Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ουκρανικός πύραυλος προκάλεσε την τραγωδία στην Κονσταντινόβκα

Η επίθεση της 6ης Σεπτεμβρίου στην Κοσταντινόβκα της Ουκρανίας, ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες στη χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 πολίτες και τραυματίστηκαν πάνω από 30, λόγω των μεταλλικών θραυσμάτων του πυραύλου.  Μετά από αυτό το χτύπημα, ο πρόεδρος Ζελένσκι έσπευσε να κατηγορήσει τους Ρώσους «τρομοκράτες» για την επίθεση.

Όμως τα στοιχεία που συνέλεξαν οι New York Times, συμπεριλαμβανομένων των θραυσμάτων του πυραύλου, δορυφορικών εικόνων, μαρτυριών και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, αποδεικνύουν πως το καταστροφικό χτύπημα ήταν αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το σύστημα Buk που διαθέτει η χώρα.

Τραγικό ατύχημα το χτύπημα στην αγορά

Από ότι φαίνεται από τα στοιχεία, η επίθεση στην αγορά ήταν ένα τραγικό ατύχημα που προκλήθηκε από ουκρανικό πύραύλο. Οι ειδικοί της αεράμυνας λένε ότι πύραυλοι όπως αυτός που χτύπησε την αγορά μπορεί να παρεκκλίνουν από την πορεία τους για διάφορους λόγους, όπως μια ηλεκτρονική δυσλειτουργία ή ένα πτερύγιο καθοδήγησης που έχει υποστεί ζημιά ή έχει αποκοπεί κατά τη στιγμή της εκτόξευσης.

Οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν αρχικά να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους των The Times να έχουν πρόσβαση στα συντρίμμια του πυραύλου και στην περιοχή πρόσκρουσης αμέσως μετά το χτύπημα. Αλλά, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο σημείο, να πάρουν συνεντεύξεις από μάρτυρες και να συλλέξουν υπολείμματα του όπλου που χρησιμοποιήθηκε. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει ότι ο πύραυλος έπεσε στην Kostiantynivka από την κατεύθυνση του ουκρανικού εδάφους και όχι πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Καθώς ακούγεται ο ήχος του πυραύλου που πλησιάζει, τουλάχιστον τέσσερις πεζοί φαίνεται να στρέφουν ταυτόχρονα τα κεφάλια τους προς τον επερχόμενο ήχο.

Η κεφαλή του πυραύλου πυροδοτείται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος λίγο πριν από την πρόσκρουση, εκτοξεύοντας μεταλλικά θραύσματα προς τα έξω. Ο κρατήρας και οι ζημιές που προκύπτουν από το σημείο της έκρηξης, συνάδουν με πύραυλο που προέρχεται από βορειοδυτική κατεύθυνση, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα εκρηκτικών υλών.

Από ουκρανικό πύραυλο έγινε η επίθεση της 6ης Σεπτεμβρίου στην αγορά της Kostiantynivka

Ανάλυση του χτυπήματος στην αγορά από τους New York Times

Η ύποπτη εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων

Περαιτέρω στοιχεία αποκαλύπτουν ότι λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε δύο πυραύλους εδάφους-αέρος προς τη ρωσική γραμμή του μετώπου από την πόλη Druzhkivka, 10 μίλια βορειοδυτικά της Kostiantynivka. Δημοσιογράφοι των Times βρίσκονταν στην Druzhkivka όταν άκουσαν την εκτόξευση ενός εξερχόμενου πυραύλου στις 2 μ.μ., που ακολουθήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από έναν δεύτερο. Κατά τύχη, ένα μέλος της ομάδας κατέγραψε την πρώτη εκτόξευση σε ένα φωνητικό μήνυμα.

Ο χρόνος αυτών των εκτοξεύσεων συνάδει με το χρονικό πλαίσιο του πυραύλου που έπληξε την αγορά στην Kostiantynivka, γύρω στις 14:04 μ.μ. Επιπλέον, δύο μάρτυρες που μίλησαν στους Times είπαν ότι είδαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την Druzhkivka προς την κατεύθυνση της ρωσικής γραμμής του μετώπου περίπου την ώρα
του πλήγματος- ένας από αυτούς είπε ότι είδε τους πυραύλους να κατευθύνονται προς την κατεύθυνση της Kostiantynivka. Ένας Ουκρανός στρατιώτης που υπηρετεί στην Druzhkivka, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε επίσης ότι άκουσε δύο εκτοξεύσεις πυραύλων περίπου την ίδια ώρα.

