Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Δυτική Οχθη: Ο Μπορέλ καταδικάζει «σθεναρά» τις επιθέσεις ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Stephanie Lecocq) καταδίκασε «σθεναρά» χθες Τρίτη τις επιθέσεις που διαπράττονται «από ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην «επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία» προκειμένου «να καταλήξουμε σε μόνιμη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης, βασισμένη στη λύση των δυο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η κατάσταση στη Δυτική Οχθη «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο»

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Πέτερ Στάνο από την πλευρά του δήλωσε πως η κατάσταση στη Δυτική Οχθη «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και προειδοποίησε εναντίον «του κινδύνου επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους αμάχους στη Δυτική Οχθη από τη βία εξτρεμιστών εποίκων, να φροντίζει να λογοδοτούν οι δράστες αυτών των ενεργειών και να επεμβαίνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διεξάγει εντατικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς με ορμητήριο τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.500 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι νεκροί

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν παράλληλα τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Οχθη, που κατέχουν από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους από την 7η Οκτωβρίου.

Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτι στη Δυτική Οχθη το οποίο κατ’ αυτόν ανήκε στον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, που είναι εξόριστος.

Ανέφερε πως δυνάμεις του μπήκαν στο χωριό Αρούρα, κοντά στη Ραμάλα, κι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που τους πέταγαν πέτρες κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης.

Πηγή: ΑΠΕ



Source link