Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σκύλος: Αναλυτικά τα εμβόλια που πρέπει να κάνει από την ηλικία των 2 μηνών

Ο εμβολιασμός στα σκυλιά αρχίζει στην ηλικία των 2 μηνών. Βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε τον προεμβολιασμό των κουταβιών από την ηλικία των 45 ημερών.

Ένα ζώο πριν να εμβολιαστεί, πρέπει να εξετασθεί από τον κτηνίατρο. Η εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι απαγορεύεται ο εμβολιασμός αν το ζώο δεν είναι απολύτως υγιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που το ζώο παρουσιάζει τη παραμικρή υποψία ασθένειας ο εμβολιασμός αναβάλλεται.

Ο εμβολιασμός γίνεται αυστηρά σε υγιή ζώα. Τα εμβόλια είναι συγκεκριμένα και γίνονται με καθορισμένη σειρά και σε καθορισμένο χρόνο. Το εμβολιακό πρόγραμμα είναι ευθύνη του κτηνίατρου και από αυτόν εξαρτάται το αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

Πάντα επιθυμούμε το υψηλότερο επίπεδο ανοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εμβόλια είναι:

Εμβόλιο ιογενούς γαστρεντερίτιδας ή παρβοεντερίτιδα.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα κοινώς τύφος, είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των νεογέννητων κουταβιών. Τα βασικά συμπτώματα της είναι ανορεξία, κατήφεια, απομόνωση, έμετος και διάρροια κυρίως αιμορραγική, με συχνότητα και ένταση αυξανόμενη. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά το ζώο συνήθως πεθαίνει. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Εμβόλιο μόρβας

Η μόρβα παρουσιάζεται με τα ίδια περίπου συμπτώματα όπως η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αλλά εδώ έχουμε συχνά και παρουσία νευρικών συμπτωμάτων. Τα νευρικά συμπτώματα είναι πολύ κακός οιωνός για την εξέλιξη της νόσου και την μέλλον του ζώου. Η μόρβα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Εμβόλιο λοιμώδους ηπατίτιδας

Το εμβόλιο αυτό γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο της μόρβας. Σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται απο σκύλο σε σκύλο. Δεν είναι συχνή και δεν έχει καμία σχέση με την ηπατίτιδα του ανθρώπου. Η λοιμώδης ηπατίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Εμβόλιο λεπτοσπείρωσης

Σοβαρή ασθένεια με επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου. Εμφανίζεται σε περιοχές αμφιβόλου καθαριότητας, σε λιμάνια, μεγάλες αποθήκες και γενικά όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός ποντικών. Η λεπτοσπείρωση είναι ζωοανθρωπονόσος.

Εμβόλιο λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας

Η ασθένεια παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικού με πρωταρχικό το βήχα. Εμφανίζεται συνήθως σε ζώα που συχνωτίζονται (κυνοκομεία, εκτροφεία, ξενοδοχεία σκύλων, νοσοκομεία). Είναι γνωστή και ως kennelcough και οφείλεται σε Bordetellabronchiseptica. Το εμβόλιο της πνευμονίας περιέχει και το εμβόλιο της γρίπης. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Εμβόλιο γρίπης

Γίνεται ταυτόχρονα με την ιογενή γαστρεντερίτιδα,μόρβα,ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση. Η ασθένεια δεν είναι σοβαρή και δεν επιφέρει κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ζώου. Οφείλεται σε parainfluenzatype 2 με καθαρά συμπτώματα αναπνευστικού και περιέχεται στο εμβόλιο της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Εμβόλιο Λύσσας

Είναι το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο σύμφωνα με τον νόμο. Η Κύπρος είναι απαλλαγμένη από τη λύσσα. Η λύσσα είναι ζωοανθρωπονόσος.

Ένα απλό πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινάει με τον τύφο(parvo) στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων για να γίνει επανάληψη 3 εβδομάδες αργότερα ενός 5πλού και 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη επανάληψη να γίνεται πάλι μια επανάληψη του 5πλου.

Με αυτό το σχήμα το σκυλί έχει αποκτήσει ανοσία στις πιο επικίνδυνες ασθένειες για το σκύλο ενός χρόνου τουλάχιστον.

Επιπλέον εμβόλια που μπορεί να γίνουν είναι το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραγχειοβρογχίτιδα που γίνεται σε 2 δόσεις και μετά επανάληψη κάθε χρόνο. Όλα τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με τη μορφή αναμνηστικών δόσεων. Ο εμβολιασμός πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται και από έναν καλό αποπαρασιτισμό.

Ο αρχικός αποπαρασιτισμός είναι σημαντικός διότι έχει άμεση σχέση με τη δομής ενός υγιούς οργανισμού. Μετά τον εμβολιασμό τα ζώα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή, καθώς και αποφυγή κούρασης, άσκησης, μπάνιου τουλάχιστον για τις πέντε πρώτες μέρες. Ένα σωστά εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ζώο είναι απολύτως ασφαλές για όλους μας.

Πηγή: govastiletto.gr



Source link