Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Καμπερίδης: «Ο Παναθηναϊκός “χτίστηκε” με γνώμονα τις μεγάλες νίκες»


 

Ο άμεσος συνεργάτης του Εργκίν Αταμάν μίλησε σε εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio για τη νίκη του “τριφυλλιού” στο ντέρμπι “αιωνίων”, αλλά και για τους στόχους του για τη φετινή σεζόν. 

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 66-54 εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Basket League και ο άμεσος συνεργάτης του Εργκίν Αταμάν, Σάββας Καμπερίδης, “φιλοξενήθηκε” σε εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio, μιλώντας για το “διπλό” στο ΣΕΦ, την Εθνική Ομάδα, αλλά και τους στόχους του “τριφυλλιού”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σάββας Καμπερίδης:

Για τα «κλειδιά» της νίκης επί του Ολυμπιακού: «Προφανώς η άμυνα έδωσε τη νίκη. Στο Σούπερ Καπ φανήκαμε ανέτοιμοι πνευματικά και φάνηκε ότι η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να παίξει απέναντι στην ανταγωνιστικότητα του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είχε μπει πολύ δυναμικά, είχε πάρει 19 ριμπάουντ παραπάνω, είχε κυριαρχήσει σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες και είχε πετύχει 20 πόντους στον αιφνιδιασμό. Στο ματς της Ευρωλίγκας, ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί, χάσαμε στις λεπτομέρειες και ίσως επειδή το θέλαμε πάρα πολύ κάναμε κάποια λάθη στο τέλος. Πάλι, όμως, ο Ολυμπιακός είχε 18 πόντους σε αιφνιδιασμό και 15 εύστοχα τρίποντα, που είναι ένα στοιχείο της κυκλοφορίας που έχει επιθετικά. Χθες (30/10) δεχθήκαμε μόνο 8 πόντους στον αιφνιδιασμό, ο Ολυμπιακός πέτυχε 6 τρίποντα. Καταφέραμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί, βάλαμε τα κορμιά μας, στον μεγαλύτερο διάστημα ελέγξαμε τα ριμπάουντ, οπότε τα σημεία που μάς “πλήγωσαν” στα 2 παιχνίδια, στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα τα ελέγξαμε και γι’ αυτό καταφέραμε να κερδίσουμε».

Για τα στοιχεία που τούς έδωσαν πλεονέκτημα νίκης: «Δύο ήταν τα στοιχεία που μας έδωσαν το απαιτούμενο πλεονέκτημα για να κερδίσουμε. Το ένα είναι όταν ο Μήτογλου έπαιξε στο «5», όπου η αίσθηση τότε ήταν ότι σε κάθε επίθεση είχαμε καθαρές επιλογές και καθαρό σουτ. Το δεύτερο στοιχείο ήταν όταν παίξαμε με τον Χουάντσο στο «3» και ειδικά τη στιγμή που ο Χουάντσο μάρκαρε τη μπάλα. Το μέγεθός του, η δυνατότητα που έχει να μετακινείται γρήγορα, ακόμα και η λογική που είχαμε να μπορούμε να αλλάζουμε στα Pick&Roll με αποτέλεσμα να φρενάρουμε τον ρυθμό του Ολυμπιακού ήταν πολύ σημαντικά. Αυτά ήταν που μάς έδωσαν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να κερδίσουμε».

Για την ψυχολογική και πνευματική τους ετοιμότητα στο παιχνίδι: «Είναι εντελώς διαφορετική η ψυχολογία με την οποία παρουσιαστήκαμε σε αυτό το παιχνίδι σε σχέση με το ματς της Ευρωλίγκας, όπου ένιωθα ότι ενώ προσπαθούσαμε και ήμασταν συγκεντρωμένοι, ο Ολυμπιακός είχε διαφορετική ψυχολογία. Χθες όμως, παρ’ ότι δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι στην αρχή, ένιωθα για πρώτη φορά ότι η ομάδα ήταν στο απαιτούμενο πνεύμα για να μπορέσει να κερδίσει ένα τέτοιο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ήταν σε μια κακή βραδιά, φαίνεται ότι επειδή έχει πολλά παιδιά που παίζουν πάρα πολλά λεπτά λόγω των τραυματισμών, ήταν άδειοι ενεργειακά. Οπότε, τόσο η καλή μας άμυνα, όσο και η κακή μέρα που βρέθηκαν, τους ανάγκασαν σε κακές επιλογές, πολλά άστοχα σουτ κι έτσι επωφεληθήκαμε και κερδίσαμε το ματς».

