Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Οι τέσσερις λόγοι για τις εκλογές – εξπρές

Οι τέσσερις λόγοι για τις εκλογές - εξπρές

Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στη Βρετανία για την 4η Ιουλίου, ο Ρίσι Σούνακ αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, τον Τύπο αλλά και το κόμμα του, καθώς ελάχιστοι μέσα σε αυτό γνώριζαν τις προθέσεις του. Τώρα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, βουλευτών, κομμάτων, αρχηγών που ρίχνονται σε εκστρατείες-εξπρές ασχέτως με το πόσα πραγματικά μπορούν να αλλάξουν όσον αφορά τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων και με δεδομένο το ευρύ δημοσκοπικό πλεονέκτημα των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.

Όμως ο βρετανός πρωθυπουργός δεν προχώρησε προφανώς σε μια τυχαία κίνηση. Οι «Times» ξεχωρίζουν τέσσερις βασικούς λόγους που ώθησαν τον βρετανό πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές τον Ιούλιο, αποφασίζοντας (όπως δήλωσε παραπέμποντας στον Χάρι Πότερ) με βάση «αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι εύκολο».

Βασικοί λόγοι

Ενας πρώτος βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία για μεγάλο διάστημα, κάτι που ο Σούνακ δεν μπορεί μεν να το αλλάξει αλλά μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο για το πώς νιώθουν οι ψηφοφόροι για αυτό. Οι Εργατικοί έκαναν σημαία τους την ανάγκη για αλλαγή καλλιεργώντας μια λαχτάρα στο εκλογικό σώμα. Η παρατεταμένη περίοδος αναμονής για την προκήρυξη εκλογών θα μπορούσε να κουράσει και να υπερτονίσει ως ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη ρήξης προκειμένου να είναι τελείως διαφορετική η «επόμενη μέρα».

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προεκλογική εκστρατεία μπορεί τελικά να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων των κομμάτων και να επηρεάσει τη μετακίνηση ψήφων μεταξύ διαφορετικών κομμάτων. Το 2017, υπό την Τερίζα Μέι, οι Συντηρητικοί αύξησαν το ποσοστό τους αλλά έχασαν την πλειοψηφία που κληρονόμησαν από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Σημαντικός λόγος για αυτό ήταν ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς ενώθηκαν εναντίον της Μέι, στηρίζοντας τους Εργατικούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Πολιτικοί σχολιαστές έχουν στη σημερινή συγκυρία επισημάνει τη σημασία του ποσοστού που θα πάρει το εθνικιστικό κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ από τη δεξαμενή των Τόρις ή και το αντίστροφο.

Θέμα – κλειδί

Για τους «Times», θέμα-κλειδί είναι και η Ρουάντα, δηλαδή ο επίμαχος νόμος που υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου με στόχο την απέλαση χιλιάδων μεταναστών στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στη Βρετανία. Η διεξαγωγή εκλογών ενώ έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος, πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες που θα έφερναν πολύ περισσότερα πλοιάρια με μετανάστες, μπορεί εν δυνάμει να είναι ευνοϊκότερη για τον Σούνακ.

Τέλος, όχι μόνο στη Βρετανία φυσικά, οι εκλογές συνδέονται πάντα με τις επιδόσεις στην οικονομία. Οι πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες θα έφερναν ένα παραπάνω φορτίο με αυξημένες δαπάνες και φόρους μετά την καλοκαιρινή χαλάρωση. Και, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να μιλά κανείς για φοροελαφρύνσεις το καλοκαίρι, παρά να μην τις έχει υλοποιήσει τον Νοέμβριο.

Τελικά, κατά κάποιο τρόπο, όπως έγραψε το «Politico», η εξίσωση ήταν απλή: αν έχεις τόσο άσχημα νέα όσα ο βρετανός πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες, κάνεις οτιδήποτε για να εξασφαλίσεις καλύτερη τύχη. Ετσι ο Ρίσι Σούνακ ποντάρει στη θεωρία ότι το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος χρόνος για μια εκλογική μάχη.

Premium Έκδοση Τα Νέα



Source link