Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ο θυμός κάνει πολύ περισσότερη ζημιά στο σώμα σας από ό,τι φαντάζεστε

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο θυμός είναι κακός για την υγεία σας με περισσότερους τρόπους από όσο νομίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να θυμώνουμε δεν βλάπτει μόνο την ψυχική μας υγεία, είναι επίσης επιζήμιο για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό μας σύστημα, σύμφωνα με γιατρούς και πρόσφατη έρευνα.

Φυσικά, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που νιώθουμε όλοι—λίγοι από εμάς παραμένουμε γαλήνιοι όταν ένας οδηγός μας κόβει τη διαδρομή ή ένα αφεντικό μας κρατάει μέχρι αργά. Αλλά το να θυμώνεις πολύ συχνά ή για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε τον θυμό σας από το να κάνει μεγάλη ζημιά. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως και το να μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας με πιο υγιεινούς τρόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του θυμού στην καρδιά. Διαπίστωσε ότι ο θυμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών επειδή βλάπτει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαΐου στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση τριών διαφορετικών συναισθημάτων στην καρδιά: θυμού, άγχους και λύπης.

Μια ομάδα συμμετεχόντων έκανε μια εργασία που τους έκανε να θυμώσουν, μια άλλη έκανε μια εργασία που τους έκανε να αγχωθούν, ενώ μια τρίτη έκανε μια άσκηση σχεδιασμένη για να προκαλέσει θλίψη.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε κάθε συμμετέχοντα, χρησιμοποιώντας μια περιχειρίδα για την πίεση του αίματος για να πιέσουν και να απελευθερώσουν τη ροή του αίματος στο χέρι.

Αποδείχθηκε ότι εκείνοι στην ομάδα των θυμωμένων είχαν χειρότερη ροή αίματος από εκείνους των άλλων ομάδων. Τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν διαστέλλονται τόσο πολύ.

«Υποθέτουμε με την πάροδο του χρόνου εάν παθαίνεις αυτές τις χρόνιες προσβολές στις αρτηρίες σου επειδή θυμώνεις πολύ, αυτό θα σε φέρει σε κίνδυνο να πάθεις καρδιακή νόσο», λέει ο Δρ Daichi Shimbo, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το γαστρεντερικό σας σύστημα

Οι γιατροί αποκτούν επίσης καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο θυμός επηρεάζει το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Όταν κάποιος θυμώνει, το σώμα παράγει πολλές πρωτεΐνες και ορμόνες που αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Ενεργοποιείται επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος -ή το σύστημα «πάλη ή φυγή»- το οποίο απομακρύνει το αίμα από το έντερο στους κύριους μύες, λέει ο Stephen Lupe, διευθυντής συμπεριφορικής ιατρικής στο τμήμα γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής της Cleveland Clinic. Αυτό επιβραδύνει την κίνηση στο γαστρεντερικό σωλήνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, ο χώρος μεταξύ των κυττάρων στην επένδυση των εντέρων ανοίγει, γεγονός που επιτρέπει σε αυτά τα κενά να πάνε περισσότερα τρόφιμα και απορρίμματα, δημιουργώντας περισσότερη φλεγμονή που μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.

Το μυαλό σας

Ο θυμός μπορεί να βλάψει τη γνωστική μας λειτουργία, λέει ο Joyce Tam, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Εμπλέκει τα νευρικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό, την μπροστινή περιοχή του εγκεφάλου μας που μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, τον γνωστικό έλεγχο και την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα.

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες του στρες στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες μπορούν να βλάψουν τα νευρικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και στον ιππόκαμπο, λέει ο Tam.

Η βλάβη στον προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία, προσθέτει.

Ο ιππόκαμπος, εν τω μεταξύ, είναι το κύριο μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται στη μνήμη. Έτσι, όταν οι νευρώνες καταστρέφονται, αυτό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μάθησης και διατήρησης πληροφοριών, λέει ο Tam.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Πρώτα, καταλάβετε αν είστε πολύ θυμωμένοι ή πολύ συχνά. Δεν υπάρχει σκληρός και γρήγορος κανόνας. Αλλά μπορεί να έχετε λόγο ανησυχίας εάν είστε θυμωμένοι για περισσότερες μέρες ή όχι, ή για μεγάλες περιόδους της ημέρας, λέει η Antonia Seligowski, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που μελετά την εγκέφαλο-καρδιακή σύνδεση.

Το να τρελαίνεσαι για λίγο είναι διαφορετικό από το να βιώνεις χρόνιο θυμό, λέει.

«Αν έχετε μια θυμωμένη συζήτηση ή αναστατώνεστε που και που, αυτό είναι μέσα στην κανονική ανθρώπινη εμπειρία», λέει. «Όταν ένα αρνητικό συναίσθημα παρατείνεται, όταν το έχεις πραγματικά πολύ περισσότερο και ίσως πιο έντονα, εκεί είναι που είναι κακό για την υγεία σου».

Δοκιμάστε ασκήσεις ψυχικής υγείας. Η ομάδα της εξετάζει εάν οι θεραπείες ψυχικής υγείας, όπως ορισμένοι τύποι ομιλίας ή ασκήσεις αναπνοής, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να βελτιώσουν ορισμένα από τα σωματικά προβλήματα που προκαλούνται από τον θυμό.

Άλλοι γιατροί συστήνουν στρατηγικές διαχείρισης θυμού. Ο διαλογισμός και η επίγνωση μπορούν να βοηθήσουν, λέει ο Lupe της Cleveland Clinic. Το ίδιο μπορεί να αλλάξει και ο τρόπος που ανταποκρίνεστε στον θυμό.

Επιβραδύνετε τις αντιδράσεις σας. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε και επιβραδύνετε την ανταπόκρισή σας και στη συνέχεια μάθετε να την εκφράζετε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν καταπιέζετε το συναίσθημα, καθώς αυτό μπορεί να αποτύχει και να το επιδεινώσει.

Αντί να φωνάξετε σε ένα μέλος της οικογένειας όταν είστε θυμωμένοι ή χτυπάτε κάτι, πείτε: «Είμαι θυμωμένος για λόγους X, Y και Z, και επομένως δεν έχω όρεξη να φάω μαζί σας ή χρειάζομαι μια αγκαλιά ή υποστήριξη», προτείνει ο Lupe. «Σιγά τη διαδικασία», λέει.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal



Source link