Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ντούσαν Σπασόγεβιτς: Το βιβλίο του Σέρβου πρέσβη για την επανάσταση του 1821 κυκλοφορεί και στα ελληνικά

Μετά την έκδοση στη σερβική γλώσσα, το βιβλίο του πρεσβευτή της Σερβίας στη χώρα μας, Ντούσαν Σπασόγεβιτς, «Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους», κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Μάλιστα, είναι το πρώτο βιβλίο για τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και την επανάσταση του 1821 που έχει κυκλοφόρησε στη σερβική γλώσσα, σημειώνοντας τεράστια δημοσιότητα και εκδοτική επιτυχία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο βιβλίο που εκδόθηκε 2021 καταγράφεται ο Αγώνας για την Απελευθέρωση των Ελλήνων το 1821 μέσα από το οπτικό πρίσμα της Βαλκανικής. Ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει το γεγονός ότι μέσα από το ίδιο πρίσμα περιγράφονται οι συνθήκες του οθωμανικού ζυγού, κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε κι εξαπλώθηκε το εθνικό κίνημα, μέσα από τις διαφορετικές αντιλήψεις, τα σχέδια και τα συμφέροντα των πρωτεργατών του αλλά και των Ευρωπαίων ιδεολόγων και πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούσαν Σπασόγεβιτς, ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες του καιρού μας, τοποθετεί έναν «μεγεθυντικό φακό» πάνω από τις αντιτιθέμενες σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναλύει σε βάθος τη σύνδεση, τις επιρροές, αλλά και τις διαφορετικές διαδρομές μεταξύ των σερβικών και ελληνικών κινημάτων. Ο συγγραφέας καταδύεται στο παρελθόν με ακρίβεια, πάθος και αφηγηματική ευχέρεια ενώ, παράλληλα, αποκαλύπτει σε κάθε σελίδα τον κεντρικό πυρήνα του εγχειρήματός του, να κατανοήσει, όσο πιο συνολικά και δίκαια γίνεται, τον εθνικό χαρακτήρα και τη συλλογική ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων, επισημαίνεται.

Οι σχέσεις των εξεγερμένων Ελλήνων με τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Βαλκανικής, οι ένοπλες εξεγέρσεις των Σέρβων, αλλά και ο σημαντικός ρόλος της Κρήτης συνθέτουν την εικόνα που μας μεταφέρει ο Ντούσαν Σπασόγεβιτς, που στήνει μπροστά στα μάτια μας έναν καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε, δύο αιώνες μετά, την ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο προλογίζουν ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ, ο αείμνηστος Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ και ο Μίλαν Ρίστοβιτς, διακεκριμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» με τίτλο «Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους».

Ο Ντούσαν Σπασόγεβιτς (1974) είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics & Political Sciences. Μεταξύ 2000 και 2013 διετέλεσε διαδοχικά διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, σύμβουλος του Προέδρου της Σερβίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, καθώς και πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία. Από το 2016 εκτελεί χρέη πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα.

Έχει γράψει το βιβλίο «Μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης: Σημειώσεις και τεκμήρια μεταξύ δύο διπλωματικών αποστολών» (Βελιγράδι, εκδ. Τσίγκογια, 2016 και 2019). Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε το «Μετάλλιο της Τιμής» το 2007, ενώ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας το «Παράσημο του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης» το 2009.



Source link