Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Υγειονομικοί Καρδίτσας: Να επαναλειτουργήσει το Κ.Υ. Παλαμά – Να αξιοποιηθεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Ν. Καρδίτσας και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, από τον Παλαμά, στο χώρο του Ιατρείου Αλληλεγγύης, σήμερα, ημέρα της απεργίας των υγειονομικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Ν. Καρδίτσας, και μέλος της ΟΕΝΓΕ κ. ‘Εκτορας Γάζος υποστήριξε ότι «το κτίριο του Κέντρου Υγείας Παλαμά είναι μη λειτουργικό με αμφίβολη χρονικά την αποκατάστασή του. Ο προσωρινός χώρος στέγασης έχει βασικές ελλείψεις που δημιουργούν κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς. Το προσωπικό βρίσκεται χωρίς καμία ενίσχυση, και μάλιστα με αποδυνάμωσή του λόγω μετακινήσεων στο νοσοκομείο».

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ Ν. Καρδίτσας και της ΟΕΝΓΕ, που λειτούργησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από τον κ. Γάζο ως «φωτεινό σημείο απέναντι σε αυτήν την κατάσταση». Κάνοντας έναν απολογισμό, ανέφερε ότι περισσότεροι από 50 γιατροί και νοσηλευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνέδραμαν στο έργο του Ιατρείου Αλληλεγγύης. Προσήλθαν περισσότεροι από 300 ασθενείς για φροντίδα της υγείας τους. Έγιναν περισσότερες από χίλιες επισκέψεις σε σπίτια. Μέσω των δράσεων των γιατρών αναδείχθηκαν, είπε ο κ. Γάζος, συγκεκριμένα ζητήματα και υπήρξαν κατακτήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η μεταφορά του Κέντρου Υγείας από τον πλέον ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Παλαμά, στο σημερινό προσωρινό, την άντληση των υδάτων, τον καθαρισμό, την απολύμανση του κτιρίου του κέντρου υγείας. Επίσης κάτω από την πίεση των γιατρών και της Ένωσης έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί κατά του τετάνου από την ΥΠΕ η οποία ανέλαβε την ευθύνη. Έγινε «ημερα παιδιατρικού ιατρείου» την ώρα που δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος στο δημοσιο συστημα υγειας στον Παλαμα»

Προτάσεις προς την 5η ΥΠΕ για την αξιοποίηση του Ιατρείου Αλληλεγγύης

Ο χώρος όπου λειτούργησε το Ιατρείο Αλληλεγγύης βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα, με ηλεκτρολογική και υδραυλική σύνδεση, με θέρμανση και συνεχείς καθαρισμούς και απολυμάνσεις. Με ελάχιστο ξενοδοχειακό εξοπλισμό η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας κατέθεσε προτάσεις προς την 5η ΥΠΕ για την αξιοποίησή του με δική της ευθύνη και μέριμνα. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για υγειονομικές παρεμβάσεις όσον αφορά τον τομέα της πρόληψης.

Παράλληλα ο κ. Γάζος μίλησε για την πανυγειονομική κινητοποίηση και για τα γενικότερα ζητήματα και αιτήματα που υπάρχουν, ενώ συνεχίζουν να διεκδικούν : να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟ.Μ.Υ., στο ΕΚΑΒ και στον ΕΟΔΥ με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επαναφορά όσων απολύθηκαν για να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΥ Ν. Καρδίτσας κ. Πόπη Μπούτα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση  του δημόσιου συστήματος υγείας… Δυο μήνες μετά η ΥΠΕ ανακοινώνει ότι υπογράφει σύμβαση για την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο κτίριο του κέντρου υγείας Παλαμά», Εξέφρασε την ανησυχία των εργαζομένων ότι το κέντρο λόγω υγρασίας, μούχλας, δυσωδίας, θα αργήσει να επαναλειτουργήσει. Ζήτησε να υπάρξουν παρεμβάσεις και να δημιουργηθούν υποδομές στον προσωρινό χώρο με ευθύνη του δήμου, της 5ης ΥΠΕ, του υπουργείου υγείας, να ενισχυθεί το προσωπικό, να γίνει μονιμοποίηση των συμβασιουχων, να επιστρέψουν οι γιατροί που μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο

Τέλος, η κ. Μαρία Μίνγκα , εκπρόσωπος της επιτροπής καθαριστριών του νοσοκομείου Καρδίτσας έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, μέσω εργολάβων» και είπε ότι ζητούν με νομοθετική ρύθμιση να επιστρέψουν οι απολυμένοι συμβασιούχοι στη θέση τους.

www.ertnews.gr



Source link