Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Λιβύη: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel – Στη Ντέρνα υπάρχουν παντού πτώματα

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Λιβύη καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών και πλέον έχει ξεπεράσει τους 5.000.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης έχει φτάσει στις 5.300. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι τοπικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την έρευνα για αγνοούμενους», είπε ο Μοχάμεντ Αμπολμόσα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, και κάλεσε σε «διεθνή παρέμβαση για βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης».

Μάλιστα περίπου το ένα τέταρτο της ανατολικής πόλης έχει  καταστραφεί από τις πλημμύρες.

«Υπάρχουν παντού πτώματα. Στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από κτίρια»

Στην πόλη Ντέρνα υπάρχουν παντού πτώματα

«Γύρισα από τη Ντέρνα. Η καταστροφή είναι ολέθρια. Υπάρχουν παντού πτώματα. Στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από κτίρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας και μέλος της επιτροπής εκτάκτων αναγκών, Χιτσέμ Τσκίουατ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Ένας άνδρας κοιτάει ένα νεκρό στην πόλη Ντέρνα

Το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί

«Ο αριθμός των πτωμάτων που έχει ανασυρθεί στη Ντέρνα είναι πάνω από 1.000», είπε ακόμα και προσέθεσε πως αναμένει ο αριθμός των νεκρών να είναι «πραγματικά, πραγματικά μεγάλος».

«Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει», κατέληξε.

Μάλιστα ήδη άνθρωποι με γυμνά χέρια θάβουν τους χιλιάδες νεκρούς με την πόλη να θυμίζει ένα απέραντο νεκροταφείο, ενώ ανοίγονται και ομαδικοί τάφοι.

Με γυμνά χέρια σκάβουν τάφους στη Ντέρνα

Αξιωματούχοι της αντίπαλης κυβέρνησης, που εδρεύει στα ανατολικά, έκαναν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς στη Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ο απολογισμός θα είναι «τεράστιος».

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Στην πόλη Ντέρνα υπάρχουν παντού πτώματα

«Τα φράγματα δεν έχουν συντηρηθεί από το 2002»

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της πόλης Ντέρνα τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες και η υποδομή της πόλης δεν είχε κατασκευαστεί για να αντέξει τις επιπτώσεις μίας τόσο καταστροφικής πλημμύρας.

Μιλώντας στο Al Jazeera, o Αχμέντ Μαντρούντ ανέφερε πως οι καταστροφές είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. «Τα φράγματα δεν έχουν συντηρηθεί από το 2002 και δεν είναι μεγάλα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ένα φράγμα που καρτέρευσε είχε ύψος μόλις 70 μέτρα. Μόλις τα ορμητικά νερά το πέρασαν συσσωρευτικά πίσω του στο δεύτερο φράγμα οδηγώντας στην καταστροφή κι αυτού.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι επικοινωνίες σε ορισμένα σημεία της Ντέρνα έχει αποκατασταθεί, ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η πρόσβαση οδικώς, ενώ και το διαδίκτυο και ο ηλεκτρισμός εξακολουθούν να μην λειτουργούν.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έως το 20% της πόλης έχει καταστραφεί», είπε ακόμα ο Μαντρούντ.

«Όταν ο ποταμός υπερχείλισε τα ορμητικά νερά πήραν όλα τα κτίρια και τις οικογένειες που ήταν μέσα σε αυτά», κατέληξε.

Πτώμα στην πόλη Ντέρνα

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων

Επιζώντες από τις πλημμύρες περιέγραψαν ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Στην είσοδο της Ντέρνα, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα… Έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.

Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963. Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.

«Ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε»

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.

Η σύζυγός του, η 31χρονη Νουρίγια αλ Χασάντι, που κρατούσε σφιχτά τη μικρή κόρη τους κατά τη διαφυγή τους, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν.

Η Σαφία Μουστάφα, 41 ετών, μητέρα δύο αγοριών, είπε ότι πρόλαβαν να φύγουν από το σπίτι προτού να καταρρεύσει το κτίριο. Ανέβηκαν στην ταράτσα και γλίτωσαν πηδώντας στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Ο γιος της, ο Ομπάι, 10 ετών, είπε ότι προσευχόταν στον Θεό να τους σώσει.

Ανοίγουν ομαδικούς τάφους στην πόλη Ντέρνα

Η Σαλίχα Άμπου Μπαρκ, μια 46χρονη δικηγόρος, ανέφερε ότι η ίδια και οι δύο αδελφές της σώθηκαν αλλά η μητέρα τους σκοτώθηκε. Το νερό κατέκλυσε το κτίριο όπου έμεναν, φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το διαμέρισμα γέμισε με νερό μέχρι το ταβάνι και επί τρεις ώρες εκείνη κρατιόταν από ένα έπιπλο, προσπαθώντας να παραμείνει στην επιφάνεια.

«Ξέρω κολύμπι αλλά όταν προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», εξήγησε. Το νερό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατάφεραν να φύγουν, λίγο προτού να καταρρεύσει το κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ακόμη η μητέρα τους.





Source link