Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Το μοιραίο λάθος της CIA έναντι της Χαμάς – Λάβροι Αμερικανοί ειδικοί κατά Ουάσινγκτον

Κατόπιν «εορτής» Αμερικανοί αξιωματούχοι, από τη κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, παραδέχονται ότι η χώρα τους φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ανέλπιστα πετυχημένη επίθεσης της Χαμάς στον παραδοσιακό εταίρο τους στις 7 Οκτωβρίου.

Με περισσότερους από 30 Αμερικανούς νεκρούς και 10 αγνοούμενους, μεγάλες ανησυχίες για έναν περιφερειακό πόλεμο και δισ. δολ. σε στρατιωτικό υλικό να κατευθύνεται στη Μ. Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ΗΠΑ εκτίμησαν εσφαλμένα την απειλή για τους υπηκόους των Η.Π.Α. στη περιοχή.

Μιλώντας στη Wall Street Journal ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλος επεσήμανε ότι μπορεί μεν η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να βαρύνει κυρίως το Ισραήλ, αλλά θα έπρεπε και οι ΗΠΑ να μοιραστούν κάποιες ευθύνες που δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις εξελίξεις με τη Χαμάς.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ούτε οι ισραηλινές ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για την αστραπιαία επιδρομή.

Πως είναι όμως δυνατόν, ο τομέας κατασκοπίας στις ΗΠΑ που απολαμβάνει ενός συνδυασμένου προϋπολογισμού περίπου 90 δισ. δολ. και μιας φήμης να έχει «μάτια και αυτιά παντού» να αποτυγχάνει σε κάτι τόσο σημαντικό;

Λάθος να βασιστούμε στους Ισραηλινούς

Όπως εξηγείται στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια κατεύθυναν περισσότερους πόρους στη Κίνα και λιγότερους στη Μέση Ανατολή.

«Παρόλο που η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να πλήττεται από αιώνιες προκλήσεις, η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες!».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τη Χαμάς και άλλες βίαιες παλαιστινιακές ομάδες τα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι, «αντίθετα κατεύθυναν πόρους στο κυνήγι των ηγετών της Αλ Κάιντα και, αργότερα, του Ισλαμικού Κράτους».

Υπολογίζοντας ότι η Χαμάς δεν είχε ποτέ απειλήσει άμεσα τις ΗΠΑ, όντας οι τελευταίες επιβαρυμένες με άλλες κατασκοπευτικές προτεραιότητες, η Ουάσιγκτον παραχώρησε την ευθύνη στο Ισραήλ, πεπεισμένη ότι οι επιθετικές υπηρεσίες ασφαλείας της θα εντόπιζαν οποιαδήποτε απειλή, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, «η εκχώρηση του στόχου στους Ισραηλινούς φαίνεται τώρα να είχε συνέπειες» εκτιμάει ο Πολυμερόπουλος.

Η Μέση Ανατολή θα είναι ήσυχη

Παρά το γεγονός ότι δημοσίως ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε για αυξημένες εντάσεις και πιθανή βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο πρόεδρος Τζο Μπαίντεν καθησύχασε τη διεθνή κοινότητα. Ο Διευθυντής του Συβλουίου Εθνικής Ασφαλείας Τζέηκ Σάλιβαν έγραφε στο περιοδικό Foreign Affairs. «Παρόλο που η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να πλήττεται από αιώνιες προκλήσεις, η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες».

Ούτε η Χαμάς, ούτε η Γάζα αναφέρθηκαν στην ετήσια αξιολόγηση απειλών της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία υπογραμμίζει τις κορυφαίες απειλές για τις ΗΠΑ και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο.

«Είναι πολύ δύσκολη η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ένας άλλος πρώην Ανερικανός ξιωματούχος, ειδικός στην αντριτρομοκρατία, δικαιολογόντας εν μέρει την απόφαση της Ουάσινγκτον. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχεις πόρους για τη συλλογή πληροφοριών που μπορείς να εκμεταλλευτείς σε όλο τον κόσμο». «Πρέπει να βασιστούμε σε εταίρους για τομείς όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε μικρό ρίσκο», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον σύμβουλό του στην Εθνική Ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν.

Λάθος προτεραιοτήτων

Μπορεί η Χαμάς να μην ήταν η τελευταία προτεραιότητα της CIA, αλλά σίγουρα δεν ήταν και η πρώτη.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης της CIA για το Πολιτικό Ισλάμ Εμίλ Νακλέ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν διαβάσει λάθος τη Χαμάς στο παρελθόν, ακόμη και όταν συγκλόνισε τη Δύση κερδίζοντας τις εκλογές το 2006 μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησαν τότε ότι σημαντικές φατρίες εντός της Χαμάς ευνοούσαν την δέσμευση με το Ισραήλ, αλλά η προοπτική δεν διερευνήθηκε ποτέ, τόνισε ο Νακλέ.

Ο Τζόναθαν Σάνζερ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ειδικός για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είπε ότι η εστίαση της υπηρεσία τους στα οικονομικά δίκτυα της Χαμάς υποχώρησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να προκαλέσουν αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο Σάνζερ. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια [πολιτική]. Εάν δεν υπάρχει, είναι κακή πρακτική εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.



Source link