Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Οι δύο από τους νεκρούς στη Λιβύη ήταν παιδιά του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας

Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη ήταν οι δύο από τους πέντε νεκρούς του τροχαίου δυστυχήματος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι οι δύο τους εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, τόνισε ότι επρόκειτο για σφοδρό τροχαίο δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας την επίσημη εκδοχή για το τραγικό συμβάν, ενώ περιέγραψε όλο το χρονικό, από τη στιγμή που η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στη Βεγγάζη.

Το μοιραίο λεωφορείο είχε και συνοδεία δύο οχήματα, ενώ η διαδρομή που ακολούθησε ήταν από επαρχιακούς δρόμους από τα βουνά, καθώς η εθνική οδός έχει καταστραφεί. Στο ΙΧ που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο επέβαινε μια οικογένεια, ενώ σκοτώθηκαν όλοι.

Ακόμη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο ήταν δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως το C-27 που μετέφερε τις σορούς των Ελλήνων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα. «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε σοροί, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Διευκρινίσεις του ΓΕΕΘΑ για τις ανακρίβειες της πρώτης ενημέρωσης

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους κατά την ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Μητσοτάκης: Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές

Ανάρτηση για τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

H ανάρτηση του πρωθυπουργού:



Source link