Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΟΗΕ: Τέλος της έρευνας για τις ωμότητες στην Αιθιοπία

Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στην Αιθιοπία δεν θα παρατείνει τη θητεία της, ελλείψει υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα καθώς καμιά χώρα δεν ζήτησε την ανανέωση της θητείας εντός του προβλεπόμενου χρόνου, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι υπάρχει “πολύ μεγάλος κίνδυνος” οι “ωμότητες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχιστούν” στην Αιθιοπία, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ανταρτών της επαρχίας Τιγκράι και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα τέλη του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή έλαβε εντολή για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θητεία της στη συνέχεια ανανεώθηκε πέρυσι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Εδώ και εβδομάδες, ΜΚΟ είχαν καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τη θητεία άλλη μια φορά, ενώ οι ωμότητες συνεχίζονται παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έβαλε τέλος σε δύο χρόνια πολέμου.

Στη Γενεύη, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην ΕΕ για να δουν εάν οι Βρυξέλλες θα ζητούσαν την ανανέωση της εντολής, κάτι που δεν έγινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ΕΕ και η Αιθιοπία υπέγραψαν την Τρίτη στην Αντίς Αμπέμπα ένα έγγραφο-πλαίσιο συνεργασίας, “πρώτο βήμα” προς την “εξομάλυνση” των σχέσεών τους. “Είναι καιρός να εξομαλύνουμε σταδιακά τις σχέσεις (μας) και να οικοδομήσουμε ξανά μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν, υπογράφοντας με τον υπουργό Οικονομικών της Αιθιοπίας Άχμεντ Σιντ ένα πολυετές ενδεικτικό πρόγραμμα (MIP) συνεργασίας.

Το πρόγραμμα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027 επρόκειτο να υπογραφεί το 2021, αλλά η υπογραφή του είχε ανασταλεί λόγω των συγκρούσεων στη βόρεια περιφέρεια Τιγκράι.

 

Πέρασε η προθεσμία

Οι χώρες είχαν προθεσμία έως το μεσημέρι της Τετάρτης  (13.00) να καταθέσουν ένα σχέδιο απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη. Όμως “κανένα σχέδιο απόφασης για την Αιθιοπία δεν κατατέθηκε πριν από τις 13.00 και δεν ζητήθηκε 24ωρη παράταση”, εξήγησε ο Πασκάλ Σιμ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Δεν υπάρχει “ως εκ τούτου σχέδιο απόφασης για την Αιθιοπία γι’ αυτήν την 54η συνεδρίαση” του Συμβουλίου, πρόσθεσε, και η εντολή της Επιτροπής θα λήξει στις 13 Οκτωβρίου.

Η Αιθιοπία, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 80 εθνο-γλωσσικές ομάδες, είναι αντιμέτωπη εδώ και καιρό με συγκρούσεις εντός των συνόρων της.

Η σύγκρουση στη βόρεια Αιθιοπία έφερε αντιμέτωπους τους αντάρτες της περιφέρειας Τιγκράι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας — η οποία υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές από τις γειτονικές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ, καθώς και από τον στρατό της Ερυθραίας — και σημαδεύτηκε από αμέτρητες ωμότητες που αποδίδονται σε όλα τα εμπόλεμα μέρη.

Η Επιτροπή των ειδικών επιβεβαιώνει ότι δυνάμεις από την Ερυθραία και την Αμχάρα συνεχίζουν τις θηριωδίες στην περιοχή Τιγκράι.

“Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να συνεχιστούν οι ωμότητες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, προειδοποίησε σήμερα η Επιτροπή στη νέα έκθεσή της, εκφράζοντας φόβους ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιοχή και να απειλήσει τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την παρουσία των δυνάμεων της Ερυθραίας στην Αιθιοπία και τις συνεχιζόμενες ωμότητες κατά των αμάχων, κυρίως βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας.



Source link