Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Αθώα τα μέλη της Επιτροπής κατά της καύσης αποριμμμάτων για παράνομη βία και διατάραξη οικιακής ειρήνης

IMG_3500

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους, Στέλιο Λημνιό, Φαίη Τζανετουλάκου και Γιώργο Λέτσιο, μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων που κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία, με αφορμή συγκέντρωση που έγινε έξω από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για να παρεμποδιστεί η εκφόρτωση πλοίου που μετέφερε RDF για καύση στο εργοστάσιο, στις 25.07.2019.

Η δίκη είχε ξεκινήσει την ημέρα που ξέσπασε η καταιγίδα Elias και διακόπηκε λόγω ωραρίου για σήμερα, ενώ διήρκησε σχεδόν επτά ώρες.

Πολλοί ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους τρεις κατηγορούμενους που υπενθυμίζεται ότι είχαν μπει στο λιμάνι της ΑΓΕΤ, μπλοκάροντας το φωτοκύτταρο της μπάρας, ανέβηκαν στην πεζογέφυρα όπου ανήρτησαν πανό και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς που κλήθηκαν στο χώρο.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων κκ. Νίκος Μόσχος και ο κ. Γιάννης Διαμαντής ισχυρίστηκαν και το δικαστήριο αποδέχτηκε πως οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες  ανταποκρίθηκαν ακτιβιστικά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν προκάλεσαν καμία ζημιά στην ΑΓΕΤ.

Σημειώνεται ότι στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας αν και ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, επισήμανε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης στην πόλη όμως, όπως είπε, «τέτοιου είδους ενέργειες ακυρώνουν τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όλοι για να μειωθούν οι ρύποι».

Στο πλαίσιο της δίκης δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της καύσης απορριμμάτων απο την τσιμεντοβιομηχανία, το ιστορικό λειτουργίας της και οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία από την καύση αρχικά πετ κωκ, στη συνέχεια άλλων καυσίμων επιβαρυντικών για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία, όπως επίσης και οι ενέργειες που έγιναν από πολίτες και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ακόμη και με προσφυγές στη δικαιοσύνη αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος αναφέρθηκαν οι ενέργειες της επιστημονικής κοινότητας που πολλές φορές έχει εκφράσει την ανησυχία της για το θέμα της καύσης των απορριμμάτων και πως αυτό αντιμετωπίζεται από την ίδια την εταιρεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διοίκηση γενικότερα.

Επιπλέον από την πλευρά της υπεράσπισης έγινε λόγο για παραλείψεις της διοίκησης που είχαν ως αποτέλεσμα να διαρραγεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και θεσμών, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στη αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων που καθορίζουν το μέλλον μιας πόλης αλλά και την αειφόρο και επ’ ωφελεία του συνόλου, λειτουργία των επιχειρήσεων.

www.ertnews.gr



Source link