Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ο Δήμος Σκοπέλου τίμησε για το έργο και την προσφορά της την Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου


Ο Δήμος Σκοπέλου διοργάνωσε εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκε η κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για το σπουδαίο επιστημονικό της έργο και την άοκνη προσφορά της στην αρχαιολογική έρευνα και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νησιού της Σκοπέλου. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 το βράδυ, στον πολυχώρο «Ορφέας», στην πόλη της Σκοπέλου.

Χαιρετισμό στην Εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου κ. Άγγελος Ξηντάρης και ο πατήρ Κωνσταντίνος Καλλιανός, ερευνητής της νεώτερης ιστορίας της Σκοπέλου, ο οποίος είχε υποδείξει στην κ. Αργ. Ιντζεσίλογλου αρχαιολογικές θέσεις κατά την πρώτη επίσκεψή της στο νησί, τον Αύγουστο του 1980. Χαιρετισμό απέστειλαν, επίσης, με επιστολές τους η Υφυπουργός Παιδείας-Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και οι βουλευτές Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Την Εκδήλωση, την οποία συντόνισε η συνεργάτιδα του Δήμου Σκοπέλου κ. Ελισάβετ Μακαρατζή, παρακολούθησαν πολλοί προσκεκλημένοι, κυρίως Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες, φίλοι και συνάδελφοι της τιμωμένης. Χορηγοί ήταν η Hellenic Seaways και τα ξενοδοχεία «Mon Repos» και «Αίολος».

Για την προσωπικότητα και το Έργο της κ. Αργ. Ιντζεσίλογλου στη Σκόπελο μίλησαν η κ. Ανθή Μπάτζιου, Δρ Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και η κ. Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ η τιμωμένη παρουσίασε με εικόνες και σχόλια τις σημαντικότερες πλευρές του Έργου της, στη διάρκεια 35 χρόνων, ευχαριστώντας τον Δήμο Σκοπέλου, τους συναδέλφους της στην ΕΦΑ Μαγνησίας και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί της για την επίτευξη του Έργου αυτού. Στο τέλος της Εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης επέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Αργ. Ιντζεσίλογλου.

Το πρωί της Κυριακής, 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ασκληπιείο της αρχαίας Πεπαρήθου, στην παραλία της Σκοπέλου, με τη συνοδεία της τιμωμένης και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η κ. Αργ. Ιντζεσίλογλου εργάστηκε στη Σκόπελο, την αρχαία Πεπάρηθο, ως Αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και μετέπειτα Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, από το 1980 έως το 2014, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή της συνεχίζει να ασχολείται με τη μελέτη αρχαιολογικών ευρημάτων και θεμάτων του νησιού. Συνέβαλε στην προστασία και τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Σκοπέλου, μερίμνησε για τον διορισμό Φύλακα Αρχαιοτήτων, του κ. Ανδρέα Ψαρριανού, εντόπισε άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις, διενήργησε πολλές ανασκαφές και έρευνες στις αρχαίες πόλεις του νησιού: στην Πεπάρηθο (σημερινή πόλη της Σκοπέλου) και κυρίως στο Ασκληπιείο, ένα Ιερό του Ασκληπιού, του 4ου αιώνα π.Χ., στον Πάνορμο (σημερινό ομώνυμο οικισμό) και στη Σελινούντα (σημερινό Λουτράκι Γλώσσας), δημοσίευσε πολλές σχετικές αρχαιολογικές μελέτες και άρθρα, αλλά και κείμενα για το ευρύ κοινό. Με δικές της ενέργειες αναδείχθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι του Ασκληπιείου (2007-2008) και της Σελινούντας (2014-2015), με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Γ΄ ΚΠΣ/ΠΕΠ Θεσσαλίας και ΟΣΑΝ/ΕΣΠΑ). Από τις επιστημονικές εργασίες της ιδιαίτερα σημαντική, σε συνεργασία με τον Γάλλο Καθηγητή κ. Yvon Garlan, είναι η μελέτη των αρχαίων οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων στη Σκόπελο και η αναγνώριση των δύο τύπων των τοπικών αμφορέων της Πεπαρήθου, με τους οποίους εξαγόταν ο φημισμένος πεπαρήθιος οίνος στον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με πληροφορία που διασώζεται σε κείμενο του Δημοσθένη. Η κ. Αργ. Ιντζεσίλογλου ανέπτυξε πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες στη Σκόπελο με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), με άλλες Υπηρεσίες και Φορείς (Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου), με άλλες Τοπικές Αρχές της Σκοπέλου (Πολεοδομικό Γραφείο, Αστυνομικό Τμήμα, Λιμεναρχείο) και κυρίως με τον Δήμο Σκοπέλου, ιδιαίτερα επί Δημαρχίας του νυν Δημάρχου κ. Σταμάτη Περίσση, του τέως Δημάρχου κ. Χρήστου Βασιλούδη και των αείμνηστων Δημάρχων Απόστολου Προβιά και Γιώργου Μιχελή, οι οποίοι στήριξαν ουσιαστικά και πολύπλευρα το Αρχαιολογικό Έργο στο νησί. Πολύ σημαντική ήταν και η συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, επί Προεδρίας του νυν Προέδρου κ. Άγγελου Ξηντάρη, τελευταίος καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση, το 2022, του πολυσέλιδου Λευκώματος με τίτλο: «Από τον Λιμένα της Πεπαρήθου… στα Λιμάνια της Σκοπέλου».


The post Ο Δήμος Σκοπέλου τίμησε για το έργο και την προσφορά της την Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου appeared first on Magnesia News.



Source link