Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μηλιές Πηλίου- Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών: Το κόσμημα της πηλιορείτικης θρησκευτικής παράδοσης με τις πολλές ιδιαιτερότητες

Στιγμιότυπο 2024-02-05, 1.41.45 μμ

Οι Μηλιές του Πηλίου είναι ένα φημισμένο και ξεχωριστό κεφαλοχώρι του βουνού των Κενταύρων, γνωστό για την ομορφιά του, με το πράσινο και την πανοραμική θέα στον Παγασητικό αλλά και για τις ιδιαιτερότητές του.

Η ιδιαιτερότητα όμως των Μηλιών προχωρά ακόμη πιο μακριά και έχει να κάνει με την ξεχωριστή και μοναδική στην Ελλάδα εκκλησία των Ταξιαρχών που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Καραγιάννη, αρχαιολόγο, συντηρήτρια, ο ναός των Ταξιαρχών από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι ένα απλό οίκημα, αλλά συνάμα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα της πηλιορείτικης θρησκευτικής παράδοσης, αφού δεν μοιάζει με εκκλησία, καθώς το εξωτερικό της θυμίζει ένα απλό σπίτι βασισμένο στην παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η ερμηνεία που δίδεται είναι ότι οι κτίστες που κατασκεύασαν τον ναό, ήθελαν να τον κρύψουν, ώστε να είναι διακριτικός και να μην αποτελεί στόχο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Στο εξωτερικό του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών υπάρχει πλήρης απουσία θρησκευτικών συμβόλων, ενώ ο ρυθμός της εκκλησίας είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα κρυφούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Ο ναός δε είναι δισυπόστατος, αφού υπάρχει και το παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων.

Εξαιρετικού αλλά και μοναδικού ενδιαφέροντος είναι και η αγιογράφηση που πιθανότατα έγινε από άγνωστο Αγιορείτη μοναχό, ενώ το επιχρυσωμένο τέμπλο από φλαμουριά κατασκευάστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες.

Η μέγιστη όμως έκπληξη βρίσκεται στον πρόναο, αφού ο επισκέπτης θα αντικρίσει ζωγραφιές που αντιστοιχούν στον ζωδιακό κύκλο και αναφέρονται ως “ο τροχός του χρόνου” ή “rota fortunae”, δηλαδή “τροχός της τύχης”. Πρόκειται για μία παράσταση, η οποία δεν συναντάται σε ορθόδοξους ναούς και στην εκκλησία των Ταξιαρχών στις Μηλιές επιγράφεται ως “Ο Μάταιος Βίος του Πλάνου Κόσμου”. Η ζωγραφιά περιλαμβάνει τρεις ομόκεντρους κύκλους, που στο κέντρο τους απεικονίζεται ο Μάταιος Κόσμος με τη μορφή εστεμμένου βασιλιά σε θρόνο.

www.ertnews.gr



Source link