Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μοναστηράκι: Δείτε το βίντεο με τα βίαια επεισόδια – Ερωτήματα για την στάση της αστυνομίας

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν σε πλατεία Βικτωρίας και Μοναστηράκι μετά το τέλος των συγκεντρώσεων και αντισυγκεντρώσεων που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη δολοφονία των Φουντούλη και Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο.

Αν και οι δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης(1/11) έληξαν χωρίς προβλήματα, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν πολύ ισχυρές και αποφασισμένες να μην επιτρέψουν  καμία φυσική επαφή μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και διαδηλωτών από το αντιφασιστικό μέτωπο, στη συνέχεια ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια σε άλλα σημεία της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν στον σταθμό Μοναστηράκι είναι σοκαριστικές. O κόσμος έτρεχε να σωθεί ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οι ακροδεξιοί που ήταν συγκεντρωμένοι αρχικά στην πλατεία προπηλάκισαν μετανάστες που βρέθηκαν μπροστά τους και εν συνεχεία αφού αντιλήφθηκαν ότι άτομα που συμμετείχαν στην προηγηθείσα αντιφασιστική συγκέντρωση θα διέρχονταν με το μετρό κατέβηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ και τους επιτέθηκαν.

Οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε συρμό στον οποίο βρίσκονταν άτομα οι οποίοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Τους έριξαν λάδι ή βενζίνη και τους απειλούσαν ότι θα τους κάψουν. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούγονται οι ακροδεξιοί να βρίζουν χυδαία αντιεξουσιαστές, που βρίσκονται μέσα στον συρμό. «Μόνο με νεκρούς ξέρετε που@@νες ε; Ζήτω η Ελλάδα ρε γαμ@@λες. Εδώ είναι Ελλάδα, ρε ανθέλληνες γα@όλες. Κοιτάξτε πόσοι είναι τους έχουμε πάρει. Κοίτα κάτι αδ…ές».

Ερωτήματα για την δράση της αστυνομίας

Ερωτήματα προκαλεί η στάση της Αστυνομίας ενώ εκτυλίσσονταν τα σοβαρά επεισόδια μέσα στον σταθμό. Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παραταγμένες έξω από τον σταθμό σχηματίζοντας φραγμό ενώ γνώριζαν ότι υπάρχουν επεισόδια μέσα στον χώρο του Μετρό. Αφού πέρασαν αρκετά λεπτά, η αστυνομία επενέβη αλλά όπως φαίνεται και στα βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η κάμερα της Ζούγκλας που ήταν από την αρχή στο σημείο και κατέγραφε τη δράση των ακροδεξιών ομάδων, επέδειξαν χαρακτηριστική επιείκεια σε άτομα που ανήκουν στο μπλοκ των επιτιθέμενων, παρόλο που βρίσκονταν εκεί οπλισμένοι με κράνη και ρόπαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το γεγονός που περιγράφουμε, όπως και όλα όσα διαδραματίστηκαν στο σημείο  φαίνονται χαρακτηριστικά στο παρακάτω βίντεο. Η αστυνομία επεμβαίνει τη στιγμή που άτομα του ακροδεξιού χώρου βρίσκονται στα σκαλιά του σταθμού αλλά και στην αποβάθρα όπου εξελίσσονταν οι επιθέσεις. Παρόλα αυτά δεν προχωρά σε καμία προσαγωγή. Τα άτομα ουσιαστικά διαφεύγουν ανενόχλητα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δείτε το βίντεο:

Επεισόδια στην πλατεία Βικτωρίας

Επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων που έφευγε από το Νέο Ηράκλειο κατέβηκε στην πλατεία Βικτωρίας.

Εκεί υπήρξε ένταση με αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον ξυλοδαρμό συλληφθέντος από αστυνομικούς

Κατεπείγουσα διοικητική εξέταση θα πραγματοποιήσει η ΕΛΑΣ μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο αστυνομικοί έχουν καταγραφεί να ξυλοκοπούν συλληφθέντα στην πλατεία Βικτωρίας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν από άτομα που αποκόπηκαν από τις συγκεντρώσεις το βράδυ της Τετάρτης (1/11)στο Νέο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του, ο Γιάννης Οικονόμου είπε τα εξής: «Σχετικά με υλικό που κυκλοφορείται από περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Για αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για όσα συνέβησαν το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης

Σχετικά με συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, σε περιοχές της Αθήνας, με αφορμή εκδηλώσεις μνήμης των δύο ατόμων που είχαν θανάσιμα τραυματιστεί στο Νέο Ηράκλειο προ 10 ετών, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

▪ Παρά την απόφαση απαγόρευσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (σχετ. από 25-10-2023 ανακοίνωση), κατά τις απογευματινές ώρες χθες, έλαβαν χώρα συγκεντρώσεις 500 ατόμων στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία, 300 ατόμων στα Πευκάκια και 800 ατόμων στο Νέο Ηράκλειο.

▪ Από την Ελληνική Αστυνομία, λόγω πληροφοριών για διεξαγωγή εκτεταμένων επεισοδίων, ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα πρόληψης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών διαφόρων Υπηρεσιών.

▪ Ενδεικτική είναι η σύλληψη 21 οργανωμένων ατόμων προερχόμενων από την Ιταλία, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι αφήχθησαν με σκοπό τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις.

▪ Στο σημείο που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, δεν έλαβε χώρα κάποιο περιστατικό, ενώ συνολικά έλαβαν χώρα δύο μεμονωμένα περιστατικά σε πλατεία Βικτωρίας και Μοναστηράκι.

▪ Στην πλατεία Βικτωρίας, άτομα που αποκόπηκαν από τις συγκεντρώσεις επιτέθηκαν κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με καδρόνια, πέτρες και πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό των αστυνομικών και τη φθορά των δύο υπηρεσιακών μηχανών.

▪ Στο Μοναστηράκι, έλαβε χώρα συμπλοκή ατόμων μέσα στους συρμούς του ΗΣΑΠ, ωστόσο με την έγκαιρη αντίδραση αστυνομικών το γεγονός περιορίστηκε.

▪ Συνολικά, από την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, προσήχθησαν 60 άτομα, από τα οποία τα 13 συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, ενώ σε βάρος 21 ατόμων εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

▪ Παράλληλα, ανακοινώνεται ότι, σχετικά με υλικό που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αφορά ενέργειες αστυνομικών στην πλατεία Βικτωρίας, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.





Source link