Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Φάμελλος: Οι καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, παρά μόνο πάθημα για την κοινωνία

«Οι καταστροφές αυτές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αναδεικνύουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία πλέον κλιματικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν ακόμη την αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και της πολιτικής και επιχειρησιακής προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ΝΔ περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια αντί να ενισχύουν την Πολιτεία», υποστήριξε.

«Ενώ δηλαδή απαιτείται μια ποιοτική αναβάθμιση της Πολιτείας», είπε, «βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν ισχυρό κομματισμό στην Πολιτεία, χωρίς διαφάνεια και χωρίς αξιοκρατία, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, από την υγεία μέχρι την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η Πολιτεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, όπως είπε, οι πρόσφατες καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναβαθμίσει την επάρκεια της Πολιτείας. Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μία πραγματική Πολιτική Προστασία στελεχωμένη, σύγχρονη, με επιστημονικά εργαλεία που μας λείπουν για να είναι προετοιμασμένη η Πολιτεία για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές ή για την κλιματική κρίση». «Δυστυχώς δεν γίνονται τα παθήματα, μαθήματα», σχολίασε. Είπε ότι «δεν έχει γίνει επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας το 2016, και το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής».

Ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, «πλέον έγινε αποσπασματικά και για λόγους επικοινωνίας» και πως η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας «ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021 που είχε κυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά». Ακόμα, είπε ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμένα δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης των πολιτών.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα πρόγραμμα συναντήσεων και επεξεργάζεται μια επικαιροποιημένη πρόταση για τις δασικές πυρκαγιές, «για να καλύψει το κενό της κυβερνητικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η διορθωτική δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη, για προηγουμένη δήλωσή του, εχθές, όπου προσπάθησε να εξισώσει το θύμα, τον Αντώνη Καρυώτη, με τους θύτες του, δεν αρκεί και ότι όφειλε να είχε παρέμβει και να τον είχε απομακρύνει από την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης».

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως είναι πλούσιος ο διάλογος ενόψει της εκλογής της νέας ηγεσίας. «Θέλουμε η κοινωνία να συζητά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικά θα κριθούμε από τη συμμετοχή στην κάλπη», επισημαίνοντας ότι μπορούν να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να εγγραφούν εκείνη την ημέρα ως μέλη. Τόνισε ότι «δεν είναι χρήσιμος μόνο ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και ότι «η Αριστερά, η προοδευτική και οικολογική σκέψη είναι αναγκαίες για να διαμορφώσουν μία κυβερνητική διέξοδο για τη χώρα μας».

Είπε ότι φυσικά και είναι σημαντικό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αλλά η κοινωνία θα επιλέξει πολύ νωρίτερα για αυτοδιοικητικές Αρχές. «Θέλουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και των δυο βαθμών να εκλεγούν προοδευτικοί αιρετοί, με άποψη για μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες». Ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως αυτή η προσπάθεια γίνεται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλους τους δήμους και αναφέρθηκε τέλος στα «μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια».



Source link