Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τι είναι η ωοθυλακική φάση;

Η μεγαλύτερη χρονικά φάση του έμμηνου κύκλου είναι γνωστή ως η ωοθυλακική φάση και μπορεί να διαρκέσει από 14 έως 21 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ωοθήκες σας υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός ωαρίου που θα απελευθερωθεί αργότερα κατά την ωορρηξία. Καθώς η ωοθυλακική φάση πλησιάζει στο τέλος της, μια γυναίκα βρίσκεται στο πιο γόνιμο στάδιό της και είναι πιο πιθανό να συλλάβει κατά την σεξουαλική επαφή.

Μια γυναίκα γεννιέται με περίπου ένα εκατομμύριο ωάρια, αλλά δεν θα φτάσουν όλα αυτά τα ωάρια στην ωρίμανση. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του κύκλου, μεταξύ 11 έως 20 ωάρια αρχίζουν να αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Η ανάπτυξη αυτών των ωαρίων προκαλείται από την απελευθέρωση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) από τον υποφυσιακό αδένα στον εγκέφαλο. Αυτή η ορμόνη σήμανσης καταστείλει την έναρξη παραγωγής ωοθυλακίων στα ωάρια, τα οποία είναι γεμάτα υγρό και εντός αυτών αναπτύσσονται τα ωάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, ένα κυρίαρχο ωοθυλάκιο αναδεικνύεται. Αυτός το ωοθυλάκιο αναπτύσσεται πιο γρήγορα και γίνεται πιο ισχυρό από τα υπόλοιπα ωοθυλάκια, και το ωάριο μέσα σε αυτό θα είναι το ωάριο που τελικά απελευθερώνεται κατά την ωορρηξία.

Ταυτόχρονα, περισσότερα οιστρογόνα απελευθερώνονται στον οργανισμό για να προετοιμαστεί για πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτή η αύξηση των οιστρογόνων προκαλεί την πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί κατά αυτό το σημείο του κύκλου, τότε μπορεί να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν το ωάριο δεν γίνει γονιμοποιηθεί, το πεπαχυσμένο τοίχωμα της μήτρας θα αποβληθεί κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Καθώς οι επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται στο σώμα της γυναίκας, τα επίπεδα της FSH μειώνονται. Αυτή η μείωση της FSH ουσιαστικά σταματά την ανάπτυξη των υπόλοιπων ωοθυλακίων (εκείνων που δεν επικράτησαν) και προκαλεί την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, προς το πέρας της ωοθυλακικής φάσης, τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό ενεργοποιούν την απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η LH είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου από τον κυρίαρχο ωοθυλάκιο και τις ωοθήκες, έτσι ώστε να μετακινηθεί προς τις σάλπιγγες όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα σπέρματοζωάριο.

Η διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, όπως και όλες οι υπόλοιπες φάσεις του έμμηνου κύκλου, ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Συγκεκριμένα, η διάρκεια αυτής της φάσης εξαρτάται από τον χρόνο που απαιτείται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας για την ανάπτυξη ενός πλήρως ωρίμου ωαρίου.

https://andrologia.gr/



Source link