Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κακοκαιρία Elias: Κάτω από τις λάσπες ξανά Θεσσαλία και Β. Εύβοια – «Αγνώριστος» ο Βόλος, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ELIAS / ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Β.ΕΥΒΟΙΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Βόλο, όπου για δεύτερη φορά και σε λιγότερο από ένα μήνα, βιώνει τον εφιάλτη των πλημμυρών. Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο.

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν, ενώ οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες.

Παράλληλα, εικόνες απόλυτης καταστροφής φτάνουν από την Β. Εύβοια, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά Παλαμάς και Καρδίτσα, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης.

Εφιάλτης δίχως τέλος στον Βόλο

Πιο αναλυτικά, δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από την προηγούμενη κακοκαιρία και ο Βόλος ζει ξανά έναν εφιάλτη. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν το βράδυ πάνω από 300 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο.

Αν και ήταν ολονύχτια η μάχη για άντληση υδάτων, το υπόγειο, οι αποθήκες υλικών, οι χώροι με τις γεννήτριες αλλά και η τραπεζαρία του νοσοκομείου πλημμύρισαν.

Σήμερα, μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI)

Η κάτοικοι της Αγριάς δεν αναγνωρίζουν πια το τοπίο από τις καταστροφές. Άνδρες της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν μάλιστα ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της. Τα πόδια της ήταν κολλημένα στη λάσπη και η ίδια τρομαγμένη.

Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη το δημαρχείο Βόλου για τη διαχείριση της κατάστασης.

(ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Στη Νέα Ιωνία Βόλου σήμερα τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Οι κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν νερό, ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπο για να περάσουν ακόμα και από κεντρικούς δρόμους.

Στην Αγριά οι κάτοικοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον τόπο τους, λόγω των φερτών υλικών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους και τα στενά σε βουνά από λάσπη και σκουπίδια. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στις υποδομές, ενώ αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στις λάσπες. Με δυσκολίες μετακινούνται οι κάτοικοι καθώς οι δρόμοι για να καθαριστούν θα πρέπει να περάσουν μέρες. Οι κάτοικοι παραπονούνται επίσης για τον μη καθαρισμό του χειμάρρου. Υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά πολιτών σε ασφαλές μέρος.

Οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας. Άρα οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε και τώρα μες την κακοκαιρία αλλά και μετά την κακοκαιρία” τόνισε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη στον Βόλο.

Ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί μέρα και νύχτα στις πληγείσες περιοχές, ενώ πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι είναι σε ετοιμότητα για την διάνοιξη περιφερειακής οδού από τα μηχανήματα μηχανικού.

Δρόμοι κόπηκαν στα δύο στη βόρεια Εύβοια

Η βόρεια Εύβοια, χτυπημένη από τη νέα κακοκαιρία, παραμένει αποκομμένη, χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της. “Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν αυτά που καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες. Καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικών δρόμων κλπ”, αναφέρουν οι κάτοικοι.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν , σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI

Το οδικό δίκτυο έχει πληγεί, ρέματα έχουν υπερχειλίσει και φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Το οδοιπορικό της ΕΡΤ στα πλημμυρισμένα χωριά, δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, κορμοί δέντρων και φερτά υλικά έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και τα σπίτια έχουν περικυκλωθεί από τεράστιους όγκους νερού που προκάλεσε η συνεχής έντονη βροχόπτωση στο Μαντούδι Ευβοίας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI

Τα λασπόνερα από τους ορμητικούς χειμάρρους χύνονται στη θάλασσα της Αγίας Άννας και η παραλία έχει γεμίσει από φερτά υλικά. Το όμορφο χωριό που έχει ξαναπληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές, έχει για άλλη μια φορά υποστεί καταστροφή.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI

Στις Ροβιές πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση. Πολλά είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, καθώς οι ζημιές είναι σημαντικές.

Θεσσαλία: Κάτω από τις λάσπες ξανά μετά από 20 ημέρες

Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά στον Παλαμά Καρδίτσας βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει και στο Σωτήριο Λάρισας, που εκκενώθηκε χτες το βράδυ, το νερό φτάνει στα δύο μέτρα.

Στο Σωτήριο της Λάρισας οι δρόμοι και οι αυλές των σπιτιών γέμισαν με νερό και λάσπη, ενώ η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου είναι απροσπέλαστη και η κίνηση των οχημάτων αδύνατη. Σε σημεία το χωριό φαίνεται μη κατοικήσιμο.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νερό ήρθε από τον Πλατύκαμπο και έσπασε το φράγμα που είχαν φτιάξει, με αποτέλεσμα τα χωράφια τους να πνιγούν για δεύτερη φορά.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού παρακολουθείται, αλλά το το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας εχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Στα Φάρσαλα εκκενώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τέσσερα χωριά και αρκετοί κάτοικοι χρειάστηκε να ανέβουν σε υπερυψωμένη γέφυρα για να σωθούν.

Η πρόσβαση στο χωριό Υπέρεια δεν είναι εφικτή με ΙΧ καθώς το νερό έφθασε ακόμα και το 1,5 μέτρο σε αρκετά σημεία. Σπίτια πλημμύρισαν και χωράφια μετατράπηκαν σε χωράφια. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι καθώς οι μνήμες από την προηγούμενη κακοκαιρία, αλλά και από τον Ιανό δεν έχουν σβήσει.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Στο Φύλλο της Καρδίτσας το νερό δεν έχει ακόμα υποχωρήσει, καθώς έφθασε τα δύο μέτρα σε κάποια σημεία. Όσα λίγα είχαν διασωθεί από την κακοκαιρία Daniel, καταστράφηκαν με τη νέα κακοκαιρία. Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα στον κεντρικό δρόμο, ενώ υπάρχει αγωνία για τα νερά των ορεινών όγκων ακόμα δεν έχουν φθάσει στα πεδινά.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής όγκος βροχής στον Βόλο: Έβρεξε όσο βρέχει στην Αθήνα σε 2,5 χρόνια

Χρ. Ζερεφός στην ΕΡΤ: Με κατέλαβε δέος με το μέγεθος του «Daniel» – Αύξηση των φαινομένων στο μέλλον

www.ertnews.gr



Source link