Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ε. Μεϊμαράκης στο Πρώτο: Εύθραυστες η ηρεμία και η νηνεμία-Δεν κάνουν κακό οι συζητήσεις και οι σχέσεις με τους γείτονες-Δεν περιμένουμε όμως και πολλά (audio)


Με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της ΝΔ, πρώην υπουργός Άμυνας, πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης στην αρχή της συνομιλίας τους για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «επειδή βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, είναι εύκολες οι κραυγές και οι υστερίες προς υφαρπαγή ψήφων. Αν όμως θέλουμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με μακροπρόθεσμη προοπτική και μια προσπάθεια συντήρησης των σχέσεων τις οποίες έχουμε-εγώ δε θα τις χαρακτηρίσω άριστες, καλές, κακές-αλλά πρέπει να έχουμε σχέσεις με τους γείτονες. Κατά συνέπεια, εφόσον μάλιστα δεν είμαστε και αφελείς και δεν περιμένουμε και πάρα πολλά θετικά από τέτοιες συναντήσεις και εφόσον οχυρώνει και τη χώρα μας αμυντικά, αποτρεπτικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις και εφόσον έχουμε και τις ουσιαστικές σοβαρές συμμαχίες μέσα στους μεγάλους ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις-παρότι δείχνουν τις διαφωνίες που ο ένας αναφέρει παρουσία του άλλου-δεν κάνουν κακό. Τουλάχιστον δεν θα έλεγα ότι πρέπει να τις επιδιώκουμε, να είμαστε οι επισπεύδοντες και ότι κάνουν καλό, αλλά τουλάχιστον δεν κάνουν κακό. Δίνουν μια εικόνα επίπλαστη. Θα μου πούνε κάποιοι ορθόν, αλλά μια εικόνα ότι συζητάμε, ότι δεν τρωγόμαστε, ότι μπορούμε να ζήσουμε ήρεμα, ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ ήρεμο. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με την οικονομία μας και με την καθημερινότητά μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν γίνονται επενδύσεις σε περιοχές που έχουν αβεβαιότητα και αστάθεια. Η νηνεμία και η ηρεμία λοιπόν, είναι εύθραυστη και γι’ αυτό σας είπα ότι πρέπει να θωρακίζουμε τη χώρα, να έχουμε ένοπλες δυνάμεις με υψηλό ηθικό και να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας και τις συμμαχίες μας με διεθνείς οργανισμούς».

Αυτό συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης εν συνεχεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, δηλώνοντας «Δεν είναι εξωτερική πολιτική μακροπρόθεσμης πορείας κάτι τέτοιο. Εγώ ως υπουργός Αμύνης πρέπει να σας πω ότι βεβαίως δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις, παραβάσεις, κυριαρχικά δικαιώματα. Κάναμε αυτά που έπρεπε και που απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Όμως ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να έχουμε μια καλή σχέση με το γείτονα, για το καλό και των Ελλήνων και των δύο λαών και των δύο οικονομιών. Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και αυτό το γνωρίζουν όλοι».

Ερωτηθείς έπειτα για το θέμα που αφορά τα θαλάσσια πάρκα, ανέφερε «νομίζω ότι η κυβέρνηση προτού κάνει μια τέτοια εξαγγελία τα έχει μελετήσει όλα αυτά και θεωρώ ότι θα προχωρήσει και θα πρέπει να προχωρήσουν. Δεν νομίζω μάλιστα ότι αυτά τα οποία λέει η Τουρκία ευσταθούν, είναι χωρίς αντίκρισμα. Πιστεύω ότι τελικά θα προχωρήσουν. Νομίζω ότι αν αυτά είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, πιστεύω πως ναι θα δούμε εξελίξεις μέσα στο 2024. Η κυβέρνηση γνωρίζει πότε αυτά θα τα προχωρήσει και πως θα τα προχωρήσει και δεν θεωρώ ότι τα έχει μελετήσει. Ξέρετε, σε μια περίοδο που πράγματι υπάρχει μια αστάθεια και μια αβεβαιότητα και στα Δυτικά Βαλκάνια και πάλι ο αέρας του αναθεωρητισμού κερδίζει έδαφος, θα πρέπει η Ελλάδα, ως ένας σταθερός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να έχει τις σχέσεις και τις αποστάσεις και τις απόψεις και τις προτάσεις με επιχειρήματα που θα βοηθήσουν τη σταθερότητα. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε εν μέσω δύο πολέμων στην περιοχή μας για πρώτη φορά και οδηγούμεθα σε μονοπάτια τα οποία δεν είναι και τόσο βέβαια».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Θάνο Σιαφάκα «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα σήμερα. Έχει μια ισχυρή θέση μέσα στην Ευρώπη. Έχουμε για πρώτη φορά αντιπρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη και αγκαλιάζει τους Ευρωπαίους πολίτες με ορθές κατά τη γνώμη μου θέσεις και απόψεις και για την πράσινη ανάπτυξη και για την τεχνητή νοημοσύνη και για το μεταναστευτικό. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε αυτή την εικόνα στο εξωτερικό. Αλλά και στο εσωτερικό που μου λέτε θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο ώστε να μην θολώσει και να μην παραμορφώσει το μήνυμα του κυρίαρχου λαού του Ιουνίου του 23 και να μπορέσει με επιτάχυνση η κυβέρνηση να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό της έργο». Σχετικά με το αν θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ στις ευρωεκλογές στη ζώνη του 33% ή και παραπάνω, ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής σημείωσε «ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη. Αυτός είναι εκείνος ο οποίος τα ορίζει. Εγώ πιστεύω ότι όσο πιο ψηλά είμαστε τόσο πιο καλά μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε και τη σταθερότητα που πρέπει να υπάρχει για να προχωρήσουν αυτά. Αλλιώς θα είναι επιβραδυντής των μεταρρυθμίσεων, το όποιο αποτέλεσμα δεν μας δίνει αυτή τη δυνατότητα ή θολώνει το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 23». Όσο για το αν πρόκειται να πάει για 3η θητεία ο Μητσοτάκης επισήμανε «μακάρι να πάει. Πάντως εγώ θα πω ότι για πρώτη φορά Έλληνας ακούγεται για το τιμόνι της Ευρώπης και είναι μια πρόταση η οποία εμένα με κάνει περήφανο. Μέχρι τώρα ακουγόντουσαν Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί, μεγάλες χώρες. Για πρώτη φορά ακούγεται ένας Έλληνας και δεν ακούγεται τυχαία».

