Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πήγε πολύ πίσω η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη το 2022!


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, 13:53

Επίτροπος Μιγιάτοβιτς: Πήγε πολύ πίσω η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη το 2022!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νικος Ρούσσης

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της για το 2022, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ντούνια Μιγιάτοβιτς, διεπίστωσε ότι «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη υπέστη σοβαρές οπισθοδρομήσεις το 2022»!

«Απαιτείται μια ανανεωμένη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αντιστραφεί η τάση», είπε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα όσα διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

«Τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και μακροπρόθεσμης υποστήριξης για το ουκρανικό δικαστικό σύστημα», γράφει ο Επίτροπος. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ή σε προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, ορισμένα από τα οποία έχουν λάβει ρωσική υπηκοότητα κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Επίτροπος τονίζει επίσης ότι η μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη δείχνει μια συνεπή και εσκεμμένη αποτυχία πολλών κρατών μελών να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα.

«Οι απωθήσεις, οι αρνήσεις για διάσωση σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο, οι απάνθρωπες συνθήκες και η κακομεταχείριση είναι τα κοινά χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης της μετανάστευσης που επικεντρώνεται δυσανάλογα στην ασφάλεια που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αντί να συνεχίσουν αυτή την πορεία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ασφαλών και νόμιμων διαδρομών, ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Η Επίτροπος τονίζει επίσης ότι ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα άτομα γενικότερα για την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών συνέχισε να συρρικνώνεται. Ένας άλλος τομέας όπου απαιτείται ακόμη πρόοδος είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, 13:53



Source link