Για την ατμόσφαιρα του αγώνα: «Πριν τον αγώνα περιμέναμε ότι θα υπάρχει κάποια ένταση λόγω της παρουσίας του Κώστα (σ.σ. Σλούκα) για πρώτη φορά στο γήπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν πολύ σωστή συμπεριφορά, υποστήριξαν την ομάδα τους. Υπήρχαν κάποιες φορές κάποια συνθήματα εις βάρος του Κώστα, τα οποία είναι αναμενόμενα στη δική μας κουλτούρα, αλλά γενικότερα η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική. Μακάρι όλα τα ντέρμπι αυτά να έχουν την ατμόσφαιρα που υπήρχε στο ΟΑΚΑ στην Ευρωλίγκα και στο χθες στο ΣΕΦ».

Για την υποδοχή τους στο ΟΑΚΑ απ’ τους φιλάθλους μετά τη νίκη: «Εγώ προσωπικά αντιλήφθηκα την ανάγκη που έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκού για επιτυχίες, τη λαχτάρα που έχει να δει την ομάδα να κάνει μεγάλες νίκες. Κακά τα ψέματα, αυτό πρέπει να είναι ο γνώμονας με τον οποίον πρέπει να κινούμαστε. Μια ομάδα στον αθλητισμό πρέπει να δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να κάνει ικανοποιημένους όσους την υποστηρίζουν».

Για την ομάδα: «Είμαστε μια ομάδα με παιδιά και προπονητές έμπειρους, με παίκτες με ταλέντο και έχουμε παίκτες αρκετά πολυδιάστατους. Ο Χουάντσο, ο Ντίνος παίζουν σε διαφορετικές θέσεις, έχουμε και παιδιά στην περιφέρεια που μπορούν να παίξουν με και χωρίς τη μπάλα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγώνα. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί χημεία ώστε να εκτελέσουμε καλύτερα στην επίθεση, αντίστοιχα με το ταλέντο που υπάρχει, και να μπορούμε να βγάζουμε κάθε βράδυ τη σκληράδα που βγάλαμε εχθές. Υπάρχουν τα κορμιά και οι δυνατότητες να είμαστε καλή αμυντική ομάδα και όταν παίζεις καλή άμυνα μπορείς πάντα να διεκδικείς το παιχνίδι».

Για το επερχόμενο (02/11) εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα: «Η Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή δείχνει μια ομάδα που, παρ’ ότι είναι καινούργιος ο προπονητής, έχουν βρει οι παίκτες τους ρόλους τους. Παίζουν σε έναν υψηλό ρυθμό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ελέγξουμε στην έδρα τους. Έχει μακρινό σουτ, έχει συνεργασία περιφερειακών-ψηλών, έχει ψηλούς που είναι μπασκετικοί και μπορούν να δημιουργήσουν. Στην επίθεσή τους είναι πολυδιάστατοι. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε τον ρυθμό και τους πόντους από tranistion που επιτρέπουμε. Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι και να το κατευθύνουμε στο 5 εναντίον 5, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε μες στο παιχνίδι και να διεκδικήσουμε τη νίκη, που, άλλωστε, είναι και ο στόχος της ομάδας σε κάθε παιχνίδι».

Για τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: «Ο Χουάντσο είναι εξαιρετικός συμπαίκτης. Είναι παίκτης ομάδας, δεν κοιτάει τα νούμερά του, είναι κάθε μέρα θετικός. Υπάρχουν ματς που δεν έχει παίξει καλά και την επόμενη μέρα είναι πρώτος στη προπόνηση ή έχουμε ρεπό και παρ’ όλα αυτά είναι στο γήπεδο και είναι μαζί με τα πιο νέα παιδιά μας. Είναι θετική η παρουσία του σε κάθε έκφανση της ομάδας μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικός για εμάς».

Για την απόκτηση του Κέντρικ Ναν: «Είναι σπουδαία προσθήκη. Προφανώς κάθε παίκτης που έρχεται στην ομάδα και ειδικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Έχει στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα, μπορεί να παίξει ένας εναντίον ενός, έχει αρκετά σταθερό σουτ, είναι δυνατό περιφερειακό κορμί. Το ότι είναι δυνατός είναι ίσως το πιο δυνατό στοιχείο. Έχουμε ποιότητα στην περιφέρεια, αλλά έχουμε παιδιά όπως ο Βιλντόζα ή ο Γκάι που δεν είναι κορμιά, να βάλουν το κορμί τους στην άμυνα, να παίξουν με σκληράδα. Ο Ναν έχει το πακέτο των χαρακτηριστικών που χρειάζεται η ομάδα. Η δουλειά μας είναι να τον εντάξουμε όσο πιο ομαλά και γρήγορα γίνεται και είναι δεδομένο ότι θα μας βοηθήσει».

