο), η Red Bull Racing τα απέδωσε στον ούριο άνεμο σε ορισμένα σημεία της πίστας. Και πράγματι, πολύ σύντομα ο πρωταθλητής βγήκε από το DRS του Λιούις και άρχισε να αυξάνει τη διαφορά στην κορυφή. Στον 10 γύρο το προβάδισμά του ήταν στα 3,3”.

Μέχρι την καρό σημαία, στον 19ο γύρο, οι διαφορές των τριών πρώτων απλώς αυξάνονταν. Πιο πίσω, όμως, δόθηκε μάχη για τις άλλες τρεις θέσεις της εξάδας. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν ο μόνος από όλου του οδηγούς που εκκίνησαν το Sprint με τη μαλακή γόμα – όλοι οι άλλοι είχαν τη μέση. Ο Ισπανός το εκμεταλλεύτηκε αρχικά για να ανέβει στην 4η θέση, αλλά όταν τα ελαστικά του -αναμενόμενα- άρχιζαν να φθείρονται, βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

Έτσι, σύντομα έχασε δύο θέσεις, από τον Λάντο Νόρις και τον Σέρτζιο Πέρεζ, στον 10ο και 11ο γύρο. Τότε ο Ισπανός ξεκίνησε την άμυνά του από τις επιθέσεις του Τζορτζ Ράσελ, και τα κατάφερε υποδειγματικά δεδομένης της φθοράς της μαλακής γόμας του, σε σχέση με τη μέση του Άγγλου της Mercedes. Εντέλει ο Ράσελ έπεσε, μετά το τέλος του αγώνα, στην 8η θέση, πίσω από την Alpine του Πιέρ Γκασλί, λόγω ποινής 5ηη που δέχθηκε διότι πέρασε στον 3ο γύρο τον Πιάστρι ξεπερνώντας τα όρια της πίστας.

Καθώς ο Ράσελ πήρε τον τελευταίο βαθμό, ο Πιάστρι έχασε την κατά μέτωπο μονομαχία με τον Άλεξ Άλμπον της Williams – καθώς ο Αυστραλός (νικητής του προηγούμενου Sprint στο Κατάρ) πάσχιζε -πολύ περισσότερο από τον Νόρις- με τη μέση γόμα που δεν φάνηκε να ταιριάζει καθόλου στη McLaren MCL60.

Ο κυρίως αγώνας του Όστιν, το GP των ΗΠΑ στο Circuit of the Americas, θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή (22/10) στις 22:00 το βράδυ. Και το σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό, καθώς ο Φερστάπεν θα εκκινήσει από την 6η θέση -λόγω υπέρβαση των ορίων της πίστας στο Q3 των κατατακτήριων της Παρασκευής- με τον Λεκλέρ στην πολ ποζίσιον.

FORMULA 1
Τα αποτελέσματα του αγώνα Sprint του Όστιν, στο πλαίσιο του GP ΗΠΑ 2023
FORMULA 1



Source link