Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Το 1/3 των γυναικών χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από άνδρες συναδέλφους τους

Σχεδόν το 1/3 των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και θεωρείται ως «ώρα Me Too» στον τομέα της χειρουργικής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην British Journal of Surgery και δείχνει ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους και ο βιασμός υφίσταται».

Το ζήτημα, που έγκειται μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, αφορά στην «κανονικοποίηση μη αποδεκτών συμπεριφορών».

Πάνω από το 60% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα υπήρξε στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων, την ώρα που το 90% υπήρξαν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών

«Είναι η ώρα του MeToo της χειρουργικής», δήλωσε στους Times η Ταμζίν Κάμινγκ, η χειρουργός που προεδρεύει του Forum των γυναικών στην χειρουργική.

Τι έδειξε η μελέτη

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.434 πρόσωπα της χειρουργικής (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες), δείχνει ότι το 29,9% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης κατά την τελευταία πενταετία, ενώ έντεκα βιασμοί έχουν καταγγελθεί στις Αρχές της χώρας.

Περισσότερο από το 63% των γυναικών υπήρξαν στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων και περί το 90% των γυναικών υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Περισσότερο του 11% των γυναικών έχουν υποστεί «καταναγκαστική φυσική επαφή» συνδεόμενη με την επαγγελματική εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό ομάδας εργασίας για τις ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές στον τομέα της χειρουργικής.

Η κουλτούρα της σιωπής αναδεικνύεται επίσης στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα ενημέρωσης.

«Σκούπισε το μέτωπο του στο στήθος μου»

Η Τζούντιθ, η οποία δεν αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία της ταυτότητας της, περιέγραψε στο BBC την επίθεση που δέχθηκε στην αρχή της καριέρας της, μέσα στο χειρουργείο.

Ένας ιδρωμένος ανώτερος της χειρουργός έχωσε το κεφάλι του στο στήθος της. «Αντιλήφθηκα ότι σκούπιζε το μέτωπο του επάνω μου». Την δεύτερη φορά που πλησίασε το στήθος της, εκείνη του έδωσε μία πετσέτα. «Όχι, έτσι είναι καλύτερα», της απάντησε και κανένας παριστάμενος δεν αντέδρασε μέσα στο χειρουργείο.

Η έρευνα «δείχνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται στον τομέα της χειρουργικής ζουν διαφορετικές πραγματικότητες», συνοψίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις ευνοούνται «από τον συνδυασμό μίας βαθιά ιεραρχικής δομής και την ανισορροπία ανάμεσα στα φύλα και τις εξουσίες».

Επισημαίνεται πως μόνο το 15% των ανώτερων στην ιεραρχία χειρουργών είναι γυναίκες και στο σύνολο του τομέα μόνο το 30% είναι γυναίκες.



Source link