Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ομόλογα: Την επόμενη αναβάθμιση αναμένει η αγορά

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη για τα επιτόκια κινήθηκε σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων.

Οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων μετά την αναβάθμιση από την DBRS την Παρασκευή, με την οποία η ελληνική οικονομία επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα, κινήθηκαν σήμερα σταθεροποιητικά, γεγονός που καταρχάς η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι τα ελληνικά ομόλογα από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιήσει ένα μικρό ράλι καθώς οι αποδόσεις τους έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 0,6% στα επίπεδα του 4%. Παράλληλα το περιθώριο τους έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί κατά 0,65% στο επίπεδο του 1,34%.

Επομένως περαιτέρω εξελίξεις με εισροές νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων αναμένονται όταν αυτά θα ενταχθούν στους λεγόμενους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων.

Όμως προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η χώρα να διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη αξιολόγηση από την Statandard & Poors η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα πιο χαμηλά από την επενδυτική είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου.

Η S&P θεωρείται πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχει δώσει θετικές προοπτικές. Μεσολαβεί στις 15 Σεπτεμβρίου η «ετυμηγορία» από την Moody’s, η οποία όμως έχει κατατάξει την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (Ba3, με θετικές προοπτικές).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Eλλάδoς καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,96%, από 3,98% την Παρασκευή, έναντι 2,63% του αντίστοιχου, γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο διαμορφωθεί στο 1,33% από 1,37%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0754 δολ. από το επίπεδο των 1,0731 δολ. που άνοιξε η αγορά.



Source link