Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τελικά υπάρχει διαφορά ανάμεσά τους; H ψυχολόγος απαντά!


«Με απάτησε αλλά ήταν μόνο σεξουαλική η απιστία!», «Είχε σχέση άρα δεν ήταν κάτι σεξουαλικό μόνο!» Φράσεις που ακούγονται συχνά στα ψυχοθεραπευτικά γραφεία, δείχνοντας μία τάση να διαχωριστεί ή σεξουαλική από την ψυχική απιστία – αν τις διαχωρίσουμε και εμείς με αυτό τον τρόπο. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η σεξουαλική απιστία σχετίζεται από τη μία με την σεξουαλική και μόνο εμπλοκή, χωρίς την συναισθηματική εμπλοκή δηλαδή και από την άλλη με το ευκαιριακό και προσωρινό σεξ.
Κάτι δηλαδή που έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, όπως για παράδειγμα οι «σχέσεις της μιας βραδιάς» , όπως συνηθίζουμε να τις περιγράφουμε. Ποιο είναι όμως εκείνο το στοιχείο που διαφοροποιεί τη σεξουαλική από την συναισθηματική απιστία; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα εξηγεί!

Σεξουαλική VS συναισθηματική απιστία:

Ακριβώς αυτή η έλλειψη συνέχειας, προσδοκίας και επένδυσης. Η σχέση περνάει από στάδια, όπως το πρώτο στάδιο της γνωριμίας, την αναγνώριση και τέλος την επένδυση. Άρα όταν στην απιστία υπάρχει και συναισθηματική εμπλοκή φαίνεται να πονάει περισσότερο – κυρίως τις γυναίκες – εφόσον ο καλός τους έχει επενδύσει στο τρίτο άτομο και συναισθηματικά, άρα έχει διάρκεια. Αντίθετα, οι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την σεξουαλική απιστία της συντρόφου τους, καθώς εστιάζουν περισσότερο στα σεξουαλικά …προσόντα του τρίτου ατόμου, νιώθοντας ανεπαρκείς οι ίδιοι, αρκετές φορές. Σήμερα μάλιστα που η απιστία δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση όπως τα παλαιότερα χρόνια αλλά αφορά και στα δύο φύλα.

Αυτή είναι η συναισθηματική ή ψυχική απιστία, όπου το άτομο που την διαπράττει επενδύει συναισθηματικά μέσα από ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο σε ένα άλλο άτομο για να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα, συχνά με το τρίτο άτομο «ανακαλύπτει» ή «αποκαλύπτει» τις βαθύτερες ανάγκες του που πιθανά δεν είχε αποκαλύψει στο επίσημο ταίρι του.

Οι επιπτώσεις της απιστίας στη σχέση σχετίζονται με ψυχικό πόνο και στους δύο συντρόφους για διαφορετικούς λόγους. Ο απατημένος σύντροφος νιώθει διάφορα και αμφιθυμικά συναισθήματα πολλές φορές να τον κατακλύζουν, όπως θυμός και οργή, ματαίωση, απόρριψη, απογοήτευση, προδοσία, «γκρέμισμα» καθώς σείεται η γη κάτω από τα πόδια του και νιώθει την καθημερινότητά του και τις σταθερές του να κλονίζονται ακόμα και να καταρρέουν. Αναζητά την δικαίωση μέσα από την τιμωρία του άπιστου τον οποίο και κατηγορεί για όλα τα δεινά που βιώνει, το δράμα, τον πόνο, την πιθανά καταθλιπτικά συναισθήματα που
συχνά μπερδεύονται με εκείνα της απώλειας και του πένθους «της σχέσης που νόμιζα ότι είχαμε». Αντίστοιχα συναισθήματα βιώνει και ο άπιστος, καθώς νιώθει ότι εκείνος προκάλεσε τον ψυχικό πόνο στο σύντροφό του-όταν δεν θέλει να διαλύσει τη σχέση του.

Σημαντικό είναι να κρατήσουμε ότι η απιστία δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι ο λάθος ο άλλος ο σωστός. Για να μπει ένα τρίτο άτομο στη σχέση, κάπου ξέχασαν ανοιχτή την πόρτα τα μέλη της σχέσης. Άρα, είναι μία καλή ευκαιρία για το ζευγάρι να αναρωτηθεί για τους λόγους που τους απομάκρυναν, καθώς μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δύο.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα



Source link