Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Παραμονή της προσωρινής απαγόρευσης κοπής δέντρων στον Κραυσίδωνα έως την οριστική απόφαση του δικαστηρίου

377323100_362794922850986_3648783355073323965_n

Εκδικάσθηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πληγέντων κατοίκων γύρω από το χείμαρρο του Κραυσίδωνα αναφορικά με την κοπή υγιών δέντρων στην κοίτη του χειμάρρου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μέχρι της έκδοσης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή δικαστική διαταγή διακοπής των εργασιών που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα στην ακροαματική διαδικασία και αφού είχε προηγηθεί η κοπή δέντρων που εμποδίστηκε όταν πολίτες αλυσοδέθηκαν απαιτώντας να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατέθεσε τεχνική έκθεση που την υπογράψει μόνο ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κοπούν όλα ανεξαιρέτως τα δέντρα που βρίσκονται εντός της κοίτης του χειμάρρου και όταν υπάρχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης δεν απαιτούνται ειδικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη από την δασική υπηρεσία,κλ.π

Από τους ενιστάμενους πολίτες που έκαναν την αίτηση των ασφαλιστικών εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Κώστας Μανωλίδης, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο οποίος απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων που εδράζονται στην επιστημονική του γνώση, εμπειρία και έρευνα, αλλά και σε ερωτήσεις που άπτονται της κοινωνικής του υπόστασης, υπερθεματίζοντας ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση ακόμα και όταν υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, θα πρέπει να προηγείται μια τεχνική έκθεση αρμοδίου παράγοντα που να τεκμηριώνει την παρέμβαση και να αποδεικνύει ότι πράγματι, εν προκειμένω η κοπή υγιών δέντρων ήταν αναγκαία για την αποτροπή νέων πλημμυρικών φαινομένων. Παραλλήλως και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι “κανένας μελετητής δεν θα υπέγραφε ποτέ ότι τα δέντρα είναι η αιτία της πλημμύρας”. Προς επίρρωση των λεγομένων του, ανέφερε ότι η γραμμική φύτευση των δέντρων μετά την πλημμύρα του 1955 στην κοίτη του χειμάρρου Κραυσίδωνα, επιβεβαιώνει τη θέση ότι τα δέντρα δημιουργούν ένα φυσικό ανάχωμα συγκράτησης των νερών.

Για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατέθεσε ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων κ.Χριστοδούλου, ο οποίος αφού είπε ότι δεν έγινε εκτεταμένη κοπή δέντρων και ότι το δικό του έργο και η δική του ευθύνη είναι ο καθαρισμός της κοίτης και συνεπώς δεν τον απασχόλησε η καταγραφή του αριθμού των δέντρων που θα κόβονταν, διότι τα μηχανήματα εμβάθυνσης της κοίτης έπρεπε να εξυπηρετηθούν και τα δέντρα εμπόδιζαν. Στις πολλές ερωτήσεις, που έγινε τόσο από την έδρα του δικαστηρίου, όσο και από την πολιτική αγωγή σχετικά με το αν τηρήθηκε το νομικό και θεσμικό πλαίσιο των εργασιών και πώς προχώρησε στην κοπή δέντρων, επανέλαβε ότι δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις. Αλλά ωστόσο σήμερα και δυο εβδομάδες μετά την κοπή δέντρων με προφορική εντολή, κατέθεσε στο δικαστήριο τεχνική έκθεση, την οποία υπογράφει ο ίδιος, χωρίς αναφορά ή συμβολή αρμόδιων επιστημόνων με τη διατήρηση του δάσους ή των δέντρων, ότι πρέπει να κοπούν όλα τα δέντρα. Είπε δε χαρακτηριστικά “παίζει ρόλο πόσα δέντρα είναι μέσα στην κοίτη του χειμάρρου; για μένα δεν παίζει ρόλο”

Όταν ερωτήθηκε αν γνώριζε τη μελέτη επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στον Κραυσίδωνα του 2010 και αν από τα 11 προτεινόμενα έργα, έχουν γίνει, απάντησε ότι γνωρίζει ότι έγινε ένα έργο εμβάθυνσης αυτό στην γέφυρα του ΟΣΕ, ενώ παράλληλα και απαντώντας αν είχε γνώση της μελέτης, απάντησε αρνητικά.

Τέλος στο ερώτημα αν αυτή η πληροφορία τον κλονίζει ή τον προβληματίζει ώστε να αναθεωρήσει την απόφαση του να κοπούν τα δέντρα, απάντησε ότι το έργο που κάνει δεν είναι αντιπλημμυρικό έργο, αλλά καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου.

Στη δίκη των ασφαλιστικών εκ μέρους των πολιτών παρίσταντο οι Νίκος Μόσχος και Νίκος Παπαπέτρος, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Χρήστος Φώτου.

Η έκδοση απόφασης του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Πρόεδρος του Δικαστηρίου παρέλαβε έναν ογκωδέστατο φάκελο με τα στοιχεία της δικογραφίας, στον οποίο εκτός όλων των άλλων υπάρχει πληθώρα φωτογραφικού υλικού του χειμάρρου Κραυσίδωνα, πριν και μετά τις πλημμύρες, καθώς και πριν και μετά την κοπή των δέντρων.

www.ertnews.gr



Source link