Ένας άλλος βασικός δείκτης: σημάδια καψίματος. Διάφοροι πύραυλοι αεράμυνας εδάφους εκτοξεύονται από το πίσω μέρος ενός μεγάλου οχήματος και καίνε τον περιβάλλοντα χλοοτάπητα όταν εκτοξεύονται. Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων πριν και μετά δείχνει νέα καμένα σημάδια γύρω από τα χαρακώματα την ημέρα του πλήγματος, που πιθανώς υποδεικνύουν ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση πυραύλων

Τι ισχυρίστηκαν οι ουκρανικές αρχές – Τα σημάδια που αποδεικνύουν το αντίθετο

Στον απόηχο της επίθεσης, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ένα σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τόσο για την αναχαίτιση αεροσκαφών, όσο και για να πλήξει στόχους στο έδαφος. Όμως ένας πύραυλος S-300 φέρει διαφορετική κεφαλή από αυτήν που εξερράγη στην Kostiantynivka.

Παρόλα αυτά, οι μεταλλικές προσόψεις των κτιρίων που βρίσκονταν πλησιέστερα στην έκρηξη ήταν διάτρητες με εκατοντάδες τετράγωνες ή ορθογώνιες τρύπες, που πιθανότατα έγιναν από αντικείμενα που μοιάζουν με κύβους και εκτινάχτηκαν από τον πύραυλο. Οι μετρήσεις των οπών – και τα θραύσματα που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος – συμφωνούν σε μέγεθος και σχήμα με ένα συγκεκριμένο όπλο: τον πύραυλο 9M38, ο οποίος εκτοξεύεται από το κινητό αντιαεροπορικό όχημα Buk.

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί το σύστημα Buk, όπως και η Ρωσία. Ορισμένες από τις τρύπες έχουν πλάτος μικρότερο από 10 χιλιοστά, ενώ άλλες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες. Ο 9M38 περιέχει δύο διαφορετικά μεγέθη κυβικών θραυσμάτων από συμπαγές μέταλλο: οκτώ χιλιοστά και 13 χιλιοστά σε διάμετρο.

Αστυνομικοί και διασώστες επιθεωρούν τα συντρίμμια μετά την πυραυλική επίθεση της 6ης Σεπτεμβρίου

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το τύπο του πυραύλου

Ένας δημοσιογράφος των Times εξέτασε επίσης άλλα θραύσματα πυραύλων που ανακτήθηκαν από πολλές τοποθεσίες στην Ουκρανία και είχαν εκτοξευθεί από ρωσικούς S-300, S-400, συστήματα αεράμυνας, καθώς και από δύο διαφορετικά αμερικανικά συστήματα αεράμυνας. Τα σχήματα και οι μετρήσεις τους δείχνουν ότι η ζημιά στο σημείο της αγοράς προκλήθηκε πιθανότατα από ένα πύραυλο τύπου 9M38.

Δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στρατιωτικών βομβαρδιστικών, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να μπορέσουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και είπαν ότι τα θραύσματα και οι ζημιές στο σημείο του πλήγματος ταιριάζουν περισσότερο με πύραυλο 9M38.

Τι ανέφεραν οι μάρτυρες για την εκτόξευση από ουκρανικές δυνάμεις

Αρκετοί μάρτυρες είτε άκουσαν είτε είδαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύουν πυραύλους εδάφους-αέρος από την Druzhkivka προς την Kostiantynivka την ώρα του χτυπήματος στην αγορά. Και στοιχεία που συλλέχθηκαν στην αγορά δείχνουν ότι ο πύραυλος προήλθε από αυτή την κατεύθυνση.

Το γιατί ο πύραυλος, ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές λίγο πάνω από 17 μίλια, μπορεί να προσγειώθηκε στην Kostiantynivka είναι ασαφές – αν και είναι πιθανό να παρουσίασε δυσλειτουργία και να συνετρίβη πριν χτυπήσει τον προβλεπόμενο στόχο του.

Σε κάθε περίπτωση, σε τόσο μικρή απόσταση – λιγότερο από 10 μίλια – ο πύραυλος είναι πολύ πιθανό να προσγειώθηκε με αχρησιμοποίητα καύσιμα στον πυραυλοκινητήρα του, τα οποία θα πυροδοτούνταν ή θα καίγονταν κατά την πρόσκρουση, προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση για τα σημάδια που βρέθηκαν στην αγορά.

Δείτε το βίντεο



Source link