Για τη συνεργασία του με τον Εργκίν Αταμάν: «Είναι ένας προπονητής από άλλη χώρα, καταξιωμένος, προσπαθούμε κι εμείς να προσαρμοστούμε στη φιλοσοφία του. Είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μάς ζητηθεί. Όσο περνάει ο καιρός μπορεί ο ένας να καταλάβει τον άλλον καλύτερα και θα έχουμε καλύτερη χημεία και συνεργασία. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και περνάει αυτό στους παίκτες. Έχει τον τρόπο πριν από κρίσιμα ματς να αποφορτίζει την ομάδα. Χθες αυτό που είπε ήταν ότι θέλει να είμαστε σκληροί και ανταγωνιστικοί και δεν τον νοιάζει αν θα χάσουμε. Αυτό στον παίκτη δίνει μια ασφάλεια, γιατί όταν έχεις χάσει τόσες φορές απ’ τον Ολυμπιακό, ξεκινάς μια νέα προσπάθεια και χάνεις πάλι στα 2 πρώτα επίσημα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα βάρος στις πλάτες οποιοδήποτε μέλους της ομάδας».

Για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροφ και την Elite League: «Ο Σαμοντούροφ είναι ένα κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι θα του κάνει καλό το ότι συμμετέχει σε μια πολύ ανταγωνιστική κατηγορία. Έχει έναν συνδυασμό εμπειρίας και σκληράδας που πρέπει να μάθει ν’ αντιμετωπίζει, αλλά και ενθουσιασμού. Υπάρχουν νέα παιδιά, ξένοι που προσπαθούν να φτιάξουν την καριέρα τους. Όλα αυτά κάνουν ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο έχει τον χώρο ν’ αναδείξει και κάποια νέα παιδιά. Σαν προπονητής και σαν άνθρωπος που έχω το ελληνικό μπάσκετ και την εξέλιξή του πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο, μ’ αρέσει να βλέπω όλες τις ηλικίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με πάρα πολλή δουλειά θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παράδοση των πολύ σπουδαίων παικτών που έχουν μέχρι τώρα».

Για το αν πιστεύει ότι είναι κοντά μια επιτυχία για την Εθνική: «Το πιστεύω ακράδαντα. Το Ευρωμπάσκετ πρόπερσι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για ‘μας, αλλά κι εκεί δυστυχώς είχαμε 4 σημαντικά παιδιά για την ομάδα που ήταν τραυματίες. Δυστυχώς στον αγώνα με τη Γερμανία, που ήταν μια εξαιρετική ομάδα και το έδειξε φέτος, δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, γιατί πιστεύω ότι αν περνούσαμε θα μπορούμε να πάρουμε και το χρυσό. Η ομάδα πλήρης είναι πάρα πολύ ισχυρή, δηλαδή μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Υπάρχουν όμως πολλοί αξιόλογοι αντίπαλοι, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σερβία, η Γαλλία, η Αυστραλία και άλλες. Η Εθνική έχει νέο προπονητή, τον Βασίλη Σπανούλη, που είναι ένα τοτέμ για το ελληνικό μπάσκετ και μπορεί με τη σειρά του να περάσει κάποια στοιχεία που τον έκαναν απ’ τους κορυφαίους ηγέτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι σημείο αναφοράς για το ελληνικό μπάσκετ απ’ οποιοδήποτε πόστο. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα. Σε συζητήσεις που είχα τα προηγούμενα χρόνια και με τον Βασίλη και με τον Νίκο Ζήση, έλεγαν ότι ουσιαστικά το νοκ-άουτ παιχνίδι είναι αυτό που καθορίζει την επιτυχία απ’ την αποτυχία. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε νοκ-άουτ παιχνίδι και να το κερδίσει. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει κάτι σπουδαίο».

Για τον Σάσα Βεζένκοφ: «Ο Σάσα είναι πάρα πολύ ευφυής. Για ‘μένα είναι δεδομένο ότι δεν είναι στο επίπεδο αθλητικότητας του ΝΒΑ, αλλά όποια ομάδα κάνει τα… στραβά μάτια σε κάποιες άμυνες που μπορεί να χάσει, στο τέλος θα βγει κερδισμένη, γιατί ο Σάσα στην επίθεση είναι πολυτέλεια. Για ‘μένα είναι ένας Ντόντσιτς χωρίς τη μπάλα, ξέρει πώς να κινείται, βρίσκεται πάντα στο σωστό σημείο».//Γ.



Source link