Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Στον «πάγο» ο προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 δημόσια κτήρια

Ρεπορτάζ: Αμαλία Σοφιανοπούλου 

Προσεισμικό έλεγχο σε 20.000 δημόσια κτήρια είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023, έπειτα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ο οποίος μάλιστα προβλεπόταν πως θα ξεκινούσε άμεσα. Ωστόσο, το κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται πως μπήκε στον «πάγο» καθώς έως και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καν ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτηριακών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζεται πως η υλοποίηση του προγράμματος έχει ανατεθεί στο ΤΕΕ, ώστε σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την ΚΕΔΕ να γίνουν άμεσα αυτοψίες από 5.000 μηχανικούς κατά προτεραιότητα σε 20.000 κτίρια παλαιάς κατασκευής προ του 1985, κυρίως σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον Ιούνιο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιος Λέκκας, είχε ανακοινώσει πως «τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτίρια για τα οποία έχει δοθεί προτεραιότητα».

Προ μιας εβδομάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ) σε επιστολή της κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στη χρηματοδότηση της υλοποίησης του προγράμματος πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων καθώς πολλαπλασιάζονται τα φαινόμε­να, παλαιών, ασυντήρητων και μη ελεγμένων κτιρίων που εμφανίζουν πλήθος προβλημά­των, με κινδύνους για τους χρήστες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ: «Οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα»

Ο πρόεδρος του ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Δημήτρης Παυλόπουλος μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε πως το σχέδιο έχει καθυστερήσει παρ’ ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο.

«Η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023, βγήκε η ΚΥΑ τον Μάιο του 2023 και θα ενεργοποιούνταν το μητρώο των ελέγχων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρο του ΤΕΕ ανέφερε πως το μητρώο των ελεγκτών μάλλον θα βγει «στον αέρα» την επόμενη εβδομάδα και εκκρεμεί να έχει και ο ΟΑΣΠ μια αντίστοιχη πλατφόρμα για να δηλωθούν τα κτήρια στα οποία πρέπει να γίνει ο προσεισμικός έλεγχος.

Μιλάμε για 20.000 δημόσια κτήρια, ανάμεσά τους όλα τα σχολεία και τα νοσοκομεία της χώρας. Πολλά από αυτά έχουν χτιστεί πριν το 1955, δηλαδή χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό ή πριν το 1985 που είναι ο τελευταίος ισχύον αντισεισμικός κανονισμός. Πρόκειται για μια δουλειά που πρέπει να τρέξει και μετά τον σημερινό σεισμό στην Εύβοια αναμένεται να υπάρξει παραπάνω εγρήγορση.

Έπειτα θα πρέπει να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος από εξειδικευμένους μηχανικούς και μετά σίγουρα σε κάποια από αυτά τα κτήρια θα προκύψουν ανάγκες για εργασίες. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν χρήματα και μηχανικοί για να τρέξουν και τις τρεις διαδικασίες».

ΤΕΕ: «Θεσμικά δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση» 

Η «Ζούγκλα» συνομίλησε με πηγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι οποίες επέμειναν πως δεν υπάρχει κάποια θεσμική καθυστερήσει παρ’ ότι 8 μήνες μετά την νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ξεκινήσει καν ο πρωτοβάθμιος, δηλαδή ο οπτικός, έλεγχος.

«Με τον σεισμό της Τουρκίας ξεκίνησε μια κινητοποίηση στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ρώτησε το ΤΕΕ σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με τους προσεισμικούς ελέγχους. Το ΤΕΕ εξήγησε πως έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο για αντισεισμικούς ελέγχους από το 2000, πως ξεκίνησαν κάποιοι εξ αυτών και σταμάτησαν γιατί η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους οι οποίοι δεν είχαν πόρους και ότι υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί το γηρασμένο κτηριακό απόθεμα της χώρας. Το ΤΕΕ μάλιστα δεν μιλά μόνο για προσεισμικούς ελέγχους στα κτήρια μεγάλου ρίσκου που είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία αλλά για το σύνολο του κτηριακού αποθέματος.

Εκεί λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα για το πώς αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα και με κάποιο λογικό κόστος. Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε επιτελικά τον Φλεβάρη, χρηματοδοτήθηκε τον Μάιο και έπειτα ξεκίνησε να υλοποιείται.

Όλη η διαδικασία έχει από πίσω μια βάση δεδομένων και υπουργικές αποφάσεις για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος και η απασχόληση στο έργο έως και 7.000 μηχανικών. Αυτό που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος των μηχανικών, η εγγραφή τους στο μητρώο και η ένταξή τους σε επιμορφωτικά σεμινάρια αναφορικά με τον τρόπο αποτύπωσης των δεδομένων στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ ώστε να προχωρήσει άμεσα ο πρωτοβάθμιος, δηλαδή ο οπτικός, έλεγχος.

Επιμένω πως θεσμικά δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Πράγματι είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα γίνει εντός 6-8 μηνών, αλλά με σημείο εκκίνησης την έναρξη των διαδικασιών».



Source link