Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ορυκτά καύσιμα: Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων σε δεκάδες χώρες

Από το Πακιστάν και τη Νιγηρία ως τις ΗΠΑ, ακτιβιστές του κλίματος θα κατέβουν στους δρόμους σε πάνω από 50 χώρες για ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων με αίτημα την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες διαδηλώσεις για το κλίμα που έχουν αναστατώσει τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Έπειτα από ένα καλοκαίρι πρωτοφανούς ζέστης και ακραίων καιρικών φαινομένων, οι διαδηλωτές προγραμματίζουν πάνω από 500 συγκεντρώσεις σε 54 χώρες, με τους διοργανωτές να περιμένουν πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετοχές.

Μια πρώτη μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Βερολίνο (εικόνα πάνω)

«Ο χρόνος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει»

Θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη διεθνή διαμαρτυρία για το κλίμα από την εποχή που ξέσπασε η πανδημία Covid, όταν το κίνημα αποχής από το σχολείο τις «Παρασκευές για το Μέλλον», με επικεφαλής την σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, είχε δει εκατομμύρια ανθρώπους να κατεβαίνουν σε πορείες

Οι διοργανωτές θα απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν άμεσα τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να ακυρώσουν τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής.

«Ο χρόνος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη μετάβαση, χρειαζόμαστε να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντός μας» δήλωσε στο Reuters η Μίτζι Τζόνελ Ταν, ακτιβίστρια του «Παρασκευές για το μέλλον» μιλώντας από τη Μανίλα.

Το 2022 οι κυβερνήσεις δαπάνησαν ποσό-ρεκόρ 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).

Η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε την Παρασκευή σε κινητοποίηση στο Βερολίνο (Reuters)

«Κατεβαίνουμε στους δρόμους για να αξιώσουμε από τους αφρικανούς ηγέτες να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να εστιάσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ανταποκριθούν στη ζήτηση ενέργειας για τα 600 εκατομμύρια των Αφρικανών που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα» σημείωσε ο Έρικ Ντζουγκούνα, ακτιβιστής για το κλίμα στο Ναϊρόμπι.

Το βλέμμα στην COP28

Οι διαδηλώσεις έρχονται δύο μήνες πριν από την φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, όπου πάνω από 80 χώρες θα προωθήσουν μια παγκόσμια συμφωνία για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες-μέλη έχουν δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση μόνο του γαιάνθρακα.

Κυβερνήσεις που στηρίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άλλες που σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση τους αναμένεται να αντιταχθούν στην πρόταση.

Οι πλούσιες χώρες θα βρεθούν επίσης υπό πίεση να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για ενέργεια χαμηλού άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες,.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μεν φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, ωστόσο οι φτωχότερες χώρες χρειάζονται στήριξη για την ταχεία ανάπτυξή τους.

Παρά το γεγονός ότι έχει άφθονους πόρους ηλιακής ενέργειας, η Αφρική έχει λάβει μόνον ένα 2% των παγκόσμιων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Περίπου 15.000 άνθρωποι αναμένεται να μετάσχουν σε πορεία στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, όπου οι ηγέτες θα συγκεντρώνονται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, καθώς και για τη «σύνοδο κορυφής κλιματικής φιλοδοξίας» την Τετάρτη.

Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προειδοποιεί ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς μια σοβαρή μεταβολή του κλίματος. Ζήτησε περισσότερες δράσεις δράση σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένης της δραστικής μείωσης της χρήσης γαιάνθρακα ως το 2030.

Επίσης καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για καθαρή ενέργεια και προσαρμογή στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters



Source link