15 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για το 33% των Ελληνικών νοικοκυριών

Δύσκολες μέρες βιώνουν εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αδυνατούν να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών το 2023, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2022.

Από την έρευνα προκύπτει αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης για τα παιδιά ηλικίας 0- 17 ετών, η οποία ανέρχεται σε 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (15,6%) σε σχέση με το 2022 (15,5%). Στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω, παρατηρείται αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (12,3%) σε σχέση με το 2022 (10,8%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδυναμία αγοράς βασικών ειδών καθημερινότητας

Το 38,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Το 77,3% δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες που σχετίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα, ενοικίαση κατοικίας, φυσικό αέριο, λογαριασμό νερού κλπ.

Η στέγαση γίνεται όλο και πιο δύσκολη

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες οικογένειες πλέον, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το δάνειο της κατοικίας διαμονής τους με αποτέλεσμα οι τράπεζες να επιβαρύνονται με τα λεγόμενα ¨κόκκινα δάνεια¨. Σημαντική αναφορά είναι η διαβίωση σε μικρές κατοικίες δυσανάλογα με τα άτομα της οικογένειας που διαμένουν στην κατοικία με ποσοστά 41,5% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 37,2% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 57% για τον φτωχό πληθυσμό.

Οι δραστηριότητες αναψυχής είναι πλέον είδος πολυτελείας 

Οι νέοι ηλικίας 16+ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας σε ποσοστό 26,9% ως αποτέλεσμα της μη οικονομικής δυνατότητας να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Επίσης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι. Ταυτόχρονα το 32.9 % δήλωσε ότι επηρεάστηκε αρνητικά  η ψυχική υγεία του  από την Πανδημία του covid

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υγεία δεν υπάρχει;

Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 32,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών ανέφερε στην έρευνα ότι χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή κάποιο άλλο ιατρικό θέμα υγείας και δεν υπήρχαν τα χρήματα για να προχωρήσει σε θεραπεία. Το 6,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 14,9% μέτρια, ενώ το 78,3% πολύ καλή ή καλή υγεία. Το 24,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η εργασία δεν είναι ικανοποιητική

Τα ποσοστά είναι απογοητευτικά για την αγορά εργασίας. Πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία δηλώνει μόνο το 8,9% του φτωχού πληθυσμού και το 1,2% του μη φτωχού πληθυσμού. Το ποσοστό πληθυσμού που δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του ανέρχεται σε 0,3%, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 2,1%.



Source link