Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μια συνάντηση που είναι καλό να γίνεται, αλλά δεν έβγαλε ουσιαστικά αποτελέσματα (audio)


«Είναι μια συνάντηση που είναι καλό να γίνεται, αλλά δεν παρήγαγε και ουσιαστικά αποτελέσματα» σχολίασε αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

«Το λέω αυτό γιατί και στις δηλώσεις των δύο φάνηκαν οι διαφορές, αλλά κυρίως θα εστιάσω σε αυτά που διατύπωσε ο κ. Ερντογάν παραμονή της συνάντησης, ο οποίος μίλησε καθαρά για διαφορές και όχι για διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εννοώ ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την ίδια στιγμή που η Τουρκία εγείρει πάρα πολλές αξιώσεις»συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

«Όταν η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όταν αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όχι περιθάλπει μόνο, αλλά καλύπτει πλήρως και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, όλα αυτά θα πρέπει, στους συμμάχους μας, στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους μας, η ελληνική εξωτερική πολιτική να τα θέτει ως ζητήματα που διαφοροποιούν την Ελλάδα από την Τουρκία και να ζητήσουμε να υπάρχει και η ανάλογη συμπεριφορά και απάντηση. Δηλαδή μπορεί να το διαπιστώνουμε εμείς, όμως η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ένας σύμμαχος ο οποίος εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και σε σχέση με την Ρωσία και σε σχέση με αυτά που γίνονται στην περιοχή της Γάζας, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει πλέον μια επικίνδυνη τροπή, νομίζω ότι θα πρέπει από την ελληνική εξωτερική πολιτική να εμφανίζονται με μια στιβαρότητα τέτοια που να μην επιτρέπει και στον κ. Ερντογάν, ακόμα και λεκτικά να θέτει ζητήματα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αποστρατικοποίησης νησιών, εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την εκλογή της νέας προέδρου της χώρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε τα εξής. «Εμείς θυμίζω ότι δεν είχαμε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βεβαίως δεν είχαμε σηκώσει και τα λάβαρα τότε, όπως είχαν κάνει κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, συμμετέχοντας, όχι μόνο, πρωταγωνιστώντας στα συλλαλητήρια. Βέβαια, οι διεθνείς συμφωνίες, όπως λέει η κυβέρνηση σήμερα και όχι τότε, πρέπει να τηρούνται. Αλλά πέρασαν πέντε χρόνια και δεν έχει φέρει τον κυρωτικό νόμο στη Βουλή η κυβέρνηση που λέει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία και αυτή τη στιγμή βλέπουμε αλλαγή από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, βγαίνει μια καινούργια πρόεδρος και μια παράταξη η οποία προεκλογικά το έλεγε αυτό, ότι εμείς δεν συμφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι τελοσπάντων θα την αναθεωρήσουμε, σε κάθε περίπτωση δεν αποδεχόμαστε το θέμα της ονοματοδοσίας. Αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση από την εθνική εξωτερική πολιτική που σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θυμίζουν τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει η γειτονική χώρα» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.

Προσέθεσε ακόμα, ότι ταυτόχρονα, θα πρέπει στα σημεία που περιλαμβάνει η Συμφωνία, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για το αν τηρούνται και από τις δύο πλευρές, ώστε αναλόγως να απαιτεί η ελληνική πλευρά την εφαρμογή τους.

«Παρά το γεγονός ότι εμείς και δεν το λέμε γιατί θέλουμε να εμφανιστούμε ως μετά Χριστόν προφήτες, είχαμε επισημάνει ότι τότε αυτή η αντίληψη ότι το θέμα του ονόματος είναι ήσσονος σημασίας, ότι κάποια ζητήματα που αφορούν την εθνοτική ταυτότητα ή την προέλευση θα λυθούν στην πορεία, ότι είναι γκρίζα σημεία και είναι σαφές ότι με τη νέα πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα θα έχουμε σημεία τριβών στο επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Όσο αφορά στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα και την φιέστα στο Γαλάτσι ο κ. Κατρίνης δήλωσε «εγώ δεν κατάλαβα το λόγο της επίσκεψης του κ. Ράμα στην Ελλάδα».

«Δεν ξέρω αν ήθελε να το κάνει με αφορμή τις ευρωεκλογές, να τους κινητοποιήσει να συμμετάσχουν, αν αυτό εντάσσεται μέσα στην στρατηγική του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ή περισσότερο και το βλέπω μαζί με τις κινήσεις που γίνονται και στη Βόρεια Μακεδονία και στο Κόσοβο, ο κ. Ράμα ήθελε να κάνει μια επίδειξη δύναμης και εντός της χώρας μας για την επιρροή που μπορεί να ασκεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να πω ότι όταν ο κύριος Ερντογάν, που σαν πολιτικό μέγεθος, νομίζω είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του κ. Ράμα, θέλησε να πάει να μιλήσει στη Γερμανία, αυτό δεν του επετράπη και δεν ξέρω αν ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος να μιλήσει είτε στην Αθήνα είτε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Θράκη, αν η ελληνική κυβέρνηση θα το επέτρεπε» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης .



Source link