Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Οι πιθανές επιπτώσεις της COVID-19 στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία

Η COVID-19 είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται SARS-CoV-2, και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Παρά τις προσπάθειες όπως οι εμβολιασμοί, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μεταβεί από μια επιδημική φάση σε μια ενδημική (που σημαίνει μια μακροχρόνια, τακτικά εμφανιζόμενη ασθένεια στην κοινωνία).

Με αυτόν τον σκοπό, η επιστημονική κοινότητα ενδιαφέρεται να μάθει για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής της στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Η έρευνα επί αυτού του θέματος είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της πρόσφατης εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα στους όρχεις και την παραγωγή ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα και την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνεκτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της COVID-19 στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Σε αυτήν την ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα στην αγγλική γλώσσα που δημοσιεύθηκαν από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα ευρήματα μπορούν να περιληφθούν και να ομαδοποιηθούν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: COVID-19 σε δείγματα ιστού, επίδραση της COVID-19 στα ανδρογόνα, στην υποκατάσταση τεστοστερόνης και την αποστέρηση ανδρογόνων στην COVID-19, την επίδραση της COVID-19 στις παραμέτρους του σπέρματος και τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Όσον αφορά τα δείγματα ιστού, οι ερευνητές βρήκαν τον ιό στους όρχεις των ανδρών που πέθαναν από COVID-19. Ο ιστός των όρχεων παρουσίασε σημάδια βλάβης και μειωμένη παραγωγή σπέρματος. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες εξέτασαν μόνο σοβαρές περιπτώσεις, οπότε δεν είναι σαφές πώς μπορεί η COVID-19 να επηρεάσει τους όρχεις σε πιο ήπιες περιπτώσεις. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με ζωντανούς ασθενείς για να κατανοηθεί βαθύτερα αυτό το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα σχετικά με την επίδραση της COVID-19 στα ανδρογόνα και τις άλλες ορμόνες έχει δείξει αντιφατικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της νόσου, ορισμένες μελέτες βρήκαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αλλά αυξημένο επίπεδο ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), υποδεικνύοντας ότι το σώμα ενδέχεται να προσπαθήσει να αντισταθμίσει. Μετά την ανάρρωση, τα επίπεδα των ορμονών συχνά επιστρέφουν στα φυσιολογικά, αλλά ορισμένοι άνδρες εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία των ανδρών, οπότε οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τυχόν ιστορικό COVID-19 των ασθενών κατά την αντιμετώπιση τους για θέματα που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) και η θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων (ADT) δεν επηρεάζουν σημαντικά την κατάληξη της COVID-19. Η TRT δεν φαίνεται να προστατεύει ούτε να βλάπτει τους ασθενείς από την COVID-19, και η ADT δεν αλλάζει σημαντικά τον κίνδυνο ή το βαθμό σοβαρότητας της λοίμωξης.

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και τις παραμέτρους του σπέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μολυσμένοι άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, λιγότερη κινητικότητα και λιγότερα σπερματοζωάρια φυσιολογικού σχήματος. Οι δείκτες φλεγμονής μπορούν επίσης να αυξηθούν στο σπέρμα. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της ενεργής λοίμωξης, αλλά μπορεί να βελτιωθούν μέσα σε μερικούς μήνες.

Τέλος, οι εμβολιασμοί για το COVID-19 δεν επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος ή τη γονιμότητα στους άνδρες. Ορισμένες μελέτες αρχικά υποδείκνυαν μια προσωρινή μείωση των παραμέτρων του σπέρματος μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό δεν ήταν συνεπές σε όλη την έρευνα. Συνολικά, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος διότι η ίδια η COVID-19 μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα.

https://andrologia.gr/



Source link