Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής για νέους

2h_Olympiada_astronomias-astrofysikis

To 2022 ξεκίνησε ένας νέος διεθνής μαθητικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου, που προάγει την αριστεία στην επιστήμη της Αστρονομίας-Αστροφυσικής, ένας διαγωνισμός παρά τα τεράστια εμπόδια έκλεισε με τρία ασημένια και επτά χάλκινα μετάλλια για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν: ” Αν πριν ένα χρόνο, που δεχτήκαμε να διοργανώσουμε την 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Νέων, μας έλεγαν ότι μετά από 365 ημέρες θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα έριχνε μέσα σε διάστημα 20 ημερών τόσο νερό όσο σε ένα ολόκληρο χρόνο, και θα γινόντουσαν πάρα πολλές καταστροφές στο Βόλο, σίγουρα δεν θα δεχόμασταν να διοργανώσουμε μια τόσο σημαντική Ολυμπιάδα. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες να την πραγματοποιήσουμε. Στις αρχές του Σεπτέμβρη όμως τα σύννεφα πυκνώσανε και η θεομηνία έπληξε τον Βόλο και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στη μέση ακριβώς της Ολυμπιάδας, ο εφιάλτης θα ξαναζωντάνευε με δεύτερη θεομηνία! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε την προσπάθεια μας, και οι ουρανοί άνοιξαν μεν αλλά δεν έριξαν μόνο νερό, αλλά και μετάλλια! Το 10 στα 10 των Ελλήνων μαθητών, με 3 ασημένια και 7 χάλκινα, μας έκαναν να ξεχάσουμε όλη την κούραση της υπερπροσπάθειας για την ολοκλήρωση αυτής της διοργάνωσης”.

Οι μαθητές, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, Κουστουμπάρδης Νικόλας από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών και ο Γκίκας Θεόδωρος από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας απέσπασαν ασημένια μετάλλια, ενώ οι Ηλιάδης Αλέξανδρος από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας, Τερζόπουλος Ιωάννης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Κουστουμπάρδης Διονύσης από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Πατρών, Παντελής Φίλιππος από το Pierce-Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, Θεοχάρης Αδάμος από το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Τσολάκη Ιωάννα από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και Καραγιαννόπουλος Ανδρέας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια.

Της αποστολής ηγήθηκαν οι Χρίστος Ξενάκης, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών και ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011, Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt).

Στην 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων συμμετείχαν 13 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική, με 53 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα είχε μια αύξηση πάνω από 50% σε συμμετοχές, γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – από την Ταϊλάνδη – επέλυσε το 98% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας.

Η προετοιμασία της αποστολής έγινε διαδικτυακά επί 3 μήνες του καλοκαιριού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από μια ομάδα επίλεκτων εκπαιδευτών που έχουν διατελέσει μέλη των Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας, έχουν κατακτήσει μετάλλια και είναι φοιτητές τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, και είναι οι Βασιλείου Ευτυχία, Ξυλόπορτας Κωνσταντίνος, Μπατσέλα Παναγιώτα, Γιάνι Σπύρος, Πουλτουρτζίδης Θέμης και Γάκης Διονύσης.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν μεταξύ άλλων το Ίδρυμα John S. Fafalios το οποίο αναγνωρίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης από την χώρα μας μιας τόσο σημαντικής Ολυμπιάδας, ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων με μια σημαντική χορηγία και την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή που ενήργησε άμεσα ώστε να πάρει ο μαθητικός διαγωνισμός την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και οι ξένες αποστολές ανήλικων μαθητών να πάρουν εγκαίρως εκπαιδευτική βίζα.

www.ertnews.gr



Source link