Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων – Ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής»

Σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν και σημείωσε ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ευρωπαϊκή αρωγή για την κακοκαιρία, η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. “Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων“, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ όπου θα αναφερθεί στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Μόλις ολοκληρώσαμε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται εδώ και έχει αναλάβει συντονισμό παρεμβάσεων… Ευχαριστώ άλλη μια φορά όσους είναι με αυταπάρνηση στο πεδίο μες τις λάσπες να σώσουν ζωές και να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή όσο πιο γρήγορα σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς.

Έχετε ενημέρωση από πυροσβεστική για έρευνες και διασώσεις που θα συνεχιστούν πλήρως μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα νερά. Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους κινδύνους για δημόσια υγεία… θα πει η αναπλ. υπουργός όσα πρέπει να συμβούν και θα φροντίσουμε όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα υγιείς. Αυτό αφορά και καύση νεκρών ζώων. Παρακαλώ όλους να ακούν τις οδηγίες των υπουργείων.

Η έννοια επόμενης μέρας έχει να κάνει με αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων αυτής της θεομηνίας. Ο κ. Τριαντόπουλος θα μιλήσει αναλυτικά για στήριξη κρατικής αρωγής μέσα από την πλατφόρμα. Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα για να ξαναμπούν σπίτια τους με οικονομική στήριξη σε πρώτη φάση για οικοσκευή και σε δεύτερη για να αποκαταστήσουν ζημιές, Το ίδιο προφανώς αφορά και τους αγρότες μας.

Ο προϋπολογισμός ΕΛΓΑ έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αλλά το κράτος είναι εδώ με τον προϋπολογισμό να ενισχύσει ton ΕΛΓΑ για να στηρίξει αγρότες και κτηνοτρόφους – θέλουμε να μείνουν εδώ να ανακτήσουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο – θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Η κ. Ζαχαράκη θα μιλήσει για παρεμβάσεις πρόνοιας όσων απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και ψυχολογική στήριξη.

Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσω την πρόεδρο της Κομισιόν και να συζητήσω τον τρόπο που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας για να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που συνδέεται σίγουρα και με κλιματική κρίση και που απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για μετάβαση σε πράσινη οικονομία σε 5 χρόνια… αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα.

Έχουμε πολλές επιλογές για χρηματοδοτικά εργαλεία που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει και τα αγροτικά ταμεία και ταμείο ανάκαμψης και ταμείο φυσικών καταστροφών ΕΣΠΑ. Θα τα συζητήσω όλα αυτά με την Πρόεδρο της Κομισιόν και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί μόνος του ο Έλληνας φορολογούμενος το μεγάλο κόστος που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος, αλλά χρειάζονται και ευρωπαϊκοί πόροι.

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή, η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση… είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μια τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση αλλά θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.

Πολλά περισσότερα θα έχω να πω και το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθώ στη ΔΕΘ με μία εβδομάδα καθυστέρηση νομίζω απολύτως κατανοητή. Θα απαντήσουμε στα θέματα αυτά. Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα και από εκεί και πέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».



Source link