Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ο Τραμπ μόλις πυροβόλησε τα πόδια του – Τι λένε νομικοί εμπειρογνώμονες

Ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024 Ντόναλντ Τραμπ έκανε σχόλια σε νέα του συνέντευξη, που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί υπονομεύσουν καταλυτικά την υπερασπιστική του γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, κατηγορείται για ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ φέρεται να προκάλεσε την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο Τραμπ γνώριζε ότι οι ισχυρισμοί του ότι κέρδισε τις εκλογές ήταν ψευδείς, αλλά «τους επανέλαβε και τους διέδωσε ευρέως ούτως ή άλλως, για να κάνει τους εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς του να φαίνονται νόμιμοι, για να δημιουργήσει μια έντονη εθνική ατμόσφαιρα δυσπιστίας και θυμού και να διαβρώσει την πίστη του κοινού στη διοίκηση των εκλογών».

Ενώ, λοιπόν, μέχρι σήμερα θα ήταν δύσκολο για τους εισαγγελείς να μηνύσουν τον Τραμπ, καθώς θα έπρεπε να αποδείξουν την εγκληματική του πρόθεση, η συνέντευξη που έδωσε ο Τραμπ στο NBC, ίσως τους λύνει τα χέρια.

Ο Τραμπ είπε ότι ήταν δική του απόφαση ότι οι εκλογές ήταν «στημένες» εναντίον του, προσθέτοντας ότι βασίστηκε στα δικά του «ένστικτα» για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

«Αυτά τα σχόλια θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια πιθανή υπεράσπιση που βασίστηκε στις συμβουλές των δικηγόρων του για να συνεχίσει να αμφισβητεί την ήττα του» αναφέρει το Newsweek, το οποίο επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Τραμπ email για να σχολιάσει.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στη σύνοδο κορυφής Pray Vote Stand, που διοργανώθηκε από το Family Research Council στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 (REUTERS/Jonathan Ernst).

«Ήταν δική μου απόφαση, αλλά άκουσα μερικούς ανθρώπους»

Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει καταστρέψει τη δική του υπεράσπιση ενάντια σε ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τις υποτιθέμενες προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ βασίστηκε σε μια ομάδα εξωτερικών συμμάχων που ανέλαβαν αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλεσαν «εγκληματικό σχέδιο» για να ανατρέψουν, με δόλιο τρόπο, τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου τον προέτρεψαν να αποδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του NBC Kristen Welker γιατί δεν άκουσε τους δικηγόρους του, ο Τραμπ είπε: «Δεν τους σεβάστηκα… Σε πολλές περιπτώσεις, δεν τους σεβάστηκα. Αλλά σεβάστηκα άλλους. Σεβάστηκα πολλούς άλλους που είπαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες».

Ο Τραμπ είπε ότι άκουγε τα δικά του ένστικτα και τους «διαφορετικούς ανθρώπους» για να καθοδηγήσουν τις ενέργειές του. «Άκουσα διαφορετικούς ανθρώπους», είπε. «Και όταν τα πρόσθεσα όλα, οι εκλογές ήταν νοθευμένες».

Ερωτηθείς αν τελικά πήρε τις αποφάσεις, ο Τραμπ είπε στη Kristen Welker: «Ήταν δική μου απόφαση, αλλά άκουσα μερικούς ανθρώπους».

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας στο Newsweek ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και εκλεγμένος εισαγγελέας στη Φλόριντα Μάικλ ΜακΑουλιφ τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ ότι «ήταν η απόφασή του να προσπαθήσει να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 αναγνωρίζουν το αυτονόητο».

«Το ότι οδήγησε τους δικηγόρους του και άλλους να παραπληροφορήσουν και να πουν ψέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία δεν είναι το επίδικο στην υπόθεση. Αυτό είναι ένα άκρως αποδεδειγμένο σύνολο γεγονότων».

Η πραγματική πρόκληση, είπε ο ΜακΑουλιφ, είναι «να αποδειχτεί ότι ο Τραμπ ήξερε -ότι εκτίμησε το ψεύδος- κατά τη διάρκεια της προσπάθειας».

Με κάποιο τρόπο ο Τραμπ πείθει τους ανθρώπους να πιστέψουν τις ψευδείς δηλώσεις. Μετατρέπει αυτό που θα έπρεπε να είναι μια αδυναμία -όπως το «κατεύθυνα όλα αυτά»-, σε πολιτικό πλεονέκτημα, ενόψει των προκριματικών εκλογών, λέει ο Μάικλ ΜακΑουλιφ.

Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Andrew Weissmann είπε στο MSNBC, ότι πλάνα από τη συνέντευξη μπορεί να καταλήξουν να παιχτούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Αυτή η φορά μπορεί να είναι διαφορετικά, επειδή οι δηλώσεις του θα χρησιμοποιηθούν σε δικαστική αίθουσα ενώπιον ενόρκων. Αυτή η κριτική επιτροπή θα λάβει οδηγίες για το πώς να αξιολογεί τις δηλώσεις του Τραμπ εντός του νόμου και της υπόθεσης, όχι γενικά και πολιτικά».

«Γι’ αυτό οι συνήγοροι υπεράσπισης μισούν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις οι πελάτες τους» συμπληρώνει ο δικηγόρος του νομικού γραφείου ArentFox Schiff Peter Zeidenberg.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι επιβλαβές για την υπόθεση Τραμπ και κάτι που μπορεί εύκολα να εισαχθεί από την κυβέρνηση στη δίκη για να δείξει ότι ο Τραμπ ήταν αυτός που ώθησε αυτή την προσπάθεια».

Αριστοτεχνική συνέντευξη

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Neal Katyal σημείωσε έτσι πόσο σημαντική ήταν η συνέντευξη της δημοσιογράφου. «Η δημοσιογράφος τον ανάγκαζε με την αριστοτεχνική συνέντευξη και παίζοντας με τον εγωισμό του να πει «ωχ όχι, τα έκανα όλα μόνος μου».

«Αν ήσουν Τζακ Σμιθ [εισαγγελέας] θα έλεγες «ευχαριστώ, αυτό σκεφτόμουν πάντα. Και ναι, προσέλαβες τέτοιου είδους τρελούς δικηγόρους, αλλά στο τέλος της ημέρας, πέρασες το δικό σου και με αυτό αποδεικνύει την ενοχή του» επισημαίνει ο Katyal.



Source link