Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από τη Γάζα

Με ειδική πτήση της Αegean, μέσω Καΐρου, έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής (3 Νοεμβρίου) στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες που διέμεναν στη Λωρίδα της Γάζας και πέρασαν την Πέμπτη από τη μεθόριο της Ράφα στην Αίγυπτο. Περιγράφουν τις στιγμές φρίκης που έζησαν, για να καταφέρουν μετά από 28 ημέρες αγωνίας να φτάσουν στην Αθήνα.

Πρόκειται για 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τους περίμεναν πολλοί συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι αγωνιούσαν να τους δουν, καθώς είχαν περιορισμένες επικοινωνίες μαζί τους.

 

«Δεν υπήρχε βενζίνη για να πάμε μέχρι τα σύνορα – Φτάσαμε με τα πόδια»

Εμφανώς συγκινημένος και ιδιαίτερα κουρασμένος, ο Αλέξανδρος Φαγιάντ περιγράφει στην κάμερα όσα έζησε στη Γάζα μέχρι την άφιξη του στην Αθήνα: «Κάναμε αρκετή προσπάθεια. Καταρχήν δεν υπήρχε βενζίνη να πάμε μέχρι τα σύνορα, φτάσαμε μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα με τα πόδια για να φτάσουμε μέχρι το πέρασμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη φρίκη που έζησε τις ημέρες του πολέμου περιγράφει με δυσκολία στην κάμερα.

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα μία λέξη θέλω να πω: είναι φρίκη. Δυστυχώς τα πράγματα, ό,τι και να πω δεν μπορώ να περιγράψω τι γίνεται εκεί πέρα. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι καταστροφή, δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει τίποτα και όσο περνάνε οι μέρες γίνονται και πιο δύσκολα. Εγώ είδα μέχρι και νεκρούς πεταμένους στους δρόμους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, 12 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας».

Ο Δημήτρης Ιατρίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «ήταν πράγματι 16, αλλά τις επόμενες ώρες θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους υπόλοιπους και τι ακριβώς έχει γίνει, όλα έχουν πάει καλά».

Οι Έλληνες και τα μέλη των οικογενειών θα διαμείνουν στη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας.

Πηγή: ΕΡΤ



Source link