Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος – παρουσίαση: “Το αίνιγμα της αρχής και εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή”

galaxy_universe-normal

Την Κυριακή, 5η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των μελών και φίλων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα το Βόλο). Στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου), ο Δρ. Χρ. Ξενάκης και ο κ. Ε. Ζαφραντζάς θα αναπτύξουν το θέμα: «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή».

Παρατηρώντας το νυχτερινό ουρανό, είτε με γυμνό μάτι, είτε, κυρίως με τα σύγχρονα τηλεσκόπια (γήινα και διαστημικά), μένει κανείς μαγεμένος και εκστατικός με το μέγεθος και τον πλούτο του Σύμπαντος!

Αμέσως αναδύονται στον απλό παρατηρητή, αλλά και στον ειδικό επιστήμονα, ερωτήματα και αινίγματα , όπως: Από τι υλικά είναι φτιαγμένο το Σύμπαν; Τι είδους αντικείμενα περιέχει; Πώς είναι κατανεμημένα και πώς κινούνται στο χώρο; Είναι το Σύμπαν άπειρο ή πεπερασμένο; Υπήρχε ανέκαθεν ή εμφανίστηκε κάποια στιγμή; Πότε και πώς έγινε αυτό; Θα υπάρχει για πάντα ή θα καταστραφεί; Πώς δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας μας, το ηλιακό μας σύστημα, η Γη, η ζωή πάνω στη Γη, ο έμφρων άνθρωπος;

Ειδικά ο άνθρωπος διαφέρει πάρα πολύ από τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς, γιατί είναι το μοναδικό έμβιο ον στη Γη το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι σε θέση, χάρη στην νόηση/ευφυΐα του, να παρατηρεί, να μελετά, να ερευνά και να κατανοεί τον εαυτό του αλλά και το ίδιο το Σύμπαν, το οποίο τον γέννησε.

Η ιδέα της Ανθρωπικής Αρχής διατυπώθηκε αρχικά το 1961 από τον R.H. Dicke ο οποίος υποστήριζε ότι οι τρεις φυσικές σταθερές τιμές που αφορούν: α) τη βαρύτητα, β) την ηλικία του Σύμπαντος και γ) τον αριθμό των σωματιδίων στο Σύμπαν, είναι συντονισμένες μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγούν στην εμφάνιση ευφυούς (Ανθρώπινης) ζωής στο Σύμπαν. Η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε αργότερα από τον B. Carter το 1974, ο οποίος έκανε τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών Ανθρωπικής Αρχής:

Α. την Ασθενή: «Το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι γιατί αν ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχαμε για να το παρατηρήσουμε».

Β. την Ισχυρή: «Οι ιδιότητες του Σύμπαντος πρέπει να είναι τέτοιες ώστε, κάποια στιγμή, να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή».

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλοι επιστήμονες που με επιχειρήματα ενίσχυαν ή αποδυνάμωναν την ισχύ της Ανθρωπικής Αρχής, με το κυρίαρχο ερώτημα να αναμένει την απάντησή του: Η εμφάνιση του Ανθρώπου στο Σύμπαν είναι αποτέλεσμα τύχης η κατάλληλα ρυθμισμένων φυσικών νόμων ;

Σύντομα Βιογραφικά σημειώματα

(Α) Χρίστος Ξενάκης

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσική. Εξειδικεύσεις στο Παρίσι, στη Λυών και στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας.

Έχει εργαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ως Καθηγητής Φυσικής, ως Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, αλλά και ως Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στο European School of Brussels – III (Βέλγιο).

Έχει εργαστεί επίσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Ερευνητής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και ως διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 βιβλία και έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εκπαιδευτικό του έργο. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την εκλαΐκευση της αστρονομίας και της αστροφυσικής.

(Β) Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην Ελβετία (Λωζάννη), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, ασχολούμενος κυρίως με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων πολιτικής και προγραμμάτων ενίσχυσης του περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος σε σχετικές συμβουλευτικές επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας και Διαστήματος. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την Αστρονομία, εδώ και πολλά χρόνια περίπου κυρίως με την παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων, την στερεοσκοπική φωτογράφιση του έναστρου ουρανού, την μελέτη θεμάτων κοσμολογίας, ιδιαίτερα τη σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν, την παρουσίαση θεμάτων αστρονομίας σε σχολεία, κ.ά.  

www.ertnews.gr



Source link