Και πρόσθεσε: «Έχω ξαναπεί ότι δεν υποτιμώ ποτέ κανέναν και θεωρώ ότι όλοι βελτιώνονται. Μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα που απαιτούν οι καιροί και ποτέ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το τι θα συμβεί στο μέλλον. Εμένα πάντως το πολύ lifestyle δεν μου αρέσει, με κουράζει. Ξέρετε ότι είμαι μιας γενιάς έτσι, με μεγάλη πολιτικότητα, την οποία δεν τη βλέπω σε προτάσεις και επιχειρήματα από την πλευρά του και αυτή είναι προς το παρόν η κριτική μου. Από εκεί και πέρα τώρα η ελληνική κοινωνία θα κρίνει και θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς επίσης για το γεγονός το ότι ο κ. Αντώναρος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στελέχη της καραμανλικής δεξιάς, βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ είπε το εξής «το γεγονός ότι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων έχουν έρθει στη Νέα Δημοκρατία γιατί θεωρούν ότι η πολιτική μας σήμερα τους εκφράζει, Πώς εξηγείται; Θέλω να πω δηλαδή, ότι πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι και να απαντήσουν. Το ότι λοιπόν, συνεργάζεσαι με κάποιον δεν σημαίνει ότι κάνεις και παρέα για όλη σου τη ζωή και ότι έχουν μια σταθερότητα στις απόψεις τους. Εγώ μπορώ να πω για τον εαυτό μου και επίσης μπορώ να πω και για τον Καραμανλή με τον οποίο επίσης έχω συνεργαστεί. Ο Καραμανλής δεν ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις, ούτε έχει δείξει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι έχει στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Παλεύει για τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, έχει αποδείξει ότι τις υπηρετεί με όλους τους αρχηγούς του κόμματος, όπως το ίδιο έχω κάνει κι εγώ από το ‘74, ως ιδρυτικό στέλεχος της Νεολαίας και μέχρι σήμερα παραμένω σε αυτό το χώρο και είμαι εκείνος ο οποίος από μια διαδικασία εσωκομματική έχασε, αλλά παρέμεινε μέσα. Εγώ δεν έφυγα. Και το λέω αυτό για όλα τα κόμματα όχι για τη Νέα Δημοκρατία».

Τέλος, στην ερώτηση «Πώς αλήθεια αισθάνεται ένας νεολαίος ΟΝΝΕΔίτης 70ντάρης μετά από όλα αυτά που έχει κάνει και μετά από αυτή την διαδρομή;» τόνισε «Θεωρώ ότι η ζωή μας είχε μια ποικιλία η οποία μας κράτησε με ενδιαφέρον στην πολιτική. Είχαμε τις αντιπαραθέσεις μας, τις εντάσεις μας, τις φωνές μας και αυτό μας βοηθούσε να διορθωθούμε, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Νομίζω ότι είχα την τύχη να δω και να ζήσω από κοντά μεγάλους πολιτικούς ηγέτες. Να είμαι στα ίδια κοινοβουλευτικά έδρανα μαζί τους. Και να ξέρετε ότι εγώ εκείνη την εποχή τη χαιρόμουν τη Βουλή πάρα πολύ. Ήταν η ώρα να ξεκινήσει η Ολομέλεια και όλο χαρά πήγαινα στο Κοινοβούλιο. Διότι, εγώ πρόλαβα και τους αρχηγούς που μιλούσαν χωρίς χειρόγραφο και γινόταν πραγματικός διάλογος. Δυστυχώς τώρα τα πράγματα με την εξέλιξη, την τεχνολογία είναι πολύ διαφορετικά (…). Και νομίζω ότι αυτό έχει κάνει να χαθεί το ανθρώπινο στοιχείο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων. Υπάρχει μια απομάγευση της πολιτικής (…). Και λέω και στους νεότερους ότι καλό είναι να ασχοληθούν, να προσφέρουν και να αμφισβητούν, αλλά με επιχειρήματα και ταυτόχρονα να ακούν και την άλλη άποψη, η οποία και αυτή μπορεί να έχει κάποια θετικά επιχειρήματα. Και νομίζω ότι αυτό είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Ένας τέτοιος διάλογος με ουσία και επιχειρήματα».



Source link