Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σε σχολεία του Μουζακίου οι πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας – Τεράστιες οι καταστροφές στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

limni plastira daniel 3

Οι πλημμυροπαθεις οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι χθες σε σχολικές μοναδες του δήμου Καρδίτσας μεταφέρθηκαν σε σχολικά κτίρια στο Φανάρι και στο Καππά του δήμου Μουζακίου. Βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση διότι, αφού διασώθηκαν, συνειδητοποιούν ότι έχασαν τα σπίτια τους και κάθε μέσο επιβίωσης.

Στην ψυχολογική στήριξη των πλημμυροπαθών όλων των περιοχών συνδράμουν κινητές μονάδες ψυχικής υγείας. Το πρωί στο Φανάρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρου Παπαγεωργίου -υπευθυνος για θεματα ψυχικής υγείας- με ανθρώπους εθελοντικών κινητών μονάδων ψυχικής υγειας, εγγεγραμμένων στο Υπουργείο Υγειας.

Το φαινόμενο καθιζήσεων κατολισθήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε χωριά του Δήμου Πλαστήρα. Στο Μορφοβούνι σπίτια κατέρρευσαν, ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί πολλές ζημιές.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνου, στο Δήμο σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, με σοβαρότερο όλων το πρόβλημα καθίζησης στο Μορφοβούνι, το Μοσχάτο, Λαμπερό, κα., όπου ενεργοποιήθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα, σε επιβαρυμένες από το παρελθόν περιοχές.

Στα θετικά, είναι ότι δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Επίσης άντεξαν όλες οι υποδομές που έγιναν μετά τον «Ιανό» και η επιτυχής διαχείριση εκείνης της καταστροφής, συνέβαλε στην περιορισμένη έκταση ζημιών μέσα στα χωριά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Αποκαταστήσαμε το κεντρικό οδικό δίκτυο και δευτερεύοντες δημοτικούς δρόμους, αποκαταστήσαμε ηλεκτροδότηση, ύδρευση, οπτικές ίνες και τηλεφωνικό δίκτυο. Παράλληλα συνεχίζουμε με ιδιωτικά και δημοτικά μηχανήματα να αποκαθιστούμε το εκτεταμένο αγροτικό δίκτυο, με προτεραιότητα τους κτηνοτρόφους, τους αμπελουργούς και τους καλλιεργητές. Δυστυχώς το φαινόμενο των κατολισθήσεων στο Μορφοβούνι και το Μοσχάτο είναι σε εξέλιξη, γεγονός που δημιουργεί κάθε μέρα νέες καταστροφές. Ωστόσο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ταχύτητα πρωτόγνωρη για Δημόσια Διοίκηση. Την επόμενη μέρα κιόλας φέραμε έμπειρους γεωλόγους από το ΕΑΓΜΕ, κλιμάκια της Δ/νσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων. Από την πρώτη μέρα με ευθύνη του Δήμου φιλοξενούνται οι πληγέντες στον Ξενώνα ΗΩ, στο Μορφοβούνι. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ στο Μορφοβούνι κατέγραψαν 17 σπίτια κατεδαφιστέα, (κόκκινα) και 19 μερικώς ακατάλληλα (κίτρινα), στο Μοσχάτο καταστράφηκε ολοσχερώς μία επιχείρηση, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Ταυτόχρονα συντάσσονται μελέτες για νέες υποδομές ανάλογες της έντασης των φαινομένων και ενίσχυσης της ασφάλειας του οικισμού, έργα τα οποία αναθέτουμε άμεσα τα έργα, έτσι να είναι έτοιμα πριν τον χειμώνα. Δηλώνουμε την συμπαράσταση στους πληγέντες και διαβεβαιώνουμε στους δημότες των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, ότι θα λάβουν δωρεάν οικόπεδο σε δημοτική έκταση, προκειμένου να κτίσουν το νέο τους σπίτι. Είμαστε εδώ, με σεβασμό στους πληγέντες, με κοινωνική ευαισθησία ανάλογη των περιστάσεων, δίνουμε τεχνικές και άλλες λύσεις».

www.ertnews.gr



Source link