Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Δύο τρόποι να ενισχύσετε την ενέργεια των κυττάρων σας

Ζήσης Ψάλλας

Η πιο σημαντική λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι ότι εξάγουν ενέργεια από τους χημικούς δεσμούς των θρεπτικών συστατικών και τη μετατρέπουν σε μια μορφή ενέργειας που τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Αυτή η ενέργεια είναι στην πραγματικότητα ένα μόριο που ονομάζεται ATP ή τριφωσφορική αδενοσίνη. Το 40% της ενέργειας των τροφίμων ενσωματώνεται στο ATP που χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες του σώματος όπως οι καρδιακοί παλμοί, η εγκεφαλική δραστηριότητα και η συστολή των μυών. Το υπόλοιπο διαχέεται ως θερμότητα. Επειδή τα μιτοχόνδρια παράγουν έως το 90% του συνόλου του ATP του σώματος, συχνά αναφέρονται ως κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι που μπορείτε να ενισχύσετε τα μιτοχόνδριά σας, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα.

1. Περιορισμός θερμίδων

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι μια επιτυχημένη προσέγγιση για την ενίσχυση της μακροζωίας. Αυτή η επιτυχία μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, στην αύξηση της μιτοχονδριακής απόδοσης. Ο περιορισμός των θερμίδων λειτουργεί ως ένα σήμα που πυροδοτεί μια σειρά από προσαρμογές στα μιτοχόνδρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη έχει βρεθεί να μειώνει τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων στο συκώτι. Αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε διατροφή με 30% φρουκτόζη για οκτώ εβδομάδες και συγκρίθηκε με μια διατροφή ίσων θερμίδων από υδατάνθρακες αλλά χωρίς φρουκτόζη, βρήκε ότι η φρουκτόζη οδήγησε σε σημαντική βλάβη στο DNA των μιτοχονδρίων στο συκώτι, όπου γίνεται η επεξεργασία έως και του 90% της προσλαμβανόμενης φρουκτόζης.

Η πολλή φρουκτόζη στη διατροφή είναι κακή, όχι λόγω των θερμίδων, αλλά επειδή έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του ήπατος και καθιστά χειρότερη την καύση του λίπους. Ως αποτέλεσμα, η προσθήκη φρουκτόζης στη διατροφή κάνει το ήπαρ πιο λιπαρό και αυτό είναι κακό για το μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος.

2. Μιτοχονδριακά θρεπτικά συστατικά

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν τα μιτοχόνδρια να κάνουν τη δουλειά τους και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση. Τα μιτοχονδριακά θρεπτικά συστατικά παρέχουν υποστρώματα και συμπαράγοντες που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των μιτοχονδριακών ενζύμων, ενισχύουν την κυτταρική αντιοξειδωτική άμυνα, εκκαθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια από την οξείδωση. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνες Β, μέταλλα, πολυφαινόλες, L-καρνιτίνη, άλφα-λιποϊκό οξύ, συνένζυμο Q10, κρεατίνη και η κινόνη πυρρολοκινολίνης.

Ένα φημισμένο μόριο για τη μιτοχονδριακή λειτουργία είναι το NAD+ (δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδικής αδενίνης) που προέρχεται από τη βιταμίνη Β3. Το NAD+ βρίσκεται σε κάθε κύτταρο και βοηθάει στην παραγωγή του ATP. Επομένως είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας μας. Μπορεί να συντεθεί από αμινοξέα, είτε από την τρυπτοφάνη είτε από το ασπαρτικό οξύ, αλλά τα επίπεδά του μειώνονται καθώς γερνάμε. Κυκλοφορούν στην αγορά διατροφικά συμπληρώματα που υπόσχονται αύξησή του NAD+.



Source link