Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ιράν: Υπό κράτηση ο πατέρας της Μαχσά Αμινί – Προειδοποιήσεις για τον έναν χρόνο από τον θάνατο της κόρης του

Ένας χρόνος συμπλήρώνεται σήμερα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη Ιρανή είχε συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Δύο ώρες μετά τη σύλληψή της, έπεσε σε κώμα και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Στις 16 Σεπτεμβρίου απεβίωσε και στη χώρα ξέσπασαν ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πάνω από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 71 ανηλίκων, σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στις ταραχές, τις οποίες τελικά κατέστειλαν οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρωί του Σαββάτου, όπως καταγγέλει το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN), ο πατέρας της Μαχσά Αμινί τέθηκε υπό κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα σχετίζονται με την πρώτη επέτειο από τον θάνατο της κόρης του.

«Δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τον Αμτζάντ Αμινί σήμερα και τον οδήγησαν και πάλι στο σπίτι του αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα σηματοδοτούν την επέτειο θανάτου της κόρης του», ανέφερε το KHRN.

Μια σειρά διαδηλώσεων ξεκίνησαν στο Ιράν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην γενέτειρα της 22χρονης

Την ίδια ώρα, ισχυρή είναι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην Τεχεράνη, την Σαγκέζ και σε άλλες ιρανικές πόλεις εν αναμονή κλιμάκωσης των ταραχών αυτό το σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στη Σακέζ», δήλωσε στο Reuters ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, αναφερόμενος στη γενέτειρα της Αμινί στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν. Άλλος ακτιβιστής δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα πριν διαλυθούν.

Σε ανακοίνωση, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νορβηγία Hengaw δήλωσε ότι πολλές κουρδικές πόλεις στο δυτικό Ιράκ «έχουν βιώσει κλίμα εκφοβισμού και τη κήρυξη κατάστασης πολέμου τις τελευταίες ημέρες». Παράλληλα, ανέφερε ότι πολυάριθμοι πολίτες έχουν συλληφθεί και ότι στρατιωτικό προσωπικό έχει εγκατασταθεί σε λόφο δίπλα στη Σακέζ.

Σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές «υποβάλλουν τις οικογένειες των θυμάτων σε αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε σημεία ταφής και καταστρέφοντας μνήματα θυμάτων».

Μάλιστα, δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τον Σαφά Αελί, θείο της Αμινί, στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν συγγενείς στο Reuters ενώ πολλοί δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, προσωπικότητες του δημόσιου βίου και μέλη εθνοτικών μειοψηφιών, που έχουν κατηγορηθεί ότι συνδέονται με το κύμα διαμαρτυρίας, καθώς και συγγενείς διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν στις ταραχές, έχουν συλληφθεί, κληθεί από τις αρχές, απειληθεί ή έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Υποκρισία» η επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση, λέει η Τεχεράνη

Εν τω μερταξύ, το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «υποκρισία» τη νέα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν χώρες της Δύσης σε βάρος αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία, επέβαλαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κυρώσεις σε 25 Ιρανούς, τρία μέσα ενημέρωσης και μια «ιρανική εταιρία που εμπλέκεται σε λογοκρισία στο Διαδίκτυο» σε σχέση με την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Αντιδρώντας στις κυρώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι καταδίκασε τις «παρεμβατικές δηλώσεις» και το «γελοίο και υποκριτικό θέαμα» από τις χώρες της Δύσης.

«Δυστυχώς, ορισμένες πλευρές, που έχουν αποτύχει στο θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των γυναικών, δημοσιεύουν πολιτικές δηλώσεις άνευ αξίας και συνεχίζουν να υιοθετούν αναποτελεσματικές κυρώσεις», προσέθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωση.

Οι νέες κυρώσεις στοχοθετούν μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των Φρουρών της Επανάστασης καθώς και το αγγλόφωνο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης Press TV, όπως επίσης τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Fars.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το συντομότερο δυνατόν το γεγονός ότι η συνέχιση αυτής της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον τους», δήλωσε ο Κανάνι.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



Source link