Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Το νερό από την Καρδίτσα έφτασε στην Κάρλα “καταπίνοντας” εκτάσεις 600.000 στρεμμάτων – Τι δείχνει η χαρτογράφηση του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΠΘ

ΧΑΡΤΗΣ-4

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος έγινε χαρτογράφηση της εξέλιξης των καταστροφικών πλημμυρών (κακοκαιρία Daniel) στον κάμπο της Θεσσαλίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2023, με χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Αυτο που έχει ενδιαφέρον είναι η μετατόπιση των υδάτων από το δυτικό στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας στο συγκεκριμένο διάστημα.

Η χαρτογράφηση των καταστρεπτικών πλημμυρών που έλαβαν χώρα από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και 12 Σεπτεμβρίου 2023 (κακοκαιρία Daniel) υλοποιήθηκε με δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA-European Space Agency) και του Αμερικανικού Οργανισμού γεωλογικής επισκόπησης (USGS). Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τρεις τύποι δεδομένων: Πολυφασματικές εικόνες Landsat-8 & Sentinel-2 και δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1.
Υλοποιήθηκαν τρεις χαρτογραφήσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία στις ακόλουθες ημερομηνίες:
1) Χαρτογράφηση 6-7 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1 χρησιμοποιήθηκαν για τη χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων 6-7 Σεπτεμβρίου 2023. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εικόνων Sentinel-1 είναι ότι δεν επηρεάζονται από τη νεφοκάλυψη.
Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η πλημμυρισμένη έκταση, (με μαύρο χρώμα) μετά την επεξεργασία Sentinel-1.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μόνο οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην πεδιάδα της Θεσσαλίας συνολικής επιφάνειας περίπου 440.000 στρεμμάτων:

2) Χαρτογράφηση 8 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Landsat-8 χρησιμοποιήθηκαν για την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Αν και παρατηρείται αρκετή νεφοκάλυψη η οποία δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Μετά από μια μέρα, τεράστιοι όγκοι νερού μετακινήθηκαν ανατολικά – βορειοανατολικά προς την περιοχή της Λάρισας καθώς και νότια προς τη Λίμνη Κάρλα.
Συνολικά υπολογίζονται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν περίπου 700.000 στρέμματα. Δηλαδή μετά από μια μέρα πλημμύρισαν 260.000 στρέμματα επιπλέον.

3) Χαρτογράφηση 10 Σεπτεμβρίου 2023
Δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Sentinel-2 χρησιμοποιήθηκαν για τη χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Η επεξεργασία των δεδομένων, με την εφαρμογή κατάλληλων δεικτών οδήγησε στον εντοπισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Τελικά, δημιουργήθηκε ολοκληρωμένος χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Η συνολική επιφάνειά τους υπολογίζεται σε 590.000 στρέμματα.
Παρατηρείται επιπλέον μετατόπιση τεράστιων όγκων νερού από τη δυτική Θεσσαλία προς την ανατολική και συγκεκριμένα ανατολικά – βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας καθώς και νότια προς τη Λίμνη Κάρλα. Επιπλέον στο δέλτα του Πηνειού ποταμού παρατηρείται μεγάλων όγκος υδάτων (και φερτών υλικών) να έχει εισχωρήσει στη θάλασσα σε βάθος 10 χιλιομέτρων περίπου.

www.ertnews.gr





Source link