Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κερδίζει πόντους η διάνοιξη θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς την Λωρίδα της Γάζας, πρόταση που έπεσε στο τραπέζι μετά την σύνοδο κορυφής των «27» ευρωπαίων ηγετών ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας.

«Συζητούμε τις λεπτομέρειες» λέει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Σύμφωνα με τον ΠτΔ της Κύπρου, τα μηνύματα από τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ είναι «θετικά» ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες και νέα συνομιλία του Ν. Χριστοδουλίδη αυτή τη φορά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είχα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και απόψε θα έχω (τηλεφωνική επικοινωνία) με τον πρόεδρο της Γαλλίας ακριβώς για να δούμε πως μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση που έχουμε αναπτύξει» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Πάφο.

«Συζητούμε τις λεπτομέρειες και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο στάδιο της υλοποίησης» ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση της Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά είναι θετικοί», είπε.

Για την Κύπρο η ανάληψη πρωτοβουλίας, δεδομένων τόσο των σχέσεων με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα περισσότερο λόγω και του ρόλου που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, αλλά και το ψευδοκράτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή και την κυπριακή πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρόταση Μακρόν στη σύνοδο κορυφής

Στο ενδεχόμενο η Κύπρος να αποτελέσει βάση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (27/11) στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον διάδρομο, ο κ. Μακρόν, σημείωσε πως ο πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος με μεταφορά ασθενών -όπου αυτό είναι δυνατόν- αλλά και αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.



Source link