Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Μακρόν υπόσχεται «πρωτοβουλία» για να αυξηθεί η πίεση στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε χθες Δευτέρα «διπλωματική πρωτοβουλία» για να αρθεί ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν του διαδρόμου Λατσίν, του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό [σ.σ. της Αρμενίας Νικόλ] Πασινιάν και με τον πρόεδρο [του Αζερμπαϊτζάν] Ιλάμ Αλίεφ», είπε ο κ. Μακρόν. «Θα ζητήσουμε τον πλήρη σεβασμό του ανθρωπιστικού διαδρόμου του Λατσίν και θα αναλάβουμε εκ νέου διπλωματική πρωτοβουλία προς τον σκοπό αυτό σε διεθνές επίπεδο για να αυξηθεί η πίεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάδρομος του Λατσίν είχε αρχικά αποκλειστεί από Αζέρους που παρουσιάστηκαν ως οικολόγοι διαδηλωτές, προτού το Μπακού εγκαταστήσει σημείο ελέγχου στην είσοδο επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Έκτοτε, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον κρίσιμης σημασίας άξονα για μήνες.

Η Αρμενία ζήτησε να παρέμβει ο ΟΗΕ, διάβημα που υπονόμευσε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Μπακού.

Σε επιστολή της προς γάλλους αιρετούς, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η πρέσβειρα του Αζερμπαϊτζάν στη Γαλλία, η Λέιλα Αμπντουλάγεβα, κατηγορεί το Γερεβάν ότι «επιδείνωσε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή χρησιμοποιώντας καταχρηστικό τον δρόμο του Λατσίν για να μεταφέρει νάρκες και παράνομες ένοπλες δυνάμεις στην αζερική επικράτεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε σημείο ελέγχου στο έδαφός του, στον δρόμο του Λατσίν», πρόσθεσε η διπλωμάτισσα, στηλιτεύοντας το ότι «ορισμένοι γάλλοι αιρετοί» αποφάσισαν να «συνοδεύσουν ανθρωπιστική οχηματοπομπή για τους Αρμένιους του Καραμπάχ», συμβάλλοντας κατ’ αυτή στη «‘δαιμονοποίηση’ του Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας το πως προκαλεί ‘ανθρωπιστική καταστροφή’ στη βάση εντελώς ανυπόστατων κατηγοριών».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990, όταν κατέρρεε η ΕΣΣΔ, και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινού θύλακα όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι αλλά διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, μολονότι αποσχίστηκε πριν από τρεις δεκαετίες.

Μετά τον πόλεμο έξι εβδομάδων το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκαν με μεσολάβηση της Μόσχας.